MENÜ

Blog

NİS

01

2018
Bina Uygulamalarında Termal Kamera Kullanımı

Yapı Kaplamalarında Rutubet

Yapı kaplamalarında, kaçak yada yogunlaşma ile oluşan rutubet ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin izolasyondaki rutubet, izolasyon kabiliyetini azaltarak,ısıtma ve/veya soğutma kayıplarına, boşa enerji tüketimine yol açar. Rutubet aynı zamanda yapısal bozukluğa neden olup, küflenmeyide hızlandırır, bunun yanında, çatıda oluşan kaçak akıntılar, bina içinin zarar veya hasar görmesinede neden olur.

Termografi veya diğer bir adı termal görüntüleme, bina kaplamalarında ıslak noktaları incelemek için kullanılan bir yöntemdir. Teşhiş tekniği olarak, termografi incelenen ekipman ve yapıların görünen sıcaklıklarını iki boyutlu resim olarak tespit eder. Termal resimlerde, çatı ve duvarlarda, termal yükleme sonrasında soğuma ile oluşan, rutubet oluşumları görülebilinir.  Bunun nedeni ise, suyun ısı iletimi ve ısı depolamasının, bir çok yapı malzemesinden daha iyi olmasındandır. Böylece, çatının veya duvarın soğuması sırasında, ıslak alanlarda soğuma kuru alanlara göre daha yavaş olacaktır. Ortaya çıkan bu ısı farklılığı resim üzerinde “sıcak noktalar” oluşturacaktır. 

Ne kontrol edilecek? 

Yapıların duvar ve çatılarının termal yüke maruz kalmasından sonra, örneğin kuru ve sıcak geçen bir günün sonrasında. Doğuya bakan duvar (eğer Kuzey Yarımkürede ise), öğleden sonra, kuzey ve batı yönüne bakan duvarlar ise güneş batımından sonra kontrol edilmelidir. İç ve dış ortamlar arasında en az (%15 ila % 20) arasında bir ısı farkı olması halinde, yapı malzemelerinin değişik ısı kapasitelerinde olmalarından veya eklenen rutubet yükünden kaynaklanan termik anormallikler tespit edilebilinir. 

Duvarların ve çatının dış kısmında, potansiyel ıslak noktaların tespit edilmesinden sonra, dış yüzey tespitlerini daha hassasiyet ile tespit etmek için, yapının iç kısmındada incelemeler yapılır. Dahili incelemelerde, bazen dış incelemelerden bağımsız olarak, kaçaklar, su boruları, yangın sprinkler sızıntıları ile oluşan rutubetlenme tespit edilir. Termal görüntüleyici ile ıslaklığa neden olan su kaçağı kolayca tespit edilip, malzemenin değiştirilmesi  veya ıslaklığını kurutulmasının yeterli bir önlem olacağına süratle karar verilir.