MENÜ

Blog

KAS

23

2020
100 metreden Uzun Extended Kablo ve Test Etme Seçenekleri

Tamamıyla fiziksel sebeplere bağlıdır

Her iki ucunda 90 m permanent link ve 5 m patch kablo içeren 4 konnektörlü bir channel için 100 m mesafe sınırlaması aslında belirli bir uygulama için olabilecek en kötü durum performans faktörlerine dayanır. Endüstri standartları kuruluşları otuz küsür yıl önce, belirli bir uygulama ve uzunluk için maksimum frekansta, belirli performans parametrelerinin sinyalin uzak uca doğru bir şekilde ulaşma yeteneğini etkilediğini ilk twisted-kablo standartlarını geliştirirken fark ettiler. Örneğin ek kaybı (yani sinyal zayıflaması) birincil bir sınırlayıcı faktördür. Sinyal azalması, herhangi bir iletim türü için herhangi bir kablo uzunluğu boyunca meydana gelir ve uzunluk ne kadar uzun olursa, kayıp o kadar büyük olur.

Bu performans parametrelerine dayanarak, endüstri standartları 100 m'lik bir mesafede standartlaştırıldı ve daha yüksek frekanslara ve yeni kablo tasarımlarına sahip yeni uygulamalar tanıtılsa bile buna bağlı kaldı. Bu, performans özelliklerinin geliştirilmesini önemli ölçüde basitleştirdi. Her zaman 100 m aşılmayacak şekilde kablolama yaparsanız, performans parametreleri desteklemesi amaçlanan uygulamaya bağlı olarak her bir kablo için kolayca tahmin edilebilir. Bu nedenle CAT 5e maksimum 24 dB ek kaybına sahipken, CAT 6’nın ek kaybı 21.3 dB’dir. (Ek kaybı ne kadar düşükse, o kadar iyidir). Direnç ve ısı gibi ek kaybını etkileyebilecek başka faktörler olduğunu not etmek önemlidir.

Uzunluk ile ilgili bir başka performans parametresi de yayılma gecikmesidir-iletilen bir sinyalin uzak uçta alınması için gereken süre. Twisted kablolarda yayılma gecikmesi, kablonun uzunluğu ve taşıdığı frekansın yanı sıra nominal yayılma hızı (NVP) ile ilgilidir. NVP, bir sinyalin bir vakumdaki ışık hızına göre kablodan ne kadar hızlı geçtiğini ve sinyal kaybı olmadan desteklenebilecek maksimum sinyali karakterize eder. Farklı bükümler nedeniyle, gecikme çiftler arasında farklı olabilir. Bu da birden fazla çift data taşırken bir sorun oluşturmaktadır.

Gereklilikler nelerdir?

Artık 100 m sınırlamasının çeşitli faktörlerle ilişkili olduğunu biliyorsunuz - frekans, ek kaybı, direnç, sıcaklık ve yayılma. Peki kablo satıcıları nasıl extended kablo teklif edebiliyor?

Standartlar en kötü senaryoya dayandığından, çoğu saygın kablo satıcıları zaten bu standartları aşarak headroom sunmaktadır. 100m mesafenin ötesine geçmesi gereken birçok cihaz, erişim kontrol cihazları, acil durum çağrı kutuları ve güvenlik kameraları gibi daha düşük hızlı cihazlardır. Genişletilmiş uzunlukları desteklemenin bir yolu, cihazın gerektirdiğinden çok daha yüksek bir bant genişliğini destekleyebilen bir kablo kullanmaktır. Örneğin, Anixter Utility Grade UTG20 kabloları, 10 Mbps'i 185 metreye, 100 Mbps'i 150 metreye, 1 Gbps'i en az 100 metreye ve 10 Gbps'i 100 metreye kadar data aktarımını destekleyebilir.

DC direnci dengesizliği de devreye girer - iki iletken arasındaki DC direnci farkı çok yüksekse, PoE gibi ortak mod voltajı eşit olarak bölünmez ve bu da veri sinyallerini daha fazla bozabilir. DC direnci dengesizliği yükseltmemek için çok sayıda extended kablo daha da dikkatlice üretilir. Isının ek kaybını da etkileyebileceğini unutmayın.

Üretici bazlı spesifik bağlantıları test etme

Extended kablo kullanmayı seçerseniz, kurulumun standartlara uygun olmayacağını bilmek gerekmektedir. Müşteriniz için sorun olmayabilir, ancak emin olmak en iyisidir. Onları çözüm hakkında eğitmeniz gerekebilir. Ve bir şeyin standartlara uygun olmaması, onu test etmeniz gerekmediği anlamına gelmez.

Neyse ki, Fluke Networks’ün modüler Versiv ürün yazılımı, extended kablonun kolay FAIL / PASS testi için DSX CableAnalyzer serisi bakır kablo sertifikasyon cihazlarında üreticiye özel sınırlar eklememizi kolaylaştırıyor.

TR'den çok uzaktaki bir uç cihazı bağlamak için en ucuz ve en kolay seçenek olduğu için, daha fazla satıcı muhtemelen 100 metrenin ötesindeki mesafeler için genişletilmiş erişim kablosu sunmaya veya mevcut kabloları onaylamaya başlayacaktır. Bazı satıcılar belirli işler için özel limitlerle çalışırken, insan hatası olasılığını ortaya çıkardığı ve test cihazınızda kolay bir geçti / kaldı göstergesi almanızı engellediği için bunu kendi başınıza denemenizi önermiyoruz. Ayrıca, bir sınırı değiştirdiğinizde neyin etkilendiğini anlamak önemlidir — diğerlerini etkilemeden birini değiştiremezsiniz.

En iyi seçenek, Fluke'nin üreticileriyle birlikte çalışması ve kolay PASS / FAIL testi için DSX test cihazımıza özel extended mesafe sınırlarını eklemesidir. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.