MENÜ

Blog

EYL

24

2020
3 Fazlı Güç Analizi için Osiloskoplarda Fazör Diyagramlarının Kullanımına Giriş

3 fazlı sistemlerle çalışırken, osiloskobunuzda bulunan fazör diyagramlarına sahip olmak, kurulum sırasında zamandan tasarruf  ve sisteminize daha hızlı bir bakış açısı sağlayabilir.

Genel olarak, alternatif gerilim veya akımlar grafiksel olarak zaman dalga formlarına karşı gerilim veya akım olarak temsil edilir. Bu geleneksel osiloskop görünümüdür.

Üç fazlı bir sistem, üç sinüzoidal AC geriliminden ve aynı frekanstaki akımlardan oluşur. Aynı eksende çizilen 6 veya daha fazla dalga formuna sahip olmak çok yoğun bir grafik oluşturur. Büyüklükler ve faz açıları ile ilgili önemli bilgileri ayırt etmek zor olabilir. Elektrik mühendisleri bunu erken fark etti ve daha kolay bir yol benimsedi.

Fazör diyagramları, iki veya daha fazla vektör arasındaki büyüklük ve yön ilişkisini temsil eder. Büyüklük ve faz bilgilerini verimli bir şekilde iletebilme yeteneği için fazör diyagramı popülerdir ve 3 fazlı güç sistemi analizinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Osiloskopunuzda fazör diyagramlarına sahip olmak iki önemli avantaj sağlar:

1.Kurulumunuzu kontrol etmek için hızlı bir yol sağlar.
2.Sisteminizdeki yüklerin yapısını hızlı bir şekilde gösterir.

1. Kurulumunuzu kontrol edin

Fazör diyagramları, problarınızın doğru yönde ölçüm aldığından emin olmak için hızlı bir yol sağlar. 3 fazlı sistemlerde ölçümlerin ayarlanması zor olabilir. Üç veya daha fazla gerilim probu uygun polarite ile bağlanmalıdır. Üç veya daha fazla akım probu da oklarla yüke doğru bağlanmalı ve yönlendirilmelidir. Sorun, mevcut probların kendileri ile değil, uygun polariteyi belirlemektir. Clamp-on akım probları kullanımı kolaydır. İletkeni çeneye yerleştirin ve çeneyi tamamen kapatın.Telin tam ortalanması gerekmez ve bir açıyla geçmesi sorun değildir.

Motor yükleri endüktiftir, bu nedenle fazör diyagramında gerilim vektörü akım vektörünü yönlendirmelidir(lead). Fazör diyagramı önde gelen bir akım vektörü gösteriyorsa, test kurulumunun bağlantılarını kontrol etmek iyi bir fikirdir. Bu genellikle akım probunun ters yönde kullanılmasından kaynaklanır.

Akım probları ters yönde bağlı. İlgili gerilim vektörlerini yönlendiren akım vektörlerine dikkat edin.

Mevcut probların yönünü tersine çevirerek, bağlantı sorunu giderilir. Akım vektörlerinin, akım problarının doğru yönünü gösteren karşılık gelen gerilim vektörlerini geride bıraktığını unutmayın.

2. Yüklerinizi Anlayın

Dengeli bir 3 fazlı sistemde, üç gerilim vektörünün her biri nominal olarak birbirinden 120 derecedir. Dengeli bir sistemde, her fazda aynı yüklere sahip olan akım vektörleri de birbirinden 120 derece olacaktır. Bu dengeli sistemde, faz akımlarının toplamı herhangi bir anda sıfırdır ve faz-faz arası gerilimlerinin toplamı da sıfırdır.

Ancak pratik sistemler ders kitabındaki sistemleri gibi davranmaz. Üç faz arasındaki yük empedanslarındaki farklılıklar dengesizliklere neden olacaktır. Bunlar, vektörlerde farklı uzunluklar ve gerilim ve akım vektörleri arasında farklı açılar olarak görünebilir.

Fazör diyagramı, endüktif veya kapasitif yüklerin etkilerini görmek için idealdir. Saf dirençli yükler için, gerilim ve akım fazda olacaktır, yani gerilim ve akım arasında gecikme yoktur. Bununla birlikte, motorlar doğada endüktif olduğundan, akım vektörü her zaman karşılık gelen gerilim vektörünün gerisinde kalacaktır. İyi bir motor sürücü tasarımı için, gerilim ve akım fazörleri arasında bu faz açısı minimumda tutulur.

- Solda faz-faz arası fazör ve sağ tarafta bağlantılar değiştirilmeden matematiksel olarak elde edilmiş faz-nötr arası  fazör diyagramı.

Sonuç

Fazör diyagramları, üç fazlı sistemleri anlamanıza yardımcı olan harika görsel araçlardır. Tasarımlarınız hakkında iyi bir genel fikir verir ve tasarım değişikliklerinin etkilerini hızlı bir şekilde gösterirler.

Tektronix Inverter Motor sürücü analizi çözümü (5-IMDA), 3 fazlı tasarımlarınızı hızlı bir şekilde analiz etmek için benzersiz osiloskop tabanlı fazör diyagramları sunar.

Daha fazla bilgi için tıklayın.