MENÜ

Blog

EKİ

14

2019
Aşırı motor yükünü kontrol etme

Aşırı motor yükü, bir motor aşırı yük altında olduğunda gerçekleşir. Aşırı motor yüküne eşlik eden başlıca belirtiler aşırı akım çekme, yetersiz tork ve aşırı ısınmadır. Hatta motorun aşırı ısınması, elektrikli ve mekanik bileşenlerin erken aşınmasının temel nedenidir ve en nihayetinde motor arızasına yol açar.

Aşırı motor yükü olması halinde yataklar, motor bobinleri ve diğer bileşenler dahil bağımsız motor bileşenleri sorunsuz çalışıyor olabilir ancak motor ısınmaya devam eder.

Sadece bu nedenle bile, aşırı motor yükünü kontrol ederek, örneğin konveyör arızası gibi bir sorun için sorun giderme işlemi yapmaya başlamak mantıklıdır. Motor arızalarının %30'u aşırı yükten kaynaklandığı için aşırı motor yükünün nasıl ölçüleceğini ve tanımlanacağını anlamak önemlidir.

Bir pens aksesuarı veya bir Fluke pens metre ile birlikte Fluke 289 True-RMS Endüstriyel Kaydedici Multimetre, aşırı yükü ölçmek ve teşhis etmek için ideal bir cihazdır. Motor tam yük altında çalışmaya devam ederken ayrı motor fazlarına giden akımı ölçebilir ve kaydedebilirsiniz. 289 ile, iOS ve Android akıllı cihazlarınızı kullanarak Fluke Connect mobil uygulaması ve bir IR3000 FC kablosuz konnektör (ayrı satılır) ile kablosuz olarak iletişim kurabilirsiniz.

Bir pens takın ve bir amper değeri alın. Bu değeri, motorun isim levhasındaki "Tam Yükte Amper" * Servis Faktörü dereceleri ile karşılaştırın.

Fazlardan birinde bir arıza olduğunda görülen bir sorun olan tek faz kesilmesi olup olmadığını belirlemek için üç fazlı motorun üç ayağından her birine giden akımı kontrol edin.

Aşırı motor yükünü teşhis etmek arızayı, çalışmama süresini ve ekonomik kaybı azaltarak motor ömrünü uzatabilir.