MENÜ

Blog

NİS

26

2019
Cat 6A - Önümüzde Parlak Bir Gelecek Var

Mark Mullins

Hepimizin bildiği gibi CAT 6A, on yılı aşkın süredir 10 Gig hızını destekleyen en yüksek performanslı twisted-pair kablo olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, CAT 6'nın (şimdi 17 yaşında!) dünya çapında twisted-pair bakır kablo satışlarına hükmetmeye devam ettiğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Azalmasına rağmen, 20 yıl önce tanıtılan CAT 5e bile pazarın önemli bir kısmını elinde tutuyor.

Ancak kablolama standardları, PoE ve yeni gelişen teknolojiler göz önüne alındığında, Cat 6A'dan daha düşük bir şeyi kurmak ve test etmek daha zor bir hal alıyor. Kablolu LAN kullanıcılarını geride bırakan kablosuz LAN kullanıcıları ve yaklaşık 10 Gig'lık yeni bir Wi-Fi umut verici hız dalgası ile, Cat 6A yerini sağlamlaştırıyor.

Standardların Önerisi

En yeni kablolama standardlarına bakarsanız, Cat 5e veya Cat 6 için herhangi bir öneri bulamazsınız. Aslında, ticari binalar için TIA—568 genel kablolama standardı, eğitim tesisleri için TIA-4966 standardı, sağlık için TIA-1179 standardı ve akıllı binalar,  için TIA-862-B standardı gibi mevcut tüm TIA standardları yeni tesisler için Cat 6A'yı önermektedir. Aynı şey en son ISO / IEC standardları için de geçerlidir. Başka bir deyişle, müşterileriniz standardları takip ediyorlarsa, herhangi bir yeni proje için Cat 6A'yı kurmaları gerekir.

Elbette söz konusu olan sadece kablolama standardları değil. Twisted-pair bakır kablolama üzerinde AV dünyasına hakim olan HDBaseT, Cat 6A'nın tam 100 metrelik mesafeye ulaşmasını önerir. Siz ise Cat 5e ve Cat 6 için sadece 10 ve 40 metreye ulaşacaksınız.

Cat 6A’nın PoE’ye Desteği

Type 3 ve Type 4 tarafından sunulan daha yüksek güç seviyelerine sahip four-pair PoE ve gözetleme kameraları ile kablosuz erişim noktaları gibi PoE destekli aygıtlar, şimdi geleneksel AC destekli cihazlardan daha üstündür. Bu da Cat 6A'yı kurmak için başka bir nedendir.

PoE taşıyan kabloların içindeki ısı artışı bir süredir bahsettiğimiz bir şey. Bu doğrultuda; Cat 6A, daha büyük ölçüm boyutu ile Cat 5e ve Cat 6'ya kıyasla üzerindeki ısıyı dağıtmada çok daha iyi bir iş çıkarmaktadır. Bu nedenle, 100 Watt PoE için maksimum 15°C'lik bir sıcaklık artışı sağlamak adına, TIA’nın TSB-184-A Dengeli Twisted-Pair Kablolama Üzerinden Güç Dağıtımı Destekleme İlkeleri; artık en yeni TIA 568.2-D standardına entegre edilmiş bir pakette Cat 6A UTP kablo Cat 6’dan %25 daha fazla ve Cat 5e'den %70 daha fazladır.

Yeni Wi-Fi Ağları Cat 6A’ya İhtiyaç Duymaktadır

Çok yüksek verimli Wi-Fi (yaygın olarak Wi-Fi 5 olarak bilinir) için IEEE 802.11ac standardının 2013 sürümü ile çakışan TIA, WLAN’ların desteklenmesi için Cat 6A kablolamasını da öneren TSB-162-A Telekomünikasyon Kablolama Kılavuzunu yayınladı. 2.5/5GBASE-T, esas olarak Wi-Fi 5'i desteklemek için Cat 5e ve Cat 6'nın kurulu tabanı üzerinden çalıştırmak üzere tanıtıldı. Wi-Fi 6 ise başka bir hikaye.

Bu yıl onaylanan IEEE 802.11 ax (Wi-Fi 6), Wi-Fi 5'e kıyasla 4 kat daha hızlı ortalama verim sunar ve sonuç olarak bağlantı toplama özelliğini kullanarak saniyede yaklaşık 10 Gig hızında yayın yapmayı ve Wi-Fi 5’in akışını iki katına çıkarmayı amaçlamaktadır. Bağlantı toplama özelliğini desteklemenin ve Wi-Fi 6'nın verimlilik potansiyelini yakalamanın tek yolu, her erişim noktasına iki adet Cat 6A bağlantısı kurmaktır.

Eski Argümanlar Yeterli Değil

Neden Cat 6 hala piyasaya hakimdir? Bilinen nedenlerden bazıları kurulumunun kolaylığı, maddi açıdan daha ucuz olması ve sadece 10 Gig yayılma hızına ihtiyacımız olmamasıdır. Ancak IoT çağında, daha fazla sistem birleştikçe ve daha yüksek hızlar gerektikçe, daha fazla kullanıcı kablosuz hale geldikçe ve daha fazla cihaz PoE ile çalıştırıldıkça Cat 6A'yı seçmemek müşterileri Cat 5e ve Cat 6'yı  daha sonra değil, daha erken değiştirmek zorunda kalma riskine sokabilir ve bu uzun vadede daha fazla maliyet anlamına gelecektir.

Tüm bunlara rağmen Cat 5e ve Cat 6'yı tercih eden bazı müşterilerle hala karşılaşmanız mümkün. Fluke Networks DSX Cable Analyzer™ Serisi hangi kategori kurulursa kurulsun test edecektir (2.5/5GBASE-T için kurulmuş test ederken) ve gelecek Cat 6A için oldukça iyi görünüyor.