MENÜ

Blog

MAY

09

2019
CAT 7’nin Geçirdiği Süreç

Mark Mullins, Fluke Networks

Google’da “CAT 7’ye ne oldu?” diye soracak olunursa,CAT 7’nin aslında Google’ın aramasına yön verecek kadar popüler olmadığı anlaşılacaktır. Gelin CAT 7’nin geçirdiği süreci inceleyelim.

Yoğun Bir Yıl

CAT 7 kablolaması 2002 yılında ISO / IEC 11801 standardında onaylandı. Crosstalk ve interference için Class F Channel özelliklerini karşılamak için tasarlanan, tek tek çiftleri çevreleyen folyo shield’li ve dört çiftin tümünü çevreleyen dış örgülü - tamamen korumalı bir S/FTP kablosuydu. 600 MHz'de çalışan CAT 7, 10 Gig / 100 m Ethernet'i desteklemek için tanıtıldı. Bununla birlikte, bakır standardı üzerindeki 10 Gig Ethernet'in veya 10GBASE-T'nin, IEEE tarafından 2006 yılına kadar yayınlanmadığını belirtmek gerekmektedir!

2002 ayrıca TIA için de yoğun bir yıl olduğunu kanıtladı. Haziran 2002’de CAT 6'nın onaylanması, endüstrinin Gig seviyelerindeki Ethernet'i desteklemek için çeşitli teknik zorlukları tamamlaması ve üstesinden gelmesi yaklaşık beş yıl sürdüğü için önemli bir dönüm noktası olarak görülmekteydi. TIA, o zamanlar 607-A topraklama ve bağlama standardı ile 606-A yönetim standardını da yayınladı.

CAT 7 zamanının ilerisindeydi, hiçbir yerde CAT 7’ye ihtiyaç olmuyordu ve TIA, CAT 7'yi tanımamaya karar verdi. Bu nedenle, Kuzey Amerika pazarında hiçbir etkisi olmadı. Bununla birlikte, İsviçre ve Almanya gibi, shield’li kablolamanın katı EMC regülasyonları nedeniyle fiili standart olduğu birçok ülkelerde CAT 7 kurulumu bulunmaktaydı.

Sektörde çok fazla ilgi görmeden, CAT 6 ve sadece iki yıl sonra piyasaya sürülen ilk CT 6A sistemlerinin onaylanması ile gölgelenen CAT 7, teknik olarak piyasaya sürüldüğünde 10GBASE-T'yi destekleyebilen tek standart tabanlı kablolama sistemi olmasına rağmen, bazıları tarafından hiç duyulmamıştır.

Ancak bu, CAT 7’nin faydaları olmadığı anlamına gelmez. CAT 7, RJ45 uyumlu GG45 konnektörleriyle veya TERA konektörleriyle sınırlandırılabilir. TERA konnektörünün dört girişli tasarımı, CAT 7 kablosunun ayrı ayrı ekranlanmış dört çifti ile birlikte kullanıldığında, birden fazla uygulamanın kablo paylaşımı olarak çiftler üzerinden geçebileceği anlamına gelir. Bu da, tek bir CAT 7 channel’ın sadece iki çift üzerinde 10/100BASE-T'yi destekleyecek şekilde yapılandırılabileceği ve diğer iki çifti de 10/1000BASE-T kanalı, bir VoIP kanalı veya iki adet çift analog ses kanalı için bırakılabileceği anlamına gelmektedir.

Tarih Kendini Tekrar Eder

Kablo paylaşım yeteneklerine rağmen, CAT 7'nin çok fazla şansı olmadı. 2010 yılında, ISO / IEC, class FA channel ve CAT 7A kablolamasını başlattı. Öncelikle gelecekteki 40 Gig Ethernet'i bakır üzerinden desteklemeyi amaçlayan CAT 7A, CAT 7'nin 600 MHz'lik frekansını 1000 MHz'e çıkardı. Bir kez daha zamanının ilerisinde (40GBASE-T iki yıl önce standart olmuştu), 1000 MHz frekans ve düşük gecikme, CATV ve çok daha yüksek frekanslar gerektiren diğer video uygulamaları için kategori 7A'yı ideal kılmıştır. Aslında, birçok AV ekipman üreticisi sistemlerinde kullanım için CAT 7A'yı tercih eder.

CAT 7A TIA'da hiç tanınmamış olsa da, AV ve kablo paylaşım uygulamalarında kendi niş alanını yarattı ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde LAN kablolaması için popüler bir seçenek olmaya devam ediyor. Maalesef, CAT 7A’nın 1000 MHz performansı, IEEE’nin shield’li CAT 8 (TIA) ve 2000 MHz’de belirtilen CAT 8.1 / 8.2 (ISO / IEC) kablolarında tanımladığı 40 GBASE-T için yeterli olmadı. Ancak söylentilere göre, tamamen shield’li ve performans olarak CAT 6A'nın çok önünde olmasına rağmen, CAT 8’e uyumluluğunu yerine getirmek için ufak bir ayarlama yapıldığı düşünülmektedir.