MENÜ

Blog

NİS

18

2019
Dağınık radyasyon görselleştirme

Fredrik Celén, Fluke Biomedical

Girişimsel X-ışını profesyonelleri, ellerinde, radyasyon dozlarını en aza indirmek için kullanabilecekleri çeşitli araç ve tekniklere sahiptir. Genel bir bakış açısından, doz azaltma teknikleri zamana, mesafeye ve korumaya göre üçe ayrılabilir. Girişimsel X-ışını içerisinde, kare hızı, kolimasyon ve açı ayarlama gibi radyasyon dozunu etkileyecek makine ile ilgili bir dizi ayar vardır.

Bununla birlikte, iyonlaştırıcı radyasyon insan duyularımız tarafından tespit edilemediğinden, tıbbi personeller mevcut ve gerçek radyasyon maruziyetlerini görmeseler veya hissetmeseler de aldıkları radyasyon oranına bir değer biçmek zorundadırlar. Hayatın diğer bölümleriyle kıyaslayalım - arabalarımız hızölçerler olmadan üretilseydi kaç kez bize hız cezası gelirdi? Saat olmasaydı kaç randevuyu kaçırırdık?

Gerçek Zamanlı Personel Dozimetrisi'nin (“RTSD”) fark yarattığı nokta budur. RTSD, her kullanıcının anlık olarak aldığı radyasyon dozunu her saniye ölçer ve merkezi olarak konumlandırılmış bir ekranda renkli çubuk grafikler olarak görüntüler. Bu yolla, kullanıcıların doz azaltma çabalarının etkili olup olmadığına dair anında geri bildirim almanın yanı sıra harekete geçecek nicel bilgiler edinilir.

Aşağıdaki örnekte gösterildiği gibi, RTSD tarafından geleneksel radyasyon koruma teknikleri ve periyodik radyasyon güvenliği eğitimi ile birlikte sunulan görüşler, mesleki radyasyon dozunu kontrol etmek ve azaltmak için güçlü bir temel oluşturabilir.

Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi, yüksek doz laboratuvarlarında personel radyasyon dozunu nasıl yönetti?

Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi (URMC) bazı laboratuarlarda personel radyasyon dozunu yönetmekte zorluk çekiyordu; bazı doktorlar, 5 rem yasal limitinin hemen altında yıllık radyasyon dozları aldılar.

URMC'nin o sırada yeni Radyasyon Güvenliği ve Radyoloji Kalite Güvencesi müdürü olan CHP Frederic J. Mis, PhP, “ Çok fazla gelen ALARA ile ilgili mektuplar ve uygun olmayan şartlardaki radyasyon çalışması uygulamaları ile, radyasyon dozunu azaltmak ve personel güvenliğini artırmak için URMC radyasyon güvenliği programını daha da geliştirmemiz gerektiğini biliyorduk” dedi. URMC yönetimi, Dr. Mis’in ek personel radyasyon güvenliği eğitimi ve radyasyon güvenliği kültürünü geliştirme amaçlı araç taleplerini destekledi. Tıp merkezi, radyasyondan koruma ve radyasyon eğitim programlarını ekledi ve var olanları geliştirdi. Aynı zamanda, Dr. Mis ve ekibi, yüksek doz girişimsel laboratuvarları için RTSD (Gerçek zamanlı doz izleme) uyguladılar. Dr. Mis, “Bu yeni sistemi, doktorlara ve personele radyasyon uygulamalarının doz maruziyetini nasıl etkilediğini daha iyi görebilmek için hemen iki laboratuarda uyguladık” dedi.

RTSD, personele hasta vakaları sırasında radyasyon dozlarını“ görme ”imkanı sağladı. Eğitim sırasında bile radyasyona maruz kalma hızla azaldı, çünkü“ kırmızı bulut ” ifadesini kavramlaştırmak daha kolay hale geldi.” Tıp merkezi, hızla doz azaltma planının yararlarının birkaç yıl boyunca belirgin olmayacağından korktu. Bunun yerine, kolektif radyasyon dozu çok hızlı bir şekilde düşmeye başladı ve hastane yönetimine ek dört odayı gerçek zamanlı doz izlemesiyle donattı. Dr. Mis. “Bu yeni doz azaltma programını uygulamaya koymamızın ilk yılında, personel dozunda yüzde 50'lik bir düşüş kaydettik” diyor. “Gerçek zamanlı doz izleme URMC'de kültürün bir parçası haline geldi ve zorunlu bir program olmasına rağmen personel tarafından iyi karşılandı ve takdir edildi.”

Daha fazla bilgi için tıklayın RaySafe i3 RTSD.