MENÜ

Blog

MAR

24

2020
Debimetre Kalibrasyonu: Bilmeniz Gereken En İyi Beş Uygulama

Larry Renda, Fluke Calibration

Debimetreleri neden kalibre etmelisiniz?

Bir akış ölçer, akışkanın veya gazın içinden geçme hızını ölçer. Test ve ölçüm uzmanları, bunları HVAC, enerji ve kamu hizmetleri, su yönetimi, havacılık, tarım ve ilaç endüstrisi dahil (ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) doğru akış ölçümlerinin kritik olduğu çok çeşitli uygulamalarda kullanırlar. Bu gibi uygulamalarda, ölçümleri yapan akış ölçerleri kalibre etmek önemlidir. Düzenli kalibrasyonlar, debimetrenin ölçümlerinin özelliklerinin söylediği kadar doğru olmasını sağlar.

En sağlam debimetreler bile kalibrasyondan düşebilir. Tüm enstrümanların performansı zamanla düşer; parçalar aşınır veya kırılır. Akış ölçerler, içinden geçen ortam içindeki korozyon veya kirden etkilenebilir. Ayrıca darbe, işlemdeki farklılıklar veya yanlış kurulum nedeniyle hasar görebilirler.

Debimetreleri kalibre etmek için en iyi uygulamalar

Kalibrasyondaki standart en iyi uygulamalar, tüm test ekipmanlarında olduğu gibi akış ölçer kalibrasyonu için geçerlidir; akış kalibrasyonunun akılda tutulması gereken bazı en iyi uygulamaları da vardır:

-Bir debimetreyi kalibre etmek için kullandığınız standart, kalibrasyonu gerçekleştirmek için yeterince doğru olmalıdır.
Genel kural, standardınızın test edilen üniteden (UUT) dört kat daha doğru olması gerektiğidir; ancak bu, kalibrasyon gerekliliklerine bağlı olarak değişebilir.

-Standardınız tanınmış bir standarda göre izlenebilir olmalıdır.
İzlenebilirlik, yaptığı ölçümlerin daha doğru standartlarla nasıl karşılaştırıldığını gösteren kesintisiz bir belge zinciri sağlar. İzlenebilir ölçümler, ölçümlerinizin belirli aralıklarda akış ölçerinizin söylediklerini kanıtlamanıza yardımcı olur.

-UUT ve kalibrasyon standardı arasındaki akış hızı sabit bir durumda olmalıdır.
Kalibrasyon sırasında standardın ve UUT'nin akış hızı gerçek zamanlı olarak karşılaştırıldığından, sistem akış hızı zamanla değişmemelidir.

-Kalibrasyon standardı tarafından ölçülen tüm ortamlar aynı zamanda akış ölçer tarafından da ölçülmelidir.
Başka bir deyişle, ara hacimlerde ölçümü etkileyebilecek herhangi bir sızıntı veya önemli sıcaklık değişiklikleri olmamalıdır.

-Kalibrasyonu, akış ölçerin gerçek çalışmasına özgü koşullar altında gerçekleştirmelisiniz.
Örneğin, ölçülmekte olan sıvının viskozitesi, yoğunluğu veya ısı içeriği, çalışma teknolojisine bağlı olarak debimetreyi etkileyebilir. Kalibrasyonu akışölçerin uygulamasıyla eşleştirmek önemlidir.

Fluke Kalibrasyonu molbloc / molbox gaz akışı kalibrasyon sistemleri, akış ölçerleri ve kontrolörleri geniş bir akış aralığında kalibre eder. Flow yazılımı COMPASSTM ile tamamen otomatik hale getirilebilirler.