MENÜ

Blog

MAY

31

2021
Dijital Multimetre nedir?

Dijital multimetre veya DMM, gerilim, akım ve direnç dahil olmak üzere birden fazla elektriksel işareti ölçer ve doğrular. Teknisyenler ve elektrik mühendisleri tarafından kullanılan günlük bir teşhis aracıdır ve bir voltmetre, ampermetre ve ohmmetrenin özelliklerini birleştirir. Bir dijital multimetre tipik olarak, bir ucu cihazdaki girişlere bağlanılan ve diğer ucu ise ölçüm yapılmak istenen noktaya bağlanan problar, akım pensleri veya uçlar içerir.

Dijital multimetreler neden kullanılır?

Bir DMM, öncelikli olarak Ohm Yasası’nın üç faktöründen birini; gerilim (volt), akım (amper) veya direnç (ohm) ölçümü için kullanılır. Aşağıda ifade edilen bu basit denklem, ölçümler sırasında elektrik mühendisleri tarafından yaygın olarak kullanılır.

V = I x R
V = gerilim
I = akım
R = direnç

Laboratuvardaki ve sahadaki mühendisler ayrıca güvenlik amacıyla bir sistemin veya devrenin durumunu doğrulamak için dijital multimetreler kullanır. Örneğin, 42V'u aşan gerilimler veya 10 mA'yı aşan akımlar ağrılı şoklara ve bazı durumlarda ölümlere sebep olabilir. Dirençler ayrıca belirli güçler (watt) için derecelendirilmiştir ve daha yüksek akımlar ve gerilimler altında ısınabilir. Dijital multimetreler esasen mühendislerin test edilen bir cihazın güvenli bir şekilde çalışıp çalışmadığını doğrulamasına yardımcı olur.

Dijital multimetre tipleri

Genel amaçlı dijital multimetre

Genel Amaçlı Multimetre Kullananlar Kullanım Amacı Form Faktörü Genel Bakış
Yeni Başlayanlar ve Hobi amaçlı kullananlar  Basit devrelerde sorun giderme ve neyin çalışıp neyin çalışmadığı konusunda genel bir fikir edinin. Taşınabilir Yüksek derecede doğruluk sağlamazlar.

Bu DMM'ler  genellikle basit devrelerde sorun giderme amaçlı olarak gerilim, direnç, süreklilik ve akım ölçer. Yüksek derecede doğruluk sağlamazlar, sadece test edilen cihazın çalışıp çalışmadığına dair genel bir fikir sunarlar.

Taşınabilir dijital multimetre

Taşınabilir Dijital Multimetre Kullananlar Kullanım Amacı Form Faktörü Genel Bakış
Elektrikçiler, elektrik müteahhitleri ve HVAC uzmanları Sahada ölçümler yapın ve potansiyel olarak tehlikeli sistem sorunlarını giderin. Taşınabilir Taşınabilir DMM'ler, hareketlilik gerektiğinde kullanılmalıdır.

Dijital voltmetreler olarak da bilinen el tipi dijital multimetreler, elektrikçiler ve HVAC uzmanları tarafından ölçüm yapmak ve sahadaki potansiyel olarak tehlikeli sistemlerde sorun gidermek için kullanılır. Taşınabilir DMM'ler, hareketlilik gerektiğinde kullanılmalıdır.

Gelişmiş dijital multimetre

Gelişmiş Dijital Multimetre Kullananlar Kullanım Amacı Form Faktörü Genel Bakış
Elektrik ve elektronik mühendisleri Daha gelişmiş ölçümler yapın ve tasarımlarınızdan emin olun. Masaüstü Bu DMM'ler son derece hassastır ve çeşitli gelişmiş işlevlere sahiptir.

Masaüstü mültimetre olarak bilinen bu cihazlar, elektrik ve elektronik mühendisleri tarafından daha gelişmiş ölçümler gerçekleştirmek ve tasarımlarında yeterli doğruluğu elde ettiklerinden emin olmak için kullanılır. Bu cihazlar son derece hassastır ve programlama, düşük seviyeli veya geçici sinyal davranışını gözlemlemek gibi farklı ihtiyaçları için ölçüm hızını ayarlayabilme ve diğer cihazlarla haberleşebilme gibi çeşitli gelişmiş fonksiyonlara sahiptir.

Kompakt dijital multimetre

Kompakt dijital multimetre Kullananlar Kullanım Amacı Form Faktörü Genel Bakış
Elektrik ve elektronik mühendisleri Daha gelişmiş ölçümler yapın ve tasarımlarınızdan emin olun. Raf Montajlı Kesin ölçümlere ihtiyaç duyulduğunda, ancak alan sınırlı olduğunda kullanılır.

Bu çok kanallı multimetreler üretim alanında hassas ölçümler gerektiren ve yeterli fiziksel alan olmayan durumlarda kullanılır. İçerdikleri multiplexer kartlar ile onlarca hatta yüzlerce ölçüm kanalını tek bir cihazda sunarlar.

Dijital multimetre ile osiloskop karşılaştırması

Dijital bir multimetre, herhangi bir anda gerilimi okumanıza izin verir, ancak osiloskoplar, bir dalga şeklini grafiksel olarak görüntüleyerek gerilimin zaman içinde nasıl değiştiğini gösterir. Daha karmaşık devrelerde sorun giderirken genellikle dijital multimetreler yerine osiloskoplar kullanılır.

Dijital Multimetre Kullanım Amacı Devre Tipi
Herhangi bir anda gerilimi okuyun. Basit Devreler
Osiloskop Kullanım Amacı Devre Tipi
Gerilimin zaman içinde nasıl değiştiğini ölçün. Karmaşık Devreler

Dijital Multimetre Nasıl Seçilir

Uygulamanız için doğru dijital multimetreyi seçmeniz gerektiğinde,  onu nerede kullanacağınızdan başlayarak göz önünde bulundurulması gereken birkaç husus vardır. Cihazın işinizin gereksinimlerini karşılamasını sağlamak için gereken doğruluk, hız ve kanal sayısına da bakmak isteyeceksiniz.

Dijital multimetre nasıl kullanılır?

Laboratuvarda testleri çalıştırmak için dijital bir multimetrenin kurulumu ve kullanımı çok kolaydır. Dijital multimetrenizi kurmak ve test edilen bir cihazı (DUT) ölçmeye başlamak için aşağıdaki altı adımı izlemeniz yeterlidir.


1. Dijital multimetrenizi ve DUT'u fiziksel hasar belirtileri açısından inceleyin.


DMM girişlerine uygun probları inceleyin (problar ve girişler genellikle kullanım kolaylığı için renk kodludur).


DMM'nizi, ölçtüğünüz şeye bağlı olarak direnç, gerilim veya akım moduna ayarlayın.


DMM'nizin bilinen bir gerilim kaynağıyla doğru çalıştığını test edin.


Ölçümlerinizi yapmak için probları DUT'un pozitif ve negatif terminallerine tutun.


Çalışırken, güvenlik uyarıları için DMM’nin ekranını izleyin.

Not: Yukarıdaki adımlar, bir dijital multimetrenin nasıl kullanılacağına ilişkin temel bilgileri kapsar, ancak mühendisler, uygulamaların güvenli ve ölçümlerin doğru olduğundan emin olmak için bir dijital multimetreyi çalıştırmadan önce her zaman modele özgü kullanım kılavuzuna başvurmalıdır.

Tektronix tarafından hazırlanan Blog haberinin orjinali için tıklayınız.
https://www.tek.com/what-is-a-digital-multimeter