MENÜ

Blog

OCA

27

2021
Dijital Ve Analog Basınç Göstergesi Kalibrasyonu Arasındaki Fark

Dijital Ve Analog Basınç Göstergesi Kalibrasyonu Arasındaki Fark

Analog basınç göstergeleri, bir çok uygulamada kullanılabildiği ve nispeten daha ucuz oldukları için hala çok yaygın kullanımı vardır. Dijital basınç göstergeleri, eşdeğer bir analog göstergeden daha pahalı olabilir çünkü gösterge yapısı ve arkasındaki teknoloji nedeniyle genellikle daha hassastır.

Dijital veya analog bir göstergeyi birbirinin yerine kullanabileceğiniz çokça uygulama vardır.Bununla birlikte, tasarım ve teknolojideki fark, kalibrasyonun her biri için ayrı bir yaklaşım gerektirdiği anlamına gelir.

 Basınç göstergesinin anatomisi

Farklı kalibrasyon prosedürlerinin  en belirgin nedeni, göstergelerin iç yapısında yatmaktadır.

Dijital göstergeler genellikle kompakt piezorezistif sensörlere sahiptir. Daha az hareketli parça vardır ve bileşenler neredeyse sabit haldedir, bu nedenle mekanik bozulmalara  maruz kalmazlar. Bununla birlikte, dijital gösterge doğruluğu yerel sıcaklığa bağlı olabilir. Yüksek kaliteli  göstergeler, belirli bir sıcaklık aralığının dışındaki sıcaklıklar için dahili sıcaklık telafisi veya bir indirgeme faktörü içerebilir. Mümkünse, göstergeyi kullanılacağı sıcaklıkta kalibre edin.

Diğer yandan da analog göstergelerin çok fazla areketli parçası vardır. Göstergenin içinde, basınç altında düzelen ince duvarlı sarmal bir tüp olan  burdon tüpü vardır. Burdon tüpü temelde,  üflediğinde düzelen uzun, düzleştirilmiş bir kağıt bobinine sahip bir parti kornası gibi çalışır. Burdon tüpü, uygulanan basınç miktarı ile orantılı olarak düzelir ve göstergeyi göstergenin yüzü boyunca ileri geri hareket ettiren dişli takımını hareket ettirir.

Analog basınç göstergesi kalibrasyon ipuçları

Bir analog basınç göstergesi, dijital bir göstergeden çok daha fazla hareketli parçaya sahip olduğundan, doğru bir kalibrasyona hazırlanmak için daha fazla adım gerektirir. Aşağıda, analog göstergeleri kalibre ederken daha tekrarlanabilir sonuçlar sağlamak için atabileceğiniz birkaç adım bulunmaktadır:

Göstergeyi kullan. Analog göstergeler mekanik aletler olduğundan, mekanik etkilere tabidirler. Kalibrasyondan önce burdon tüpünü tam hareket aralığı boyunca çalıştırarak bu etkileri en aza indirebilir ve dişli takımını gevşetebilirsiniz. Göstergeyi düşük ölçekli durumdan tam ölçeğe ve birkaç kez geri almak için sadece basınç uygulayın. Bu adım gerekli olmasa da tutarlı olmalısınız. Bir lalibrasyondan önce bir  gösterge kullanırsanız, ilerideki her kalibrasyondan önce aynen tekrarlamalısınız. Tutarsız bir şekilde yapmak farklı sonuçlara yol açabilir.

Dithering. Göstergeyi yerine oturtmak için sadece göstergeye dokunun. Bu, iğnenin konumunda küçük farklılıklara yol açabilecek dişli takımı üzerindeki geçici mekanik gerilimin bir kısmını ortadan kaldırır. Bunu bir kalibrasyon için gerçekleştirirseniz, göstergenin sonraki her kalibrasyonundan önce aynısını yapmanız gerekir.

Ana noktaları ayarlayın. Bir analog gösterge ile, daha küçük basınç ölçüm artışlarını ayırt etmek daha zordur. Örneğin, bu göstergede iğne 50-psi işaretinin hemen altındaysa, belirtilen tam değeri belirlemek zor olacaktır. İşi kolaylaştırmak için, iğneyi doğrudan 50 psi işaretinin (ana nokta) üzerine yerleştirebilir, ardından dijital standardı okuyabilirsiniz, bu size kesin değeri, örneğin 49,75 psi verecektir. İkisi arasındaki fark, cihazın ortaya çıkardığı hatadır. Dijital ekran, analog bir göstergede görülmesi imkansız olan küçük artımlı farklılıkları kolayca ayırt etmenizi sağlar. Bu prosedür, daha iyi tutarlılığı destekler çünkü iğnenin gerçekte nerede olduğuna dair insan enterpolasyonunu önler.

(Not: Bu bir basitleştirmedir çünkü standart olarak kullanılan cihazın olası hatasını göz ardı eder. Ancak, en sübjektif yoruma sahip cihaz - basınç göstergesi - kesin bir değere indirilebilirse bu farkı belirlemek çok daha kolaydır. her zaman yorum gerektirmeyen bir değer gösteren cihaz - dijital standart – kendi kendine yerleşmeye bırakılır.

Paralaks Bozulmasını ele alın ("Bir tarafa kapalı sorunu"). Bir analog göstergeyi incelerken, göstergeye yandan baktığınızdan farklı bir değeri doğrudan baktığınızda muhtemelen farklı bir değer göreceğinizi aklınızda bulundurmalısınız. Bu, özellikle kalibrasyon standartları olarak kullanılanlar dahil daha üst seviye  göstergeleriçin geçerlidir. + / -% 1 doğruluk oranına sahip bir üst seviye gösterge, 100 gösterge işaretine sahip olacaktır. Paralaks, bu işaretlerden ikisinin sizi alıkoyması için yeterliyse, ölçüm yanlış olur ve paralaks hatası baskın hale gelir.

Bu sorunu önlemek için, üst seviye  göstergeler, keskin olmayan bir nokta yerine uçta ince bir çizgiye sıkıştırılmış bir işaretçiye sahip olabilir. Bazılarının ölçeğin ön yüzünde bir ayna olabilir, böylece paralaks hatasını önlemek için iğnenin ayna görüntüsünü gerçek iğne ile hizalayabilirsiniz. Bu değişikliklere sahip olmayan göstergeler için bir geçici çözüm, operatörün okumayı almak için her zaman aynı yerde durmasını sağlamaktır.

Dijital basınç göstergelerini kalibre etme hakkında bir not

Dijital göstergeler daha az mekanik parçaya ve dijital ekrana sahip olduğu için, yukarıdaki görevler geçerli değildir. Bununla birlikte, dijital göstergeler elektronik cihazlardır ve bu nedenle bir duvar prizinden, USB bağlantı noktasından veya pillerden güç gerektirir. Pille çalışan göstergeler için, kalibrasyona başlamadan önce pil seviyesini kontrol ettiğinizden emin olun. Çoğu dijital göstergede size durumu bildirmek için bir pil seviyesi göstergesi bulunur. Bu önemlidir, çünkü düşük pil göstergenin çalışmasını veya doğruluğunu etkileyebilir.

Basınç göstergelerini temiz tutun ve kirlenmeyi önleyin

Pnömatik standartlar potansiyel olarak kontaminasyona duyarlıdır. Bu, sıvı ile doldurulmuş bir burdon tüpü basınç göstergesini kalibre ederken özellikle bir tehlikedir. Pnömatik standart sisteme basınç uyguladığında ve ardından sistem vakumlandığında, sıvı, basınçsızlaştırmanın bir parçası olarak geri çekilebilir. Çoğu pnömatik standart, basınç kontrol veya ayarlama mekanizmaları içerdiğinden, kendilerini sistemin havalandırma yoluna ve dolayısıyla sıvı yoluna yerleştirirler.

Aynı şey atmosfer altında (vakum) test edilen sistemlerde ters yönde gerçekleşir. Vakum uygulandığında, egzoz yolu standarttan geçiyorsa akışkan - hava ile birlikte - egzoz yolundan çekilebilir. Standart, egzoz yolunun bir parçasıysa, akışkan standarttan çekilerek kirlenmeye neden olabilir.

Filtreler mevcuttur, ancak genellikle malzeme ile tıkanarak basınç farkına neden olabileceğinden tavsiye edilmez. Kirletici maddeleri pnömatik ortamdan ayırmaya yardımcı olmak için yer çekimine dayanan sıvı kapanları ve kir kapanları gibi başka cihazlar da vardır. % 100 etkili olmayabilirler ama hiç yoktan iyidirler.

Piyasada ayrıca kalibratörden test standına temiz, kuru gaz akışını sağlamak için kalibratörle entegre olan ve kirli gazın kalibratörden, tesisattan ve kalibre edilen cihazdan uzağa akmasını sağlayan bir Kirlilik Önleme Sistemi bulunmaktadır.