MENÜ

Blog

ŞU

25

2020
Doğru Kalibrasyon Aralıklarının Belirlenmesi

Jeff Gust, Fluke Calibration

Müşterilerimiz genellikle kalibrasyon aralıkları hakkında sorular soruyor:

-Bir cihaz yeniden kalibrasyon için ne sıklıkla geri gönderilmelidir?
-Bunun için herhangi bir “kural” var mı?

Birkaç yıl önce, Fluke ürünleri üzerinde kalibrasyon aralıkları oluşturma hakkında bir uygulama notu yazdım, ancak bu konuda hala bazı karışıklıklar var gibi görünüyor.

Kalibrasyon aralığı nedir?

Kalibrasyon aralığı, bir test cihazının yeniden kalibrasyon için geri gönderilmesi için belirlenen süredir. Cihazları yeniden kalibre ederek üreticinin özelliklerinde açıklanan kadar iyi veya daha iyi performans gösterdiklerinden emin olabiliriz.

Kalibre edilmiş ve yayınlanan üreticinin teknik özelliklerine göre sonsuza dek performans gösteren bir test aracı oluşturulabilse harika olmaz mıydı? Ancak bazı nedenler dolayı bu mümkün değil. Mekanik parçaların aşınması, elektronik bileşenlerin kayması, bu nedenle mekanik parçalara (diyafram tipi sensörleri basınç ölçerinde yapan malzeme gibi) veya elektronik bileşenlere (yapılan her dijital multimetre gibi) sahip aletler de zamanla farklı şekilde sürüklenir ve çalışır.


5730A - Yüksek Performanslı Çok Amaçlı Kalibratör

Fluke bir ürün ürettiğinde, düşündüğümüz en önemli şeylerden biri cihazlarımızın zaman içinde nasıl performans gösterdiğidir. Fluke, bu sapmayı veya aşınmayı en aza indirebilecek bileşenleri dikkatle seçer, ancak tamamen ortadan kaldırmanın bir yolu yoktur. İnşa ettiğimiz en doğru ekipmanda Fluke, 20 dakika gibi kısa bir süre için teknik özellikler yayınlar, ancak çoğu kullanıcının 20 dakikada bir kalibrasyon yapması pratik veya gerekli değildir. Genel olarak, Fluke bir yıllık spesifikasyona uyacak şekilde test cihazları tasarlar. Zaman içindeki sapmanın uygulama için yeterince küçük olduğu bazı durumlarda, iki yıllık bir spesifikasyona göre ürünler üretir.

Fluke bir ürünü kalibre ettiğinde, yayınlanan teknik özelliklerine göre test edilir (genellikle bir yıl). Fluke için varsayılan güven düzeyi  % 99'dur. Bu, belirli bir modelin her 100 enstrümanından en az 99'unun zaman periyodunun sonunda spesifikasyonlar dahilinde performans göstereceği anlamına gelir. Bazı araçlar %95 güven düzeyinde belirtilir, ancak spesifikasyonlar özel olarak belirtilmezse, müşteri %99 güven düzeyi alabilir.

Bu nedenle, çoğu kişi kalibrasyon aralığını ürün özelliklerinde açıklanan süre ile aynı olacak şekilde ayarlar.

Cihaz performansını etkileyen diğer değişkenler

Zaman içindeki kayma veya aşınma oranı aşağıdaki gibi diğer faktörlerden önemli ölçüde etkilenir:

-Sıcaklık (0 ile 100oC arasında)
-Nem (%0 ile %100 bağıl nem)
-Mekanik titreşim (araçta zıplayan)
-Mekanik şok (cihazın düşürülmesi)
-Bunların herhangi bir kombinasyonu

Fluke, bu etkileri, ürünün kullanım amacını tahmin edebildikleri kadar çok test eder.


Yerinde Kalibrasyon Uzmanı

Bir cihaz, çalışmak için tasarlanmadığı sert bir ortama maruz kalırsa, tüm aralık için yayınlanmış özelliklerini karşılamayabilir. Böyle bir durumda, kalibrasyon aralığı, cihazın genel olarak tüm aralık için spesifikasyonları karşılayacağı bir noktaya düşürülmelidir.

Fluke ürünleri için, bir cihazın kararlı, güvenilir ve yayınlanmış spesifikasyonlarını belirtilen süreden daha uzun süre karşılaması daha olasıdır. Bu durumda, kalibrasyon aralığı cihazın hala yayınlanan spesifikasyonları güvenilir bir şekilde karşılayacağı bir noktaya kadar uzatılabilir.

Kalibrasyon aralığına kim sahiptir?

Müşteri (cihaz sahibi), cihazları için kalibrasyon aralıklarını belirlemekten sorumludur.C ihazlar hangi koşullar altında ve nasıl kullanılıyor sorularının cevaplarını yalnızca müşteri bilebilir.

Müşteri, kendileri kalibre ettikleri veya üçüncü taraf bir servise gönderdikleri her cihaz için tüm kalibrasyon geçmişine sahip olmalıdır.


Karşılıklı Anlaşmaya Ulaşma

Kalibrasyon aralığının ne olması gerektiği konusunda sert ve hızlı kurallar yoktur. Çoğu uluslararası kalite standardı kalibrasyon aralıkları için gerekenler konusunda kuralcı değildir. Öte yandan, ABD Ordusu gibi kuruluşlar, envanterlerindeki her model için iyi tanımlanmış ve gerekli kalibrasyon aralıklarına sahip olabilir. Bir kalibrasyon aralığının temel yönü, cihazın yayınlanmış teknik özelliklerini veya faaliyet göstereceği kuruluşun cihaz için oluşturduğu bir spesifikasyonu karşılayacağından emin olabileceğiniz zaman periyodu olmasıdır. Müşterinin kalibrasyon aralığına sahip olmasının bir başka nedeni, geçmişte, titiz kalibrasyon sağlayıcılarından bazıları, test cihazları için kalibrasyon aralığını yalnızca kendileri için daha fazla iş üretmenin bir yolu olarak kısaltmasıdır.Cihaz sahipleri maliyetlerini kalite gereksinimlerine göre optimize edecek şekilde konumlandırılmıştır.

Cihaz sahipleri cihazları için bu sorumluluğa sahip olduklarından, kalibrasyon aralıklarını uzatarak tasarruf etmeye çalışabiliriler. Bununla birlikte, bir kalibrasyon aralığının bir ürünün kalibrasyon geçmişi tarafından makul bir şekilde gerekçelendirilebilecek olanın ötesine genişletilmesi, artık cihazın özellikler dahilinde çalışmadığı durumlara yol açabilir. Cihazla test edilen üretilen ürünlerin atılması veya geri çağrılması gerekiyorsa, bu durum sahibi için çok maliyetli olabilir.

Uygun kalibrasyon aralıklarını korumak için; bir otomobilde yağın değiştirilmesi uygulaması iyi bir örnek olabilir (elektrikli bir aracınız yoksa!). Bir otomobil üreticisi, yağın her 3,000 milde bir değiştirilmesi gerektiğini önerebilir; ancak gerçekte, ancak otomobil çok zorlu koşullarda çalıştırıldığında, yağın her 5.000 kilometrede bir değiştirmesi zarar vermez. Bazı insanlar bir yağ değişimi arasında 20.000 veya 50.000 mil bile gidebilir. Bu kısa vadede tasarruf sağlayabilir, ancak uzun vadede motorun değiştirilmesi çok daha maliyetli olacaktır.


Jeff Gust yağ değişiklikleri için, ancak kalibrasyon aralıkları hakkında endişeleniyor.

Kalibrasyon bitiş tarihini anlama

Bazı kişiler, son kalibrasyon tarihini, kalibrasyon laboratuvarının ürünün spesifikasyonlarda kalacağını örtük olarak garanti ettiği tarih olarak yanlış bir şekilde yorumluyor. Ancak, kalibrasyon bitiş tarihi yalnızca müşteri tarafından belirlenen tarihtir. Bu nedenle, Fluke normalde kalibrasyon sertifikası / çıkartması üzerindeki son kalibrasyon tarihini boş bırakır ve yalnızca müşteri isterse doldurur. Fluke'un çalıştığı uluslararası kalite sistemi gereksinimi olan ISO 17025, kalibrasyon laboratuvarının müşteri ile üzerinde anlaşmaya varıldığı durumlar dışında herhangi bir kalibrasyon aralığı önermeyebileceğini belirtir. En basit seçenek, kalibrasyon aralığını ürün özelliklerinde belgelenen zaman aralığına ayarlamaktır.

Kalibrasyon aralıklarının gerekliliklerini ve sorumluluklarını anlamak hem cihaz üreticileri hem de müşteriler için önemlidir. Umarım bu blog yazısı daha iyi kararlar vermenize yardımcı olacak ayrıntıları sağlar.