MENÜ

Blog

OCA

04

2019
Doğruluk, Çözünürlük ve Duyarlılık Arasındaki Fark Nedir?

Josh Brown, Tektronix

Masaüstü dijital multimetreler sadece basamak göstermeyi severler – bu onlara değer vermemizin nedenlerinden biri. Ama tüm bu basamaklar bize ne söylemeye çalışıyor? Bir dijital multimetre için doğruluk, çözünürlük ve hassasiyetin ne anlama geldiğini gözden geçirelim.

Çözünürlük ve Hassasiyet

Bu ikisini birlikte incelemem size anlamsız gelebilir ancak bir nedeni var.

Düşük Seviyeli Ölçümler adı verilen gerçekten harika, akıllı ve ücretsiz bir yayından bazı tanımlayıcı içerikleri dikkate alalım:

ÇÖZÜNÜRLÜK: Sinyalin gözlemlenebilecek en küçük kısmı.

HASSASİYET: Sinyalde tespit edilebilecek en küçük değişiklik.

Şimdi bunu 6.5 basamaklı bir DMM'de bulacağınız şeyle ilişkilendirelim. Diyelim ki 1 V aralığında bir gerilim sinyali ölçüyorsunuz. Bu ilk hane "yarım" dır, bu yüzden her zaman 1 veya 0 olacaktır. Bunun ötesinde, altı ilave hane görüntüleme / gözlemleme yeteneğine sahipsiniz - eğer görüntüleme istiyorsanız, son hane size 1 μV çözünürlük sağlayacaktır. Masaüstü multimetrelerin tipik olarak ön panelde kaç basamak gösterildiğine dair bir kontrol sağladığını unutmayın, bu nedenle daha az basamak görmek istiyorsanız, ayarları daha az gösterecek şekilde ayarlamanız yeterlidir.

Hassasiyet farklı bir hikaye çünkü donanım tarafından belirleniyor. 6.5 basamaklı DMM spesifikasyonlarınız 1 V aralığında 1 µV algılayabileceğinizi belirtiyorsa (ve bunu yapmanız gerekir), bu tür değişikliklerin algılanmasını her zaman bekleyebilirsiniz. Tamam, belki “her zaman” biraz fazla olabilir – cihazı, açıklık süresini azaltarak ve belirtilen özelliklerden daha hızlı ölçerek konfor bölgesi dışına iterseniz, o zaman hassasiyetin değerinin düşmesi muhtemeldir. (Bu ayrıca değinilmesi gereken bir konudur.)

Örnek:

1 V aralığında ölçüm yapan ve 6.5 basamak gösterecek şekilde programlanan bir DMM, 1 µV hassasiyetini gösterir. DMM'Yİ sadece 5.5 basamak gösterecek şekilde programlayabilirsiniz ve bu da hassasiyet yeteneğini kapsayacaktır.

Doğruluk

Yine, Düşük Seviyeli Ölçümler El Kitabından:

MUTLAK DOĞRULUK - Standart değerin belirsizliğini hesaba katarak, bir ölçümün sonucu ile gerçek değeri veya kabul edilmiş standart değeri arasındaki anlaşmanın yakınlığı.

GÖRECELİ DOĞRULUK - Bir ölçüm sonucu ile gerçek değeri veya kabul edilmiş standart değeri arasındaki anlaşmanın yakınlığı ancak standart değerin belirsizliği dikkate alınmaksızın.

Bu ne anlama geliyor? Ölçümlerinizin bir miktar “mutlak doğruluk” içerdiğini söylemek, ölçümünüzün bir seviyede ideal, mükemmel ve uluslararası kabul görmüş bir standarda - doğruluk şartnamesine katılacağı anlamına gelir. Bu mutlak doğruluk, yalnızca cihazınızdaki belirsizliği değil aynı zamanda cihazınızı ilk etapta kalibre etmek için kullanılan standarttaki olası kusurları veya hataları da içerir. Mutlak doğruluk şunu söylemeye benzer ve daha pratiktir, “bazı belirsizliklerin olduğu bilinir; bu dereceye kadar tanımlanmıştır; ve ölçümlerimiz kabul edilebilir sınırlar içindedir.”

Göreceli doğruluk daha mutlakçı bir yaklaşım gerektirir, “ideal” de olası bir hataya sebep olmaz, eğer standart belli bir seviyede ölçüyorsa, bu değeri gerçek değerinde alın, ölçümünüz uyuşmuyorsa yanlıştır. Hata için yer olabilir, ancak fazla değil. Aileniz, sizi hiç yanlış yapmayacağını düşündükleri kardeşlerinizden biriyle karşılaştırdı mı?

Ve elbette, doğruluk, görebileceğiniz en küçük sinyal üzerinde hiçbir etkiye sahip değildir - bunu görebileceğiniz alan çözünürlük ve hassasiyet alanıdır. Doğruluk olmadan hassasiyete ve çözünürlüğe sahip olabilirsiniz.

Umarım bu size de mantıklı geliyordur. En azından belki de bu yazı size annenizi aramanızı ve tabii ki göreceli olarak ama kesinlikle değil, iyi tarafını almaya çalışmanızı hatırlatır.