MENÜ

Blog

ARA

31

2018
Dry-Block Kalibratör Seçimi

Dry-Block (Kuru-Blok) kalibratörleri, kadran termometreleri, direnç sıcaklık detektörleri (RTD'ler) ve termokupllar gibi sensörleri kalibre etmek için sabit sıcaklık kaynaklarıdır. Bu sensörler birçok endüstride proses üretimi için kullanılır. Sensörlerin periyodik olarak kontrol veya kalibre edilmeleri gerekir. Örnek olarak bir dijital termometreyi bir kuru blok ile nasıl kalibre edeceğinizi izleyin.

Kuru blok kalibratörleri portatif, hızlı ve temiz(sıvıları kullanmayın) olmasıyla birlikte proses üretiminde yerinde sensör kalibrasyonu için popülerdir.

-Kalibre edilmesi gereken sıcaklık sensörlerinin tür ve boyutları nedir?
-Sensör kalibrasyonu için sıcaklık aralığı ne olmalıdır?
-Gerekli kalibrasyon doğruluğu nedir?

1.Kalibre edilmesi gereken sıcaklık sensörlerinin tür ve boyutları nedir?


Fluke 9100S, küçük ve portatif el tipi kuru blok kalibratörü

Kuru blok kalibratörü ısıtılmış veya soğutulmuş metalik bir bloğa sahiptir ve genellikle çeşitli çaplarda önceden oluşturulmuş deliklere sahip bir ek içerir. Kalibrasyon sırasında, kalibre edilen sensör (test veya DUT altında bir cihaz olarak adlandırılır) önceden oluşturulmuş deliklerden birine tamamen yerleştirilir. Kuru blok cihazlar, kadran termometreleri, birçok RTD ve uzun, düz, kesici uç deliğine sıkıca oturan bir çapa sahip termokupl gibi sensörler için mükemmel çalışır.

Bazı RTD'ler kısa, üçlü kelepçe (üç yonca) parçasına sahiptir veya verici kafalarına bağlıdır. Bu kısa ve tek boyutlu sensörler kuru blok cihazlara doğru daldırma derinliği ile sığamaz. Bu tip sensörler en iyi 6109A / 7109A Portatif Kalibrasyon Banyoları veya 6102/7102/7103 Mikro Banyolar kullanılarak kalibre edilir.


Üç kıskaçlı Hijyenik Sensörler, portatif veya mikro banyolu kullanım için mükemmel

2. Sensör kalibrasyonu için sıcaklık aralığı ne olmalıdır?

Yaygın proses üretim uygulamaları, çeşitli sıcaklık aralıklarını kapsar.

-Ortak proses üretim uygulamaları için bazı sıcaklık aralık örnekleri:
-Dondurucular: –95 ile –60 ºC
-Dondurularak kurutma: –80 ile –50 ºC
-Kan bankaları: –50 ile –30 ºC
-Yıkayıcı dezenfektörler: 70 ºC'ye kadar
-Otoklav sterilizasyonu: 120 ile 135 ºC
-Yerinde buharla (SIP) sterilizasyon: 121 ºC
-Gıda işleme: 0 - 220 ºC
-Proses kontrolü ve otomasyon: 1000+ +C'ye kadar

Şirketler genellikle sensör kalibrasyonu için hangi sıcaklık noktalarının gerekli olduğu konusunda bir politikaya sahiptir. Mevcut bir politika yoksa, en iyi uygulama önerileri, sensörleri; izlemekte oldukları tüm sıcaklık aralığında kalibre etmektir. Aynı kategoriye alma işlemi olan DUT’un ölçüm aralığının dışındaki kalibrasyon noktalarını ± 10 ° C seçmek de yaygın bir uygulamadır.

3-Gerekli kalibrasyon doğruluğu nedir?

Kuru blok kalibratörünün kesit diyagramı

Genel olarak, referans standardın kalibre edilen sensörden en az dört kat daha doğru olması gerekir (4: 1 test belirsizlik oranı veya TUR). Örneğin, bir sıcaklık sensörü için işlem toleransı ± 0,8 ºC ise, ölçüm standardı olarak kullanılan dry -block ± 0,2 ºC veya daha yüksek bir hassasiyete sahip olmalıdır.

Kuru blok kalibratörleri, ekran hassasiyet spesifikasyonları için dahili bir kontrol sensörü kullanır.  Harici bir referans PRT (platin dirençli termometre) kullanarak kuru blok doğruluğunu arttırmak için iki seçenek vardır:

Opsiyon 1. Proses kontrolleri ile kuru blok

Referans PRT seçeneği ile saha tipi metrolojisi​

Bazı kuru blok modeller, harici bir referans PRT'yi ölçmek için dahili bir referans termometresi içeren bir proses kontrol seçeneği sunar. Harici PRT ölçümü, kuru blok kontrol ekranında dahili kontrol sensörünün sıcaklığı ile birlikte gösterilir. Harici referans PRT, kuru bloğun dahili kontrol sensöründen daha doğru olduğundan, genel ölçüm doğruluğu iyileştirilir. Aşağıdaki 914X Saha Tipi Metroloji örneğine bakın.

Opsiyon 2.Termometre okumalı kuru blok

914X Saha Tipi Metroloji / 5615 Referans PRT / 1523 Termometre Okumalı​

Başka bir alternatif, kuru blok doğruluğunu arttırmak için harici bir termometre okumasına bağlı harici bir referans PRT kullanmaktır. Örneğin, bir 5615 Referans PRT, 914X Saha Tipi Metroloji’ye eklenir (proses kontrol seçeneği yoktur). Daha sonra PRT, PRT sıcaklığını okuyan 1523 Termometreye bağlanır. 914X, dahili kontrol sıcaklık ölçümünü ekranda gösterir.

Her iki seçenek için fiyat aynıdır. Proses kontrol opsiyonlu kuru blok saha çalışması için daha uygundur, çünkü sıcaklık kaynağını ve termometre okumasını tek bir ünitede birleştirir. Ancak harici termometre okuma seçeneğine sahip kuru blok, saha ve laboratuar kullanımı için ayrı, taşınabilir bir okuma esnekliği sağlar. Bu yapılandırmanın bir faydası, kalibrasyon izlenebilirliğinin harici referans termometresi ve okumadan gelmesi nedeniyle kuru bloğun kalibre edilmemiş bir sıcaklık kaynağı olarak kullanılabilmesidir.

Sıcaklık sensörü kalibrasyonu için sunduğumuz geniş aralıktaki kuru blokların özeti için Dry-Block Kalibratörüne Genel Bakış Videosu izleyin.  

Steve Potter, Global Marketing Manager, Fluke Calibration