MENÜ

Blog

EKİ

25

2019
Durum Çalışması: Üç Fazlı Motor Arızası

Sorunun açıklaması

Oldukça büyük üç fazlı bir motor, üç yıl üst üste olmak üzere yılda iki kez arızalanmıştı. Tesis bakım yöneticisi, hem elektrik yüklenicisine hem de motor üreticisine başvurdu ancak onlar da birbirini suçladı ve sahadaki sorunu çözmede başarısız oldu. Herhangi bir düzeltici eylem sunulmadan arada bırakılan tesis, dönemsel motor onarım maliyetleriyle ve tekrarlanan çalışmama sürelerinden kaynaklanan üretim kaybıyla karşılaştı.

Düzenli arızası olduğu açık olan bu sorunu yaşamaktan bıkan tesis yöneticisi, bağımsız bir danışman görevlendirdi. Danışman, tesis yöneticisine motoru besleyen elektrik dağıtım sistemi üzerinde tam bir güç kalitesi incelemesi yapacağını, çalışma özelliklerini belirleyeceğini ve bu noktadan hareketle sorunu çözmeye çalışacağını söyledi.

Ölçümler

Danışman, Fluke 434 üç fazlı el tipi güç kalitesi analizörünü, motora enerji sağlayan devreye bağladı ve View Config (Yapılandırmayı Görüntüle) düğmesine bastı. Şemada, bağlantıların doğru olduğunu ve güç türünün üç fazlı Delta olduğunu doğruladı.

Ardından Scope (Skop) düğmesine bastı ve üç fazın da dalga biçimlerine ve sayısal değerlerine baktı. Ekranın üst kısmında görüntülenen büyüklüklerin arasındaki farkları değerlendirdiğinde, fazlar arasında bir denge sorunu olduğunu gördü.

Daha fazla bilgi toplamak için Voltz/Amps/Hertz (Volt/Amper/Hertz) sayısal değerinin bulunduğu ekrana geçti. Bu ekrandaki akım değeri daha da yüksekti ve yine dengesizdi.

Motorun kabul edilebilir sınırlar içinde çalışıp çalışmadığını anlamak için Unbalance (Dengesizlik) ekranına geçti ve gerilim ile akım değerlerini ve faz şemasını kontrol etti.

Son olarak, her şeyi incelediğinden ve frekansların sorunda payı olmadığından emin olmak için menüden Harmonics (Harmonikler) öğesini seçti.

Analiz

Dengesizlik ölçümlerinden, bir dengesizliğin aşırı büyük bir faz akımı değerine yol açtığını anladı. Motorun teknik özelliklerini kontrol etti ve faz akımının, motorun FLA (Tam Yük Akımı) değerini aştığını doğruladı. Üç fazın verilerine bakarak, akım dengesizliğinin kaynağının gerilim fazındaki aşırı yük olduğunu buldu.

Danışman, gerilim dengesizliğinin kaynağının da, üç yıl önce kurulmuş bir ekipman seti olduğunu ortaya koydu. Tüm dahili tek fazlı yüklerin aynı faza bağlı olduğu ortaya çıktı. En son yapılan yeni ekipman kurulumunun yarattığı güç sistemi gerilim dengesizliğinin miktarı o kadar fazlaydı ki motorda yol açtığı akım dengesizliği, iletkenlerin ve motor bobinlerinin çalışma sıcaklığını sınırların ötesine çıkarmıştı.

Sonuç

Danışman bu durumu çözmek için üç faz arasındaki dahili tek fazlı yükleri dengeledi. Böylece genel gerilim dengesizliğini ve buna bağlı olarak da motordaki akım dengesizliğini azalttı. Bu ayrıca, motordaki yüksek faz akımı değerini ve çalışma sıcaklığını da düşürdü.

Gelecekteki izleme işlemleri için yeni karşılaştırma noktası ölçümleri aldı, kaydettiği tüm ekran görüntülerini bilgisayarına aktardı ve tesis bakım yöneticisi için bir "öncesi ve sonrası" raporu yazdırdı.

Yönetici bir güç kalitesi uzmanı değildi ancak ekran görüntüleri arasındaki farkı görebiliyordu. Artık güç kalitesi ölçümlerinin neden hem yeni ekipman kurulumundan önce hem de sonrasında yapılması gerektiğini anlamıştı. Yapılan tüm motor onarım ve çalışılmayan süre maliyetleri gereksizdi. Danışman, düzenli bir önleyici bakım programı hazırlamayı önerdiğinde yönetici bunu kabul etti.