MENÜ

Blog

ŞU

08

2019
Elektrik Çarpması için Kontrol Listesi

Andrew Clay, Product Marketing Manager, Fluke Biomedical

Kontrol Listesi

Elektriksel güvenlik, akımın yalnızca akış için tasarlandığı yerde akmasını sağlamak ve istenmeyen akım akışlarını en aza indirmektir. İstenmeyen akım, aksi halde herhangi bir cihaza özgü empedanslar arasında dolaşan “kaçak” akım olarak bilinen parazittir. Tamamen yok edilemez. Yeterli kaçak akım varsa, özellikle klinik savunması bozulmuş hastalar için, şok riski oluşturur.

Şok tehlikesi olan durumlar:

Şebeke ile çalışan bir cihaz hasta veya kullanıcının erişebileceği bir konumdadır.
Hastanın veya kullanıcının temas edebileceği iletken parçalar vardır.
Hasta veya kullanıcı bu parçalarla temas eder.
Fiziksel hasar veya bileşen arızası nedeniyle bu parçalara enerji verilir veya topraklanmaz.
Ve yeterli seviyedeki kaçak akım kullanıcı veya hastadan geçerek yaralanmaya/ölüme neden olur.

Hata nerede olabilir?

Birkaç örnek:

Tesis hat gerilimi, nominal değerinin yani yüzde 10'un üzerine çıkar.
Koruyucu topraklama kablosuna kötü şekilde takılmış bir elektrik fişinde bağlantı açılır ve telin işlevsel olarak bağlantısının kesilmesine neden olur.
Güç kablosunun yıllarca sürekli esnemesi ve gerilmesi, her iki ucunda da koruyucu toprak telinin tellerinin çoğunu kırarak, direncini ciddi şekilde arttırır.
Çok parametreli bir monitör zemine düştüğünde hasta üzerinde kullanmak için aceleyle geri yükleyen klinik kullanıcılar için işlevsel gibi görünür. Ancak devre kartlarından biri kısmen yerinden çıkar veya bükülür ve topraklanmış mahfaza ile temas eder.
Elektrolit bakımından zengin olan kan ve salin çözeltisi, bir ototransfüzyon sisteminin kase odasından dökülür ve elektrikle çalışan güç kaynağı kartına damlar.
Bir EKG giriş konnektörü, onarımdan sonra yanlışlıkla şasiye kısa devre yapar ve şasi toprağından izolasyonunu tehlikeye atar.
Bunlardan herhangi biri ve sayısız başka senaryolarda aşırı kaçak akım oluşabilir.