MENÜ

Blog

KAS

29

2019
Elektronik Yükler – Akü Şarj Cihazının Test Edilmesi

1.Akü şarj cihazının test edilmesi

İkincil / Şarj edilebilir aküler, şarj cihazı gerektirir. İyi bir akü şarj cihazı stabil bir sabit akım sağlamalı ve akü tam olarak şarj olduğunda otomatik olarak kapanmalıdır. Bu önemli özellikler maksimum pil ömrü sağlar.

Prodigit Elektronik Yükler, akü şarj cihazları için iyi bir test çözümü sunar. Bir akü şarj cihazını test ederken Prodigit 3310 Elektronik Yük, şarj edilen bir NI-CD veya NI-MH pilin gerilimini ve yük profilini taklit eder.

Tipik NI-CD veya NI-MH batarya şarj karakteristik eğrisi aşağıda gösterilmiştir:

Prodigit 3310 Serisi Elektronik Yük ve 3302mainframe, bir akünün terminal gerilimini simüle edebilir.

Bir akü şarj cihazı, akü terminal gerilimi düşmeye başladığında (negatif gerilim eğimi) şarjı durdurmalıdır. Akünün aşırı şarj edilmesi kalıcı hasara neden olur.

Bir şarj cihazını test etmek için gerçek bir akümülatör kullanılabilir, ancak bu uzun ve meşakkatli bir işlem olacağından her zaman pratik veya uygun maliyetli değildir. Elektronik bir yük kullanırken, yükü CV(sabit gerilim) moduna alın ve istenen terminal gerilimini ayarlayın. Örneğin: 1.2Vluk bir akümülatörün çıkış akım regülasyonunu test etmek için terminal gerilimini 1.0V’tan, 1.2V, 1.44V'a kadar ayarlayın. Şarj cihazının kapanıp kapanmayacağını belirlemek için ise 1.40V'ye ayarlayın (akünün tamamen şarj olduğunu gösterir).

Prodigit'in 3302 mainframe ve 3310 Serisi Elektronik Yük modüllerini kullanırken, gerilimi / akımı doğrudan ön panelden okuyabilirsiniz.. 5 farklı gerilim senaryosu cihaza kaydedilerek testler patrik bir şekilde tekrarlanılabilir.

Not: Gerçek şarj edilebilir pil çıkış gerilimi 1,2V olmayabilir; 3,6V, 4,8V, 9,6V veya 1,2V’nin katı olan herhangi bir değer olabilir.

2.Batarya Testi

Deşarj Testi

Birincil veya ikincil bir pil, gerilim kaynağı olarak gösterilebilir. Depolanan enerji için ölçüm birimi mAh veya Ah'dir. Örneğin, bir saat için 12V 6A çıkış veya altı saat için 12V 1A çıkıştır.

Bir akünün boşalma özelliğini test etmek için CC(sabit akım) modu kullanılmalıdır. Akü, gerilim limiti dahilinde bir süre boyunca test akımı sağlayabilmelidir. GPIB veya RS232 arayüzü ile akü gerilimini / akımını izlemek için bir bilgisayar veya yazıcı kullanılabilir. CP(sabit güç) modu, akünün boşalma özelliklerini test etmek için de kullanılabilir. Yük gerilimi düştüğünde elektronik yükün akımı otomatik olarak artar, bunun tam tersi de geçerlidir. CP modunda çalışırken, Elektronik Yük sabit güç absorbe eder.

Prodigit 3310 Serisi Elektronik Yükler, bir bilgisayar yardımıyla CP modunu simüle edebilir. Yük gerilimini bilgisayardan okuyabilir ve gereken akımı hesaplayabilirsiniz.

Ardından yük akımını sabit akım modunda gönderin, daha sonra akü tamamen boşalana kadar aşağıdaki işlemleri yapın.

Şarj Testi

Prodigit 3310, şarj edilebilir bir bataryanın şarj özelliklerini test etmek için de kullanılabilir. Bir bataryayı şarj etmek için CV / CC çıkışlı regüle bir DC Güç Kaynağı kullanılabilir; veya CC çıkışı ve regüle olmayan bir DC Güç Kaynağı (çok basit doğrultucu ve kapasitör filtre devresi gibi) bir elektronik yüke bağlanabilir. Şarj akımı Elektronik Yük tarafından kontrol edilir (Elektronik Yük CC modundadır).