MENÜ

Blog

HAZ

01

2021
Esnek Bobin Pensampermetrelerinin İç Kısmı

Esnek pensampermetreler ayrıca Rogowski bobinleri olarak da bilinir. Bazen hava göbekli bobin veya esnek akım probu olarak da adlandırılan Rogowski bobinleri, basit solenoidlerden geliştirilmiştir ve ilk kez 1912 yılında kullanılmıştır.

Akım transformatörü ve Hall Effect pensampermetrelerin aksine, demir çekirdekleri yoktur. Bunun yerine, yerleştirildikleri iletkenin manyetik alanındaki değişim oranına (ilk türev olarak bilinir) tepki veren sarılı, spiral şekilli bir bobin kullanır.

Genlikteki değişim ne kadar hızlı olursa bobin de o kadar çok gerilim üretir. Ölçüm aygıtındaki entegratör devre o çıkışı, iletkendeki sinyalle orantılı olan bir sinyale dönüştürür.

Rogowski bobinleri sabit demir bir çekirdeğe bağlı olmadığı için esnek hale gelebilirler ve böylece dar veya sıkışık alanlara daha kolay sığabilirler. Esnek pensampermetrelerin en değerli özelliği budur.

Manyetik çekirdeğin olmaması, geniş bir frekans aralığına tepki vermesini sağlar (yüzlerce kHz’e kadar) ve neredeyse tüm devre yükleme ve doyurma endişelerini giderir.

Fluke i2500-18 iFlex® Esnek Akım Probu gibi bazı modeller 2.500 A ac’ye kadar ölçüm yapabilir. Buna ek olarak Rogowski bobinleri, yanlış hizalama ve açık sekonder sarımdan kaynaklanan riskleri gideren, güvenli düşük gerilimli çıkış üretir.

Doğası gereği sinyal değişim oranına tepki verdiği için Rogowski bobinleri yalnızca ac akımı ile çalışır.

Rogowski bobininde hangi birimler yer alır? Bu sayfanın üstünde yer alan kesit görselinde gösterildiği gibi:

  1. Yalıtım sağlayan dış silikon kılıf (kırmızı). Esnek pens yapımının son adımında uygulanır.
  2. Yalıtım sağlayan naylon malzeme katmanı (siyah); dış, yalıtım sağlayan kılıf ile kalıp işlemi yapılırken bobinin iç tellerini örter veya izole eder.
  3. İnce, alüminyum tabanlı ayırma katmanı (beyaz). Geniş yer kaplayan dış bakır kabloları, içteki sıkıca sarmalanmış deniz mavisi renkli kablolardan ayırır. Bunlar bobinin verici-alıcı kablolarıdır.
  4. Sıkıca sarmalanmış kablo (deniz mavisi), Rogowski kablosu olarak nitelendirilir.
  5. Esnek beyaz boru sistemi ile desteklenen sert bakır çekirdek. Bakır çekirdek Rogowski kablosuna bağlanır ve bobinin direncini harici elektriksel girişime karşı artırır.