MENÜ

Blog

HAZ

29

2020
Fiber Kablo Testlerinde Kullanılan Cord’ların İncelemesi

Launch (Kalkış) ve Tail (Kuyruk) Cord

OptiFiber Pro OTDR ile, çoğu OTDR gibi, test edilen bağlantının başlangıcında konnektörü ölçmeye ihtiyaç vardır. OTDR'ın receiver elektroniği çok hassastır, kullanılan fotodiyotlar OTDR'ın darbeleri çıkardıktan sonra yansıtılan çok az miktarda ışığı algılayabilmelidir. Ölçüm darbesinden gelen ilk ışık patlaması OTDR dedektörüne aşırı yüklenir ve elektroniklerin iyileşmesi zaman alır. Bu toparlanma süresi ışığın fiberden geçeceği mesafeye eşittir. İlk bağlantınızı (olayınızı) doğru bir şekilde ölçmek için, launch (kalkış) kablosu olarak bilinen cord’u kullanırız. Bu cord, OTDR dedektörünün ilk bağlayıcımızı “görmesini” ve performansını doğru bir şekilde ölçmesini sağlar. İyi OTDR ölçüm uygulaması ayrıca test edilen fiber bağlantının son bağlantısına bağlı benzer bir cord’un kullanılmasını gerektirir. Bu cord’u tail (kuyruk) cord olarak adlandırırız, genellikle launch ile aynı uzunluktadır ve son konektörün performansını doğru bir şekilde ölçmemize yardımcı olur. Ya fiber son konnektörde kırılırsa? Bir tail cord olmadan bu sorunu asla tespit edemezsiniz, 100m'lik bir kuyruk kablosu kullanırsanız, son konnektörden sonra 100m fiber görmeniz gerektiğini bilirsiniz. 100 metrelik fiber görmüyorsanız, kopmanız son konnektördedir. Ayrıca, bi-directionally (çift yönlü) ortalama ölçümler yapıyorsanız, bunu doğru bir şekilde yapmak için bir tail cord kullanmanız gerekir.

Loopback ve Sacrificial Cord

Loopback ile OTDR'ı bağlantının en uç noktasına taşımak zorunda kalmadan, OTDR'ın fiber hattını çift yönlü olarak ölçmesini ve ortalama bir sonuç vermesini sağlayan SmartLoop® OTDR ölçüm yöntemi kullanılmaktadır. Bir ölçümde OTDR çıkış bağlantı noktası ile launch / tail cord arasına bağlı bir bölme adaptörü olan, 30 cm'lik bir atlama kablosu kullanılıyordu (genellikle “kurban-sacrificial” kablosu olarak adlandırılır). Müşteri, ekstra 30 cm'lik kablonun OTDR ölçümlerini etkileyeceğinden endişe ediyordu ve neden kurban cord’un kullandığını anlamak istiyordu. İlk olarak, OTDR olay ölü bölgesi (tüm OTDR'larda vardır) nedeniyle, OTDR hiçbir zaman kısa sacrificial cord’u görmez, yani “görünmez” dir. Sacrificial cord kullanmanın en önemli nedeni OTDR çıkış portunu hasara karşı korumaktır.  SmartLoop OTDR modunu kullanırken, launch ve tail kablolarını OTDR ölçüm çıkışı darbe yoluna değiştirebilmeniz gerekir. Doğrudan OTDR çıkış bağlantı noktasına yeniden bağlanmak ve kazara kir bulaşmasından dolayı OTDR çıkış bağlantı noktasını riske atmak yerine, sacrificial cord kullanmak ve ucunu doğruca launch / tail cord’a takmak daha kolaydır (Şekil 1’de olduğu gibi). Yıprandığında kabloyu değiştirin. Bazı müşteriler, OTDR ölçüm portlarını kirletmekten veya hasar vermekten kaçınmak için tüm ölçümler için OTDR'larına bağlı bir sacrificial cord bırakır.

Fluke Networks tarafından sağlanan tüm launch, tail ve sacrificial cord’lar, doğru kullanıldığında çok düşük kayıp sağlar.

Net Kayıp Ölçümleri için TRC’leri (Test Referans Kablolarını) Test Edin

Son olarak, CertiFiber Pro OLTS demosu yapılırken, yaygın eski patch kablolarından ziyade ölçüm yapmak için neden TRC (Test Referans Kablolarını) kullanıldığını bilmek isteyebilirsiniz. Basitçe söylemek gerekirse, patch kabloların tutarlı ve doğru kayıp ölçümleri yapabilmek için çok fazla değişkenliği vardır. TRC'ler, küçük referans sınıfı fiber ve referans sınıfı konnektörler kullanırlar yani kayıp dereceleri küçüktür. MM kabloları için < 0.1dB ve SM kabloları için < 0.2dB ‘dir. Ölçüme ihmal edilebilir kayıplar eklerken, standart patch kablolar MM ölçümüne 0.5 dB ve SM patch kablolar için 1.0 dB'ye kadar kayıp ekleyebilir.