MENÜ

Blog

MAR

25

2019
Gerçek Dünya Gerçek Zaman

Morgan Allison, Tektronix

Çok uzun zaman önce, bir müşteri hava limanlarına açılmak için dijital olarak modüle edilmiş radyolar geliştiriyordu. Şirketine ait test politikasının son adımı, sinyalinin hata vektör büyüklüğünün (EVM) belirli bir eşiğin altında olmasını gerektiriyordu. Oldukça gelişmiş problem çözme yeteneklerine sahip herhangi bir tasarımcının yapabileceği gibi, bu tür bir ölçüm yapabilen bir vektör sinyal analizörü aldı, bir takımyıldız diyagramı çizdi, EVM'ini ölçtü ve şirketin standartlarını karşılayıp karşılamadığını buldu. Telsizlerin performansını kendi gözleriyle doğruladıktan sonra, test sonuçlarına uygun olmalarına güvenerek operasyon birimlerine onları dağıttı. Kısa bir süre sonra departman, radyoların çoğu için yayın sırasında başarısız olduğuna dair şikayetler aldı.

Başarısız radyolardan birini aldıktan sonra, tekrar test prosedürleri barajından geçirdi, iş arkadaşlarına danıştı ve müşterileri ve üstleriyle bazı rahatsız edici konuşmalar yaptı. Hiçbir meslektaşı durumu sezemedi ve işler zorlaştı. Telsizler mevcut tüm testleri geçti ve hiçbir aktarım veya veri hatası kanıtı bulamadı.

Bu gibi konular, çoğu tasarımcının düşündüğünden daha yaygındır. Neyse ki, gerçek zamanlı spektrum analizörleri (RSA'lar) bu gibi zorluklara yardımcı olabilir. Örneğin, Tektronix RSA, özünde tam özellikli bir vektör sinyal analizörüdür, güçlü bir IQ analiz motoruyla, aynı zamanda gerçek zamanlı sinyal algılama, tetikleme ve analiz yeteneklerine de sahiptir.

Gerçek zamanlı spektrum analizinin eklenmesi ve entegrasyonunun ötesinde, RSA'lar tasarımcılara diğer VSA'lar üzerinde üstünlük sağlar. Bugün piyasada bulunan çoğu vektör sinyal analizörü, başlangıçta taranmış spektrum analizörleri olarak inşa edildi ve piyasa güçleri daha karmaşık ölçümlere olan ihtiyacı artırdığı için VSA yetenekleri daha sonra desteklendi. Bu, sıfırdan başlayarak vektör sinyal analizörleri olarak oluşturulmadıkları ve bazı garip kısıtlamaları olduğu anlamına gelir. Beni yanlış anlamayın, genlik, frekans, faz ve zaman gibi değerli ölçümler ve takımyıldız diyagramları ve nabız analizi gibi diğer türev analizleri yapabilirler. Birçok durumda, her analiz tipi, aynı anda birden fazla ölçümü önleyen kendi ayrı edinim yoluna sahiptir. Örneğin, bir VSA zamana karşı amplitüd, frekans ve / veya faza bakabilir, ancak aynı anda takımyıldız diyagramını gösteremez ve her iki analiz için de aynı tetiği kullanamaz. RSA sıfırdan gerçek zamanlı bir spektrum analizörü olarak oluşturulduğundan, bu sınırlamaya sahip değildir ve her bir ekranın aynı verileri analiz etmesini sağlamak için ortak bir tetiği kullanarak tüm bunları aynı anda analiz edebilir.

Hikayeye geri dönelim.

Müşteri, yardım edip edemeyeceğimizi görmek için bizi aradı. Radyoyu test etmek için RSA5126B'ye yardım etmeyi ve getirmeyi kabul ettik. Kontrol olarak, RSA'yı daha önce kendi cihazlarıyla yaptığı testleri yapmak için kullandık. Cihazı, mümkün olan en kısa sürede veri öbeklerini toplayıp işlediği serbest çalışmaya koyduk. Bu, bize VSA olarak çalışan herhangi bir cihazın her zaman olduğu gibi, saniyede 20 ile 50 arası alım sağlar. Daha sonra, genel amaçlı bir demodülasyon ölçümü oluşturduk ve sinyalin aşağıda gösterildiği gibi yüzün üzerinde alımdan çok düşük EVM'ye sahip olduğunu doğruladık.

Sonra, sinyal ortamının daha eksiksiz bir görünümünü görmek için gerçek zamanlı DPX ekranımızı çalıştırdık. Saniyede 20-50 spektrum yerine, şimdi 3 milyonu görüyoruz. DPX'i açtıktan birkaç saniye sonra suçluyu keşfettik. Saniyede bir kez meydana gelen önemli spektral yayılımları tespit ettik. VSA'lar hiçbir zaman bu sorunun mevcut olduğunu bile ima etmediler, ancak RSA aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi DPX'i her kullandığında sinyali yakalayıp görüntülüyordu.

Bu sorunlu sinyali görme yeteneği kendi başına değerlidir, ancak RSA birkaç adım daha ilerler ve sinyali detaylı bir şekilde analiz etmek için araçlar sağlar. Aralıklı radyo arızalarının kökenini belirlemek istedik ve bu spektral yayılmaya neden olan sinyali analiz etmenin bize bu konuda yardımcı olacağını düşündük. Unutmayın, çok sayıda spektrum analizörü, bir takımyıldız diyagramı gösterebilir ve bir sinyali demodüle edebilir ve bazılarında gerçek zamanlı ekran gösterilebilir, ancak RSA, vektör sinyal analizi ölçümlerini tetiklemek için aynı anda hem gösterebilen hem de gerçek zamanlı göstergeden veri kullanan tek analizördür.