MENÜ

Blog

ŞU

28

2019
Her Kural için Bir İstisna

Mark Mullins, Fluke Networks

Bir beyzbol maçı izliyorsunuz, oyuncu adil bir orta saha sinek topuna çarpıyor ve hakem, top yakalanmamış olsa bile oyuncuyu çağırıyor. “Hey, bu kural değil.” diye düşünebilirsiniz. Ama aslında, hakem, topun “birinci ve ikinci tabandaki (veya yüklü tabanlar) koşucularla bir iç saha oyuncusu tarafından yakalanabileceğine” kanaat getirirse ve ikiden az çıkış varsa, “infield fly” olarak kabul edilir ve oyuncu çift veya üçlü bir oyunu önlemek için dışarı çıkar.

Beyzbolda olduğu gibi, hepimizin kablo tesisatı kurulumlarında bildiğimiz “kurallar” için de istisnalar vardır. Endüstri standartlarında belirtilen 90 metrelik kalıcı bir bağlantıya sahip yatay bakır kablo kanalları için 100 metrelik sınırlamayı ele alalım. Bunun kural olduğunu düşünseniz de, artık geçerli olmadığı durumlar var. Bazılarına bir göz atalım.

Gerilim Artıyor

100 metre kanal uzunluğu kuralı, ortam sıcaklığının 20°C olduğu tesislere karşılık gelir. Isı, kablonun elektriksel özelliklerini etkileyebilir. DC direnci ve ekleme kaybı ısıdan önemli ölçüde etkilenen iki önemli parametredir. Sıcaklıktaki her 10°C'lik artış için, UTP kablosundaki ekleme kaybı; 20 ile 40°C arasındaki sıcaklıklarda % 4 ve 40 ile 60°C arasındaki sıcaklıklarda % 6'ya kadar artabilir.

Dolayısıyla, 20°C'den yüksek bir sıcaklıkta monte edilen kablolar için, ANSI / TIA-568.2-D, kanalın uzunluğunun azaltılmasını önerir. Bu derecelendirme olarak adlandırılır. “Infield fly” kuralında oyunun performansını korumak ve çift ya da üçlü oyunu önlemek için olduğu gibi, kablonun performansını koruyabilmesi için derecelendirme vardır.

Kablo kanalı uzunluğunun azaltılmasını gerektirebilecek yalnızca ortam sıcaklığı değildir. Ethernet Üzerinden Güç (PoE) iletimi, iletkenlerde akan akım nedeniyle kablo içerisinde ısının yükselmesine neden olur. Dört çiftin hepsine enerji veren sırasıyla; 60 ve 90 Watt'ta en son Tip 3 ve Tip 4 PoE ile daha yüksek güce geçtikçe daha da fazla ısı üretiliyor. Araştırmalar kaynak akımında % 50'lik bir artışın bir kabloda üretilen ısıda % 125'lik bir artışa yol açtığını gösteriyor.  Kablo demetlerinde, ısının dağılması güçtür, bu nedenle TIA, 100 kablo demetine monte edilen kategori kabloları için çift başına uygulanan akıma karşı uygulanan sıcaklık artışı için değer düşüklüğü profilleri oluşturmuştur.

Bir infield fly çağıran hakem hakkında yapabileceğiniz pek bir şey olmasa da, ısıyı yenmek ve 100 metrelik kanal uzunluğunu korumak için seçenekler vardır. TIA-568.2-D'deki önerilere göre paket boyutunuzu azaltabilir veya demetleri hep birlikte ortadan kaldırabilirsiniz. Korumalı kablolar aynı zamanda ısıyı dağıtmak için daha iyi bir iş çıkarır - 60°C'de kurulan Kategori 6A UTP kanallarının yaklaşık 18 metreye indirgenmesi gerekirken, Kategori 6A F / UTP'nin yalnızca yaklaşık 7 metrelik bir değer azaltması gerekir. Diğer bir seçenek ise daha yüksek çalışma sıcaklığına sahip olan (tipik olarak 75° veya 90°C) veya UL LP (sınırlı güç) derecesini taşıyan kabloları dağıtmaktır.

Boyut Ölçümü

İletken göstergesi, 100 metrelik kanal kuralında istisnalara neden olabilir. Daha büyük göstergeli iletkenler ısıyı daha iyi ele alırken ve daha sıcak ortamlarda ve PoE dağıtımlarında değer düşüklüğünü azaltmaya yardımcı olabilirken, daha küçük gösterge kablosu yama kabloları için popüler hale gelmiştir. Daha küçük olan gösterge, aktif ekipman etrafındaki hava akışını iyileştirmeye yardımcı olmak için genel olarak daha küçük bir çap sağlar ve düşük tıkanıklık ve daha küçük bükülme yarıçapı nedeniyle yüksek yoğunluklu yama alanlarında kablo yönetimini kolaylaştırır.

TIA kablolama standartları uzun süredir 22 AWG - 26 AWG kablodan oluşan bükümlü çift kablolara atıfta bulunmaktadır, ancak en son 568-2.D standardı artık 28 AWG patch kablo için izin vermektedir - 100 metrelik kurala bir istisna olmadan. Bunun nedeni, ısıya ek olarak, DC direnci ve ekleme kaybının iletken çapından da etkilenmesidir - daha küçük iletkenler daha fazla DC direnci ve ekleme kaybı gösterir.

DC döngü direnci kanalının 25Ω sınırında kalması için, yeni TIA 568.2-D standardı, bir kanalda 28 AWG patch kablo uzunluğunun 15 metreden az tutulmasını ve 28 AWG patch kablo üreticilerinin bir derecelendirme faktörünü belirtmesini önerir. 15 metrelik 28 AWG patch kablo ile, maksimum kanal uzunluğu, değer azaltma faktörüne bağlı olarak tipik olarak yaklaşık 88 metreye düşürülür. Ancak bu genellikle bir sorun değildir, çünkü 28 AWG yama kablosu, kanal uzunluklarının yine de 100 metrenin çok altında olma eğiliminde olduğu veri merkezlerinde yüksek yoğunluklu yama alanlarında kullanılmaktadır.

Test Sonuçları

Daha sıcak ortamlarda kurulumla (Arizona'daki tavanın üstündeki boşlukları düşünün), paketlerde daha yüksek güçlü PoE'nin teslimi veya daha küçük mastarlı yama kablolarının kullanılması ile karşı karşıya kalsanız da, hepsi test sonuçlarında ekleme kaybı ve DC direnç testini geçmelidir. Bunu yapmazsanız, 100 metrelik kural için bir istisna kabul etmeniz gerekebilir. % 100 hakem kararı olan “infield fly” kuralından farklı olarak, neyse ki kablolama standartlarında, çoğu koşul ölçülebilir ve test sonuçları yalan söylemez.

Her kuralın bir istisnası olabilir kuralı doğruysa, o zaman her kuralın istisnası olduğunu söyleyen kural, teknik olarak kuralın yanlış olduğunu kanıtlayan bir istisna olduğunu da söylemez mi? Belki de kuralların hiçbir istisnası yoktur - belki de kurallar belirli koşullara dayandığında ve şartlar değiştiği zaman da geçerlidir.