MENÜ

Blog

MAR

09

2021
Hibrit Bakır-Fiber Kablonun Kullanımıyla İlgili Hususlar

100 metrelik mesafeden daha uzun fiber kullanılmak istenirse, fiber giriş/çıkış içermeyen cihazlar bir tür dönüştürücüye ihtiyaç duyar; bu cihazlar da PoE’ye ihtiyaç duyuyorsa, bir PoE dönüştürücüye ihtiyaç duyar. DC gücü için bir fiber bağlantı ve güç terminalleri içeren cihazlar, bazen kompozit kablo olarak adlandırılan hibrit bakır fiber kablo ile bağlanabilir. Elbette bu bağlantı, veri iletimi için fiber alıcı-vericilerin ve bakır iletkenler üzerinden düşük voltajlı DC güç sağlayabilen bir güç kaynağının kullanılmasını gerektirir.

Hibrit bakır-fiber kablolama, uzun mesafeli uygulamalar için giderek daha popüler hale gelirken, bu kablolara, sağladıkları PoE’ye, test etme ve sorun giderme hususlarına daha yakından bakmanın garanti edildiğini düşünüldü.

Hibrit Kablo Yapısı

Hibrit bakır-fiber kablolar, multimode veya singlemode fiber dahil olmak üzere çeşitli yapıları mevcuttur. Uygulamaya ve bağlanan cihazların sayısına bağlı olarak bir veya birden fazla fiber kullanılabilir. Örneğin, pasif optik ağlarda kullanılan optik ağ terminalleri (ONT'ler), bir fiber üzerinden çalışır; bu sayede sinyaller, dalga boyu divizyon çoklama (WDM) teknolojisi kullanılarak her iki yönde eş zamanlı olarak iletilir - upstream için 1310 nm ve downstream için 1490 nm.

Bir hibrit kablo içindeki PoE için bakır iletkenler, kaç cihazın bağlı olduğuna ve güç gereksinimlerine bağlı olarak sayı ve tip olarak da değişir. Örneğin, bazı hibrit kablolar, uzak güç kaynağı birimlerine bağlanmak için 12'ye kadar bakır kondüktör veya tek bir cihaza bağlanmak için yalnızca iki kondüktör içerebilir.

Bakır kondüktörler tipik olarak 12 ila 20 AWG aralığındadır ve bu, daha uzun mesafelerde daha fazla PoE taşıyabilen daha büyük kondüktörlerle birlikte belirli uzunluklarda ne kadar PoE sağlayabileceklerini doğrudan etkiler. Örneğin, Corning’in 12 AWG iletkenli kompozit bakır-fiber kabloları, 457 metreye (1.500 ft.) kadar 75 W'a kadar PoE sağlayabilirken, 20 AWG kondüktörler yaklaşık 71 metreye (235 ft.) kadar yalnızca 75 W PoE taşıyabilir. Bu nedenle kondüktörlerin boyutu hibrit bir bakır-fiber kablo seçerken kritik bir faktördür.

Class II PoE Dağıtımı

PoE'nin yalnızca bakır kablolama (örneğin CAT 6, CAT 6A vb.) tarafından desteklendiğini unutmamak önemlidir. Endüstri standartları perspektifinden bakıldığında, yalnızca 100 metre mesafelere kadar desteklenmektedir.

Test Etme ve Sorun Giderme Hususları

CAT kablonuzu endüstri standartlarına göre sertifikalandırmanın, PoE'yi destekleyip destekleyebileceğinizi söylemek için yeterli olduğunu biliyorsunuzdur. PoE'yi, bağlantının veri aktarım hızının yanı sıra bir prizdeki veya switch’teki PoE seviyesini gösteren Fluke Networks’ün MicroScanner PoE gibi basit bir el tipi test cihazını kullanarak da test edebilirsiniz. Ayrıca, ONT gibi PoE Class II olmayan devrelerle çalışan cihazlardan gelen PoE'yi test etmek için de kullanılabilir. MicroScanner ayrıca, kablonun hasar görmesi durumunda kırılmaya veya kısa devreye kadar olan mesafeyi göstermek için idealdir.

Ancak PoE Class II olmayan PoE sağlayan hibrit bakır-fiber kablolar nasıl test edilir ve sorunları giderilir? Hibrit bakır-fiber kablonun kurulumu söz konusu olduğunda, bağlantının fiber kısmı Tier 1 ya da Tier 2 sertifikasyon cihazlarıyla test edilebilir. PoE için, bir Class II devresinin yerleştirilmesinin voltaj düşüşünü (kaynak ile cihaz arasında), mesafeyi, iletken boyutunu (AWG) ve uç cihazın PoE gereksinimlerini dikkate alması gerektiğinden, önceden dikkatlice planlanması önerilir.

Corning gibi üreticilere göre, mevcut çekimine ve güç kaynağından uzaklığına bağlı olarak bir cihazı desteklemek için yeterli PoE sağlamadan önce ön planlama çok önemlidir. Ağ canlı olduğunda, bir cihazın açılmaması durumunda süreklilik, güç ve uzunluk bir dijital multimetre kullanılarak kolayca ölçülebilir. Fiziksel hasar nedeniyle süreklilik yoksa, bu hasarın konumu daha sonra Fluke Networks'ün Pro3000 ™ cihazı kullanılarak belirlenebilir. Bununla birlikte, ön planlama kusurluysa, mesafe çok uzunsa veya kondüktör uç cihazın güç ihtiyaçlarını karşılayamayacak kadar küçükse, kabloyu daha büyük bir iletken boyutuyla değiştirerek mesafeyi kısaltmaktan başka yapılabilecek çok az şey vardır.