MENÜ

Blog

KAS

28

2019
IEC 62353: 2014 - Hangi yöntemi kullanıyorsunuz?

Jerry Zion, Fluke Biomedical

Standarttaki karar ağacı, seçim boyunca size yol gösterecektir. IEC 62353 uluslararası kabul görmüş bir standarttır ve daha sıkı olan IEC 60601-1 testine bir alternatif sunar. IEC 62353'ü kabul veya tip testi dışında kullanacağız. IEC 60601-1'in tekrar tekrar kullanılması, tıbbi cihazın ömrünü kısaltabilir (uygulanan parça testinde 25A PE direnci ve / veya% 110 şebeke gibi testler). IEC 62353'ü seçmek, kabul edilen minimum elektriksel güvenlik testlerini sağlarken test miktarını kısaltacaktır.

IEC 62353'e karşı IEC 60601-1 kullanılması, test miktarını ve şiddetini azaltır.

İlk soru, cihazınız hangi elektrik güvenlik sınıfıdır? Cevabınıza bağlı olarak PE (koruyucu toprak direnci) yapmanız gerekip gerekmediğini söyleyecektir. Bir sonraki adım, izolasyon direnci testi yapmanız gerekip gerekmediğidir. Yerel Elektrik Güvenliği kuralları gerektiriyorsa veya tıbbi cihazın üreticisi isterse izolasyon direnci testi yapmanız gerekir.

Bir sonraki test alanı ekipman kaçak akımıdır. Tıbbi cihazda açma / kapama düğmesi olup olmadığını bilmemiz gerekir. Hayır ise test yöntemimiz alternatif yöntem olacaktır. Eğer evet ise, o zaman tıbbi cihazın topraktan izole edilip edilmediğini belirlememiz gerekir. Eğer değilse, o zaman diferansiyel metodu kullanırız. Evet ise 3 seçeneğimiz var; IEC 60601-1 kaçak akım testi, IEC 62353 direkt metodu veya bir diferansiyel metot seçebiliriz. IEC 60601-1 seçilirse, testler ve sınırlamalar için bu standarda bakın.

Doğrudan veya diferansiyel yöntemlerle test yaparsak, uygulanan parça kaçak testine geçeriz. Uygulanan parçalar F Tipi (BF veya CF) mi? Ayrıca, uygulamalı kısımda aktif devre olup olmadığını bilmemiz gerekir. F tipi uygulanmış parça ve uygulamalı kısımda aktif devre varsa, uygulanmış parça sızıntı testi güç açıkken yapılmalıdır. Bu, uygulanan parça veya kablo izolasyon testinde elektrik şebekesi değil, toprağa sızıntıdır. Aktif devre yoksa, cihazı kapatın ve kaçakları zemin ölçümüne geçirin. IEC 62353 standardının kullanılması, teste karşı test miktarını IEC 60601-1'e göre azaltabilir ve tıbbi cihaz üzerinde çok fazla strese neden olmayabilir. IEC 62353 kullanarak test etmenin üç farklı yolu vardır; doğrudan, diferansiyel ve alternatif. Test edilen her cihaz, hangi test yönteminin uygulanabilir olduğu konusunda değerlendirilmelidir.