MENÜ

Blog

MAY

16

2023
İşletmenize Mobil Kalibrasyon Laboratuvarını Nasıl Eklersiniz?

Hepimizin bildiği üzere uygun şekilde kalibre edilmiş ekipmanlar ve düzenli olarak yapılan kalibrasyonlar birçok endüstriyi ayakta tutar. Hassas ve doğru ölçümler, her imalat ve üretim sürecinin başarısında çok büyük öneme sahiptir. Ancak her ekipman kalibrasyon laboratuvarına düzenli olarak gönderilemez. Mobil bir kalibrasyon laboratuvarı, gezici bir laboratuvar, daha fazla müşteri edinmeye ve daha fazla cihazı kalibre edilmiş halde tutmaya yardımcı olur.

 

Mobil Kalibrasyon Laboratuvarı Nasıl Kurulur?

Kalibrasyon tekliflerinizi bir mobil kalibrasyon laboratuvarı içerecek şekilde genişletmek ve laboratuvarın gerekli endüstri standartlarını karşılamaya devam ederken her yere gitmeye hazır olmasını sağlamak dikkatli bir planlama, hazırlık ve uygulama gerektirir. Bir mobil kalibrasyon laboratuvarına başlamak için şu işlemleri uygulamalısınız:

  • Yerinde kalibrasyon hizmetleri kapsamını tanımlamak
  • Doğru ekipmanı seçmek
  • Uyum sağlamak
  • Doğru taşıtı seçmek
  • Doğru ve uygun güvenlik önlemlerini uygulamak
  • Ulaşım planları yapmak
  • Nitelikli personelle çalışmak
  • Mümkün olduğunca hazırlıklı olmak

Yerinde kalibrasyon hizmetlerinin kapsamını belirleyerek başlayabilirsiniz. Ne tür kalibrasyonlar ve sertifikalar sağlayıp sağlayamayacağınızı belirlemelisiniz. Bu işlem, süreçteki bir sonraki adım olan, satın almanız gereken ekipman ve standartların seçimi ve teknisyenlerinizde bulunması gereken nitelik ve sertifikaların belirlenmesi konusunda faydalı olacaktır.

Doğru ekipmanları seçip satın almalısınız. Şimdiye dek servis kapsamınızı tanımladınız ve sırada mobil kalibrasyon laboratuvarınızın ekipmanlarını stoklamak var.  Kalibratörler, kalibrasyon standartları ve ölçüm aletleri dahil olmak üzere tüm gerekli ekipman ve aletleri satın almalı veya edinmelisiniz.

Teknisyenlerinizin yanlarında ne kadar eşya taşıyacağını veya sahaya vardıklarında ne kadar eşyayı transfer etmesi gerekeceğini bir düşünün. Çok çeşitli iş yüklerini ve aralıklarını işleyebilen, daha fazla ekipman parçası eklemek gerekmeden daha fazla iş türünün üstlenilmesini kolaylaştıran 55X0A Multi-Product Kalibratör de  buna dahildir.  Bir mobil kalibrasyon laboratuvarı kurarken ve yüklerken endişelenecek yeterince şey olduğundan düşünmek isteyeceğiniz son şey kalibratörün kendisidir.

İhtiyacınız olan ekipman yazılım içermelidir. Yerinde kalibrasyon hizmetlerinizin her biri sırasında topladığınız verileri kontrol etmek için MET/TEAM® Test Ekipmanı Varlık Yönetimi Yazılımı (MET/TEAM® Test Equipment Asset Management Software  - gibi bir varlık yönetimi yazılımı uygulamasına ihtiyacınız olacaktır. Varlık yönetimi yazılımı,  onaylanmış prosedürleri düzenli tutmanıza ve daha kolay erişim sağlamanıza da yardımcı olabilir.

 

Uyum sağlamak: Mobil kalibrasyonu içeren, müşterilerinizin kalibrasyon gereksinimlerini karşılayan ve ISO/IEC 17025, ANSI/NCSL Z540-1 ve NIST gibi standartlarla uyumlu bir kalite yönetim yazılımı geliştirmeniz gerekecektir. Laboratuvarınızın akredite olduğundan ve teknisyenlerinizin uygun eğitimlerinin ve sertifikasyonlarının olduğundan emin olmanız önemlidir.

Taşıdığınız şeye uygun taşıtı seçmelisiniz.  Seçtiğiniz taşıtın güvenilir, bakımı kolay ve teknisyenlerinizi, ekipmanlarınızı ve malzemelerinizi taşıyabilecek kadar geniş olması gereklidir. Taşımanız gereken ekipmanların boyutlarını, ne şekilde organize edilebileceğini ve araç içerisinde çalışması gerekecek teknisyenlerinizin sayısını göz önüne almalısınız. Genellikle herkese ve her şeye alan sağlayabildiği için geniş bir kamyonet en iyi seçenektir. 

Doğru ve uygun güvenlik önlemlerini planlayın. Teknisyenlerinizin, müşterilerinizin ve ekipmanlarınızın güvenliğini sağlamak için uygun önlemleri yerine getirmek çok önemlidir. Bu önlemlere teknisyenler için uygun eğitimler, düzenli ekipman incelemeleri, araçtaki yangın söndürücüler ve ilk yardım kitleri dahildir.

Bu önlemler müşterilerinizin güvenlik gereksinimlerine kadar genişler. Yerinde ziyaret için müşterilere giderken, müşterilerinizin kurallarına ve düzenlemelerine tamamen uyduğunuza emin olmalısınız. Saha ziyaretleriniz için KKD (Kişisel Koruyucu Donanım  -  Plan to order PPE) ve güvenlik ekipmanlarınızı sipariş etmelisiniz.

Ekipmanlarınızı dikkatli bir şekilde nakletmelisiniz. Aşağıda mobil kalibrasyon laboratuvarlarında ekipmanları nakletmenin ardında yatan en iyi uygulamalara dair detaylı bilgiler mevcuttur. Bu konuda akılda tutulması gereken önemli bir nokta şudur: Kalibratörlerin, standartların ve test ekipmanlarının taşıma esnasında zarar görmediğinden emin olmalısınız. Taşınabilir kitler,  şok ve dalga emici eklentiler araştırmalı ve ekipmanlar için hareket önleyici güvenlik önlemler almalısınız. Aşırı sıcaklık veya hava koşullarından kaçınmalısınız.

Mobil kalibrasyon laboratuvarınızın yerinde kalibrasyon hizmeti verebilmesi için nitelikli personelle çalışmalısınız. Bu personellerin kalibrasyonları yapabilmek ve kalite yönetim sistemlerini sürdürebilmek için gerekli beceri ve deneyimi olduğundan emin olmalısınız. Olabildiğince hazırlıklı olmalısınız. Bir kalibrasyon işi için çağırıldığınızda tüm süreci düşünmeniz gerekecektir. Bu da seyahatler, otel konaklamaları, harcırah ve eğer müşteri konumu sürüş menzilinizin dışında ise araç planlamanız gerekeceği anlamına gelir.

Sahadayken hazırlıklı olmadığınız bir şeyin olması ihtimaline karşın yanınızda taşıdığınız ekipmanları bir CarePlan ile koruma altına alınız.