MENÜ

Blog

HAZ

25

2021
Kablo ve fiber ağ test cihazı temizliği nasıl yapılır?

Temizlik, fiber optik kurulumlarında uzun zamandır en iyi uygulama olmuştur, ancak endişelenmeniz gereken sadece fiber konektör uç yüzey temizlemeleri  değildir. Kablolama aletlerinize ve test cihazlarınıza sizin ve sahada çalışan diğer kişilerin ne kadar sık dokunduğunu düşünüyorsanız, onların da temizlenmesi gerektiği açıktır.

Bir fiber konektör uç yüzeylerinizin  ve Fluke Network test cihazınız iki farklı nedenden dolayı temizlenirken, her iki durumda da amaç herhangi bir zarar vermeden temizlemektir.

Fiber kablolarınızı ve Fiber Network test cihazlarınızı zarar vermeden temiz tutmanız önemlidir.

Kablo ve fiber ağ test cihazı temizliği nasıl yapılır?

Fluke Networks'ün araçlarını ve test cihazlarını temizlemek, iş yerinizdeki herkesi güvenli ve sağlıklı tutmak için önemlidir.

Test ekipmanlarınızı  temizlerken izopropil alkol kullanabilirsiniz, ancak alkol yüzdesine dikkat edin. El dezenfektanı için %80'lik bir konsantrasyon uygun olsa da, test cihazınızdaki işaretlere veya ekrana zarar verebileceğinden, %70'in üzerinde bir izopropil alkol konsantrasyonu kullanılması önerilmez. Ayrıca, plastikleri çözebileceği için her türlü aseton kullanmaktan da kaçının. Fluke ayrıca sayaç temizleme mendilleri de sunar, ancak bunlardan günlük temizlik için kaçınılmalıdır ve LCD ekranda kullanılmamalıdır. %3 hidrojen peroksit solüsyonu kullanmak, günlük test cihazı temizliği için en uygun seçenektir. Özellikle ekranı temizlerken, özellikle loş ışıklı alanlarda test sonuçlarınızı net bir şekilde görmeyi zorlaştırabilecek çizikler bırakabileceğinden, asla aşındırıcı bir temizleyici kullanmayın. Ekranı temizlerken, akıllı telefonunuzu veya gözlüklerinizi temizlemek için kullandığınıza benzer bir mikro fiber bez kullanmanızı öneririz. Piyasada satılan lens temizleyiciler bu iş için gayet uygundur. Her seferinde yeni bir bez kullandığınızdan emin olun ve kurulamayın. Ekranı kurumaya bırakın ve temizleyicinin hızla buharlaştığından ve kalıntı bırakmadığından emin olun.

OTDR bağlantı noktalarını temizleme:

Kirli bağlantı noktaları, fiber optik test cihazlarında çok yaygındır – aslında servise gelen çoğu test cihazı bağlantı noktası temizlik gerektirir. Test cihazınızdaki kirli bir bağlantı noktası kötü sonuçlara neden olur, ancak gerçek test bağlantı noktasının temizlenmesinin, test cihazının kendisinin yüzey temizliğine değil, konektör ucu yüzey temizleme önerilerine uyması gerektiğini unutmayın. Test portlarınızı temizlemenin en basit yöntemi  Fluke Networks Quick Clean - Fiber Optik Temizleyici  kullanmaktır. Kir çok fazlaysa, Fluke Networks Temizleme Solventi ile nemlendirilmiş bir bez ve ardından kuru bir bez kullanabilirsiniz. Bağlantı noktasına çok fazla solvent bulaşmasını önlemek için solvent kalemini bir fiber temizleme kartına veya küpüne dokundurun, ardından bezi o noktaya değdirin. Ayrıca, gerçekten temiz olduğundan emin olmak için bağlantı noktasını da incelemelisiniz. Neyse ki, kirli bağlantı noktaları, CertiFiber Pro veya OptiFiber Pro'yu kullanırken bir uyarı mesajı verecektir. Bu bilgi bankası makalelerinde bağlantı noktalarını temizleme hakkında daha fazla bilgi edinin:

OptiFiber® Pro Çıkış Bağlantı Noktalarınız nasıl temizlenir

CertiFiber Pro® Çıkış Bağlantı Noktalarınızı nasıl temizlersiniz

Fiber Konektör ucu yüzleri temizleme

Fiber konektör yüzlerinize bakarken, inceleme, temizleme ve tekrar inceleme altın kuralına uyun. Çünkü fiber optik kablo konektör  yüzey deformasyonları ve kirliliği  halen fiberoptik network  ağ sorunlarının bir numaralı nedeni olmaya devam ediyor.  Quick Clean cleaners, gibi kalem tipi temizleyicilerin ne zaman kullanılacağı veya inatçı kirleticilerin ıslak temizlemeye ihtiyaç duyduğu durumlar hakkında daha fazla bilgi için fiber kabloların nasıl düzgün şekilde temizleneceğiyle ilgili ayrıntılı makaleyi okuyun: Fiber Denetiminin Altın Kuralı - Temizleyin ve Tekrar Kontrol Edin.

Ve temizlemeyi bitirdiğinizde, Fiber optik kablo konektör  yüzeyini  tekrar incelemeyi unutmayın; Fluke Networks'ün FI2-7000 FiberInspector Pro' nun fiber uç yüzlerini IEC 61300-3-35 standartlarına göre sertifikalandırması bir saniyeden biraz fazla sürer.