MENÜ

Blog

TEM

31

2019
Keithley DMM’nin Ratio Fonksiyonu ile Güç Ölçümü

Andrew Kirby, Tektronix

Ratio fonksiyonunun ilginç uygulamalarından biri, DMM6500 gibi dijital bir multimetre kullanarak TSP komut dosyası ve şönt direnci sayesinde güç ölçümüdür. Oluşturulan script giriş ve sense  girişlerindeki gerilimin oranlanırak tek bir okuma şekilde gösterileceğini teyamül eder.

Ratio fonksiyonu, giriş terminalleri arasındaki gerilimi, sense terminalleri üzerindeki ile karşılaştırır ve bölümlerinin giriş gerilimi sense gerilimine bölünür. Bu ölçüm iki ayrı voltaj okumasını kodladığından, TSP komut dosyası kullanılıyorsa bazı farklılıklar gerçekleşebilir.

Örneğin, aşağıdaki uygulamada Ratio fonksiyonu, algılama terminalleri arasına harici bir düşük ohm şönt direnç yerleştirerek gücü ölçer. Bu, girişteki sense terminalini kullanarak akımı, giriş terminalini kullanarak gerilimi ölçebileceğiniz anlamına gelir. Bu iki değerle belirli bir devrenin herhangi bir bölümünün güç tüketimini hesaplayabilirsiniz.

                                                 

Ancak bu gerçekleşmeden önce, gerilim ve akım değerlerini çıkarmak için ilk önce oran ölçümünün kodunu çözmelisiniz. Sense terminallerindeki voltaj, “Ekstra Değer” alanında, değerleri depolamak için kullanılan “Tam” stil bufferında (bu durumda, Readingbuffer olarak adlandırılır) depolanır. Buradan, giriş terminallerinde gerilimi elde etmek için oran okuması değerini sense gerilimi okuması ile çarpmanız gerekir.

Her iki gerilim değerini elde ettikten sonra, akım elde etmek için sense terminallerindeki voltajı ölçümünü şönt direnç değerine bölebilirsiniz. Son olarak, belirli bir zamanda hem akım hem de voltaj elde edildiğinden, ikisini çarparak tüketilen gücü hesaplayabilirsiniz. Güç okuma, ekranda görüntülenecek aktif bir yazılabilir buffera (powerBuffer) verilebilir. Bu biraz karmaşık görünebilir, ancak gerçekte, aşağıda gösterildiği gibi, sadece birkaç düzine kod satırı halindedir.

Bu senaryo TSP destekli herhangi bir Keithley DMM ile çalışacaktır. Yeni DMM6500 de dahil olmak üzere Tektronix ve Keithley dijital multimetrelerinin tamamını için tıklayın.