MENÜ

Blog

OCA

30

2020
Klasik Curve Traceler SMUlar ile Geri Geliyor

Joseph Gorley, Tektronix

Tektronix, vakum tüpleri için karakteristik eğriler sergilemek üzere 1955 yılında endüstrinin ilk eğri izleyicisini(curve tracer) tanıttı ve bunu yıllar boyunca transistörleri, diyotları ve diğer katı hal cihazlarını test etme modelleri izledi. 576 (aşağıda) ve 370A / 370B gibi Tektronix eğri izleyicileri, seksenli yılların ortalarında üretimleri duruncaya kadar endüstride geniş bir çevre tarafından kullanılmıştır. Tek bir kutuda bulunan güç kaynağı ve osiloskop gibi düşünülebilir, eğri izleyiciler gerilim çıkışı sağlarken bir yandan da akım/gerilim eğrisi çizer.


Tektronix Tip 576 eğri izleyici 1969'da tanıtıldı. VintageTEK müzesi bu özel örneği restorasyon odasındaki onarımlar için kullanmaktadır.

Zaman içinde, eğri izleyiciler kapsamlı yarı iletken cihaz seviyesi karakterizasyonu gibi uygulamalar için daha karmaşık ve maliyetli hale geldi. Bu arada, klasik eğri izleyicileri aktif olarak kullanılmaya devam etti; öncelikle hata analizi ve eğitim uygulamaları için bugüne kadar talep edilmeye devam etti. Popülerliklerini korumalarının sebebi modern eğri izleyiciler basit bir etkileşim modelinin(interaction model) benzerini üretememesidir. Artık üretilmedikleri ve sürekli talep edildikleri için, kullanılmış geleneksel eğri izleyicileri için güçlü bir pazara yolu açıldı; örneğin, ikinci el 370B'ler, online açık artırmalarda 20.000 dolar veya daha fazlasına alıcı bulabiliyor.

Geleneksel eğri izleyicileri kullanmaya devam etmeyi tercih eden laboratuvarlar için, vintage enstrümantasyona olan güven bazı engelleri beraberinde getiriyor. Kullanılabilir eski cihazların maliyeti göz önüne alındığında, laboratuvarlar tipik olarak tüm test mühendisleri üniteyi ortak kullanmak durumunda kalıyor. Mevcut enstrümanları işlevsel tutmak, eski yedek bileşenlerin tedarikini ve stoklanmasını gerektirir ve laboratuarda kapladığı alan fazladır. Kolayca veri yakalama ve paylaşma şansınız olmuyor.

Tüm bunlar, klasik eğri izleyicilerinde sevilen birçok özelliği Keithley SourceMeter® Kaynak Ölçü Birimlerine (SMU) getiren Keithley I-V Tracer yazılımının tanıtımıyla değişiyor. Bir SMU, voltaj ve akımı ölçerken voltaj veya akım kaynağı sağlayabildiğinden, bir eğri izleyicisine benzer donanım özelliklerine sahiptir.

Yeni yazılım, düşük güçlü iki terminalli komponentler için; bir eğri izleyicinin tanıdık kullanıcı deneyimini yeniden oluşturmak adına 2400 Serisi Grafik SMU'ların dokunmatik ekran arayüzünü kullanıyor. I-V Tracer, standart DC polaritesine ek olarak AC polaritesi ve darbeli DC ile izleme gerçekleştirmek için 2461'in çift yüksek hızlı sayısallaştırıcıları da dahil olmak üzere desteklenen SMU'ların tüm özelliklerini kullanır. Bu, örneğin + DC, -DC ve AC kutuplarına sahip olan 576’yı akıllara getiriyor;bu da çıkışın + gerilim, -gerilim veya hem + hem de - gerilim olduğu anlamına gelir.


Keithley I-V Tracer yazılımı, düşük güçlü iki terminalli cihazlar için bir eğri izleyicinin tanıdık kullanıcı deneyimini yeniden oluşturmak üzere 2400 Serisi Grafik SMU'ların dokunmatik ekran arayüzünden yararlanır.

Laboratuvarlar, paylaşılan ve eski ekipmanların kaynaklarını bir araya getirmek yerine artık her bir  mühendisi kendi I-V eğri izleyicileri ile donatabilir. Keithley SMU'ları taşınabilir ve aşağıdaki 370B ile karşılaştırıldığında gösterildiği gibi masaüstü tezgahlarına kolayca sığar. Dahası, kullanıcılar hala bir tıklama veya dokunma ile eğri izleyici işlevselliğine ve Keithley SMU'ların tüm kaynak, akım çekme ve ölçüm yeteneklerine sahiptir. Eğrileri veya ekran görüntülerini dışa aktarmak da kolaydır ve yedek parçalar için internette arama yapmanıza gerek yoktur.


Keithley I-V Tracer yazılımına sahip bir SMU’nun boyutu, klasik bir eğri izleyicisinin bir parçası kadardır.

Yarı iletken cihazların hata analizi söz konusu olduğunda, eğri izleyicileri kısmen hassas kontrol ve anında sonuçlar sağladığı için çok popülerdir. Bir cihaz üzerine fazla güç uygulanırsa, arızanın temel nedenine işaret eden kanıtlar yok edilebilir. I-V Tracer, çıkış seviyesi üzerinde doğrudan kontrol sağlayarak test (FA) mühendislerinin yavaşça IV eğrisi anomalisine kadar yükselmesine ve en az 500 nV (veya 500 fA) çözünürlükle davranışa sorunsuz bir şekilde girmesine izin verir.

Hata analizi özelliğine ek olarak, eğri izleyicileri, öğrencilerin öğrenimlerini doğrudan elektrikli cihazlara uygulamalarına izin vermedeki basitliklerinden ötürü mühendislik sınıflarında uzun zamandır bir zorunluluk olarak kabul edilmektedir. Bir I-V Tracerlı SMU, öğrencilere kendilerini denemelerine ve geniş bir elektronik yelpazesindeki öğrenimi sağlamlaştırmalarını, doğrudan kontrol sağlayarak sunar.

Yazılım ücreti ve SMU'nun maliyeti ile fiyatlandırılan Keithley I-V Tracer, klasik bir eğri izleyicinin eski bir enstrümanı koruma çalışma yükümlülüğü olmadan, tüm kullanılabilirlik avantajlarını elde etmenin uygun maliyetli bir yolunu temsil ediyor.

İlgili Ürünler

Keithley 2461 - Geliştirilmiş Dokunmatik Ekranlı Yüksek Akım Sourcemeter