MENÜ

Blog

29

2019
Masa Tipi Güç Kaynağı Temelleri

Steven Everitt, Tektronix

Masa Tipi Güç Kaynağı Nedir?

Masa tipi güç kaynağı, tüm elektrik mühendisleri ve devre tasarımcıların sahip olduğu standart bir test ve ölçüm ekipmanıdır. Test edilen bir cihaza DC (doğru akım) gerilimi sağlarlar.

Ekipman genellikle mühendisin çalışma alanında veya masaüstünde kurulur (bu nedenle “masa tipi güç kaynağı” terimi olarak adlandırılır).

Tasarım ve hata ayıklama uygulamalarına göre farklı özellik ve işlevlere sahip çeşitli tipler mevcuttur. Bu blog ihtiyaçlarınızı temel alarak göz önünde bulundurmanız gereken genel fonksiyonların ve özelliklerin yanı sıra mevcut masa tipi güç kaynaklarına genel bir bakış sunar.


Masa tipi güç kaynakları hakkında daha fazla bilgi edinmek için videoyu izleyin.

Masa Tipi Güç Kaynağı Çeşitleri

-Tek ve Çok Kanallı Güç Kaynakları

Tek kanallı güç kaynakları, kontrol edilebilen bir çıkışa sahipken, çok kanallı güç kaynakları iki veya daha fazla çıkışa sahiptir. Çok kanallı güç kaynakları, hem dijital hem de analog devreli veya bipolar devreli cihazlar geliştirmek için en iyisidir.


Keithley 2230G çok kanallı masa tipi güç kaynağı

-Bipolar ile Unipolar Güç Kaynakları

Tek kutuplu güç kaynakları yalnızca pozitif gerilim sağlayabiliyor, ancak elektrotları negatif bir gerilim kaynağına geçirebiliyorsunuz. Bipolar güç kaynakları hem pozitif hem de negatif gerilim alanlarında çalışır. Bipolar sarf malzemeleri, çok çeşitli güç uygulamalarıyla başa çıkabilmekle birlikte, daha maliyetli ve karmaşıktır; bu nedenle birçok mühendis, DC güç uygulamalarının çoğu için tek kutuplu bir kaynağı seçer.

-Doğrusal ve Anahtar Modlu Güç Kaynakları

Doğrusal bir güç kaynağı, çok az gürültü veya sinyal girişimiyle çok yüksek hassasiyetli ölçümler verme avantajına sahiptir. Ancak, bunlar tipik olarak daha büyüktür, daha az verim ve güç sağlar. Öte yandan anahtar modlu güç kaynakları, daha kompakt boyutlarda çok fazla güç sağlar. Ancak bununla birlikte yüksek frekanslı gürültü ve daha az hassas ölçümler gelir.

Genel olarak, kompakt boyut faktörü nedeniyle, taşınabilir ekipmanı test etmek için bir anahtar modu güç kaynağı kullanılır. Doğrusal bir güç kaynağı, tipik olarak, uygulamanızın hassas analog devrelere güç verilmesi gerektiğinde kullanılır.


Doğrusal güç kaynağı (2200-20-5)


Anahtar modlu güç kaynağı (2260B serisi)

Masa Tipi Güç Kaynağı Fonksiyonları ve Özellikleri

Daha gelişmiş masa tipi güç kaynakları bir batarya simülatörü olarak çalışabilir. Bu güç kaynakları, bataryanın çalışmasını simüle eden güç kaynağına dahili direnç ekleme seçeneğine sahip olacaktır.

Bir güç kaynağının sağladığı önemli fonksiyonlar sabit akım ve sabit gerilim modlarında çalışabilme yeteneğidir. Sabit gerilim modunda, güç kaynağı sabit bir gerilim sağlayacak ve yük değiştikçe akım değişecektir. Benzer şekilde, sabit akım modunda, yükünüz için istediğiniz akımı verecek kadar yüksek bir gerilim ayarlayabilirsiniz, güç kaynağı ise ayarladığınız seviyede sabit bir akım tutar.

Çoğu güç kaynağı, giriş terminallerinden ziyade test edilen cihazda temiz bir gerilim okuması sağlayan uzak voltmetreye ("uzak algılama" olarak da bilinir) sahiptir. Bu, güç kaynağının test uçları boyunca gerilim düşüşünü telafi etmesini ve ayarladığınız gerilimin cihaza doğru şekilde uygulanmasını sağlar.

Son olarak, birçok masa tipi güç kaynağı, temel programlanabilirlik düzeyi sağlayan test dizileriyle birlikte gelir. Yaygın bir test dizisi, çıkış gerilimini ayarlanan zamanlarda değiştirmenize izin verir; böylece güç kaynağınızdaki ayarları sürekli olarak ayarlamanıza gerek kalmadan testinize devam edebilirsiniz.


Masa tipi güç kaynağı ve batarya simülatörü (Keithley 2281S-20-6)