MENÜ

Blog

KAS

11

2020
Metroloji Neden Önemlidir?

Metroloji fizikten doğar ve her yerde bulunur; diğer teknolojilerin çoğunun bir dereceye kadar temelini oluşturur.

Üç ana ve kritik alt alanı vardır: Bilimsel veya temel metroloji, nicelik sistemlerini kurar ve yeni ölçüm yöntemleri ve standartlarının geliştirilmesini sağlar. Uluslararası BİPM tarafından işlenen, Fluke Biomedical, RaySafe ve dağıtıcıları (NMI) ulusal ölçüm enstitüler tarafından BİPM metroloji toplum için yol gösterici belgeler sağlamak ve dünya çapında metroloji uygulamaları bilimsel ve teknolojik bilgi yaymak için bir misyonu olan Komiteler yoluyla katılır.

Metroloji Kılavuzları için Ortak Komite (JCGM)

JCGM 100: 2008 (GUM - Ölçüm Verilerinin Değerlendirilmesi)
JCGM 200: 2012 (VIM-Uluslararası Metroloji Sözlüğü)

Laboratuvar Tıbbında İzlenebilirlik Ortak Komitesi (JCTLM)

Uygulamalı, Teknik veya Endüstriyel metroloji, ölçüm biliminin imalat ve diğer endüstriyel süreçlere uygulanmasıdır. Ölçü aletlerinin uygunluğunu, kalibrasyonunu ve kalite kontrolünü sağlar.

Uygulamalı, Teknik veya Endüstriyel metroloji, ölçümde güven sağlamak için SI'ya izlenebilirliği içerir. Ölçüm, makul olarak başka bir miktara atfedilebilecek bir veya daha fazla miktar değerini deneysel olarak elde etme süreci olarak tanımlanabilir.

Yasal Metroloji, ölçümlerin kalitesini garanti altına almak için kamu otoriteleri tarafından kanunla belirlenen teknik ve idari prosedürleri içerir. Yasal gereklilikler şunlardır: sağlığı koruma ihtiyacı, kamu güvenliği, çevresel kaygılar, vergilendirmeyi sağlama, tüketiciyi koruma, adil ticaret ve daha fazlası.

Yasal Metroloji, ölçüm sistemlerimizi korumamızı sağlar. Üreticiler, hastaneler ve tıbbi tesisler, tıbbi cihazların ve bunları kalibre etmek için kullanılan test cihazlarının doğru ve izlenebilir olduğunu göstermek için kayıt tutma konusunda yasal sorumluluğa sahiptir. Aşağıdakiler dahil, yasal metroloji için uluslararası destek sağlayan birkaç kuruluş vardır:

Uluslararası Yasal Metroloji Örgütü (OIML)
Yasal Metrolojide Avrupa işbirliği (WELMEC)
Asya-Pasifik yasal Metroloji Forumu (APLMF)