MENÜ

Blog

EKİ

21

2019
Motorlarda geçici gerilim(transient) testi gerçekleştirme

Geçici gerilimler(transient), yani elektrik devresindeki geçici ve istenmeyen gerilim artışları veya dalgalanmaları, endüstriyel tesisin içindeki ya da dışındaki birçok kaynaktan gelebilir.

Açılıp kapanan bitişik yükler, güç faktörü düzeltme kapasitörü depoları ve hatta uzak hava koşulları dağıtım sistemlerinde geçici gerilimler üretebilir. Genlik ve frekansa göre değişen bu geçici gerilimler, motor sargılarında aşınmaya veya yalıtımın bozulmasına neden olabilir.

Olayların seyrekliği ve semptomların kendilerini farklı şekillerde gösterebilmesi nedeniyle, bu geçici gerilimlerin kaynağını bulmak zor olabilir. Örneğin bir geçici gerilim(transient), doğrudan ekipman hasarı oluşturmayan ancak operasyonları aksatabilen kontrol kablolarında görülebilir.

Bu geçici gerilimlerin motorlar üzerindeki etkisi ciddi olabilir. Motor sargısı yalıtımında arıza oluşması, motorun maliyet yaratacak şekilde erken arızalanmasına ve planlanmamış çalışmama süresinin oluşmasına neden olur.

Geçici gerilimleri tespit etmenin ve ölçmenin iyi bir yolu, Fluke 435-II gibi geçici gerilim fonksiyonlu ve üç fazlı bir güç kalitesi analizörü kullanmaktır. Ölçüm cihazındaki geçici gerilim fonksiyonu, normal gerilimin 50 V'den de fazlasına ayarlanır. Ardından ölçüm cihazının ekranı, 50 V'nin üzerindeki potansiyel olarak sorun yaratan gerilimleri, yani geçici gerilimleri gösterir.

İlk ölçümde geçici gerilimler bulunmazsa Fluke 1750 Üç Fazlı Güç Kayıt Cihazı gibi gelişmiş bir endüstriyel güç kalitesi kaydediciyle zaman içindeki güç kalitesini ölçmeyi ve kaydetmeyi denemek iyi bir seçenektir.