MENÜ

Blog

EKİ

17

2019
Motorlarda harmonik bozulmayı inceleme

Basitçe açıklamak gerekirse harmonikler, motor bobinlerine enerji sağlayan, istenmeyen ek yüksek frekanslı ac gerilimleri kaynağı veya akımlarıdır. Harmonikler motor verimliliğini azaltarak maliyeti ve çalışma sıcaklıklarını artırır.

Bu ek enerji, motor şaftını döndürmek için kullanılmaz ancak bobinlerde dolaşır ve sonuç olarak dahili enerji kayıplarına neden olur. Bu kayıplar ısı şeklinde yayılır ve bu da zamanla bobinlerin yalıtım kapasitesini düşürür.

Akımın bazı harmonik bozulmaları, sistemin elektronik yük sunan herhangi bir parçasında normaldir.

Öncelikle harmonik akımların büyük bir kısmını ürettiğinden şüphelendiğiniz ekipmanı tanımlayın. Bunlar genellikle değişken frekanslı sürücülerdir (VFD'ler).

Harmonik bozulmayı incelemeye başlamak ve fazla gerilim içermediklerinden emin olmak için transformatörlerdeki elektrik akımı seviyelerini ve sıcaklıklarını veya VFD'nin diğer sistem yüklerine bağlandığı noktayı (genellikle Genel Kaplin Noktası olarak adlandırılır) izlemek üzere bir güç kalitesi analizörü kullanın.

Her bir harmoniğin kabul edilebilir farklı bir bozulma seviyesi vardır ve bu bozulma IEEE 519-1992 gibi standartlara göre tanımlanır.

Harmoniklerin frekanslarını ve genliklerini analiz etmek için Fluke 435-II Üç Fazlı Güç Kalitesi Analizörü gibi kalite testi ve ölçüm cihazlarını kullanın. Endüstriyel tesislerdeki en iyi uygulamalardan biri, ekipmanı tek bir tesis döngüsü boyunca izlemek için 24 saatin üzerinde veri yakalamak üzere bir güç kalitesi kayıt cihazı kullanmaktır.

DİKKAT: Sorun giderme işlemleri genellikle canlı devreler üzerinde çalışmayı gerektirir. İş yerinde elektrik güvenliği için NFPA 70E güvenlik gerekliliklerinin tümüne uyduğunuzdan emin olun.