MENÜ

Blog

EKİ

22

2019
Motorlarda topal ayak sorunuyla karşılaşıldığında yapılması gerekenler

Endüstriyel bakım uygulamalarında topal ayak sorunu, bir motorun montaj ayaklarının, çalışan bileşenin veya montaj ayaklarının üzerine oturtulduğu montaj yüzeyinin eşit olmadığını ifade eder. Düzeltilmediği takdirde topal ayak sorunu, şaftın yanlış hizalanmasına ve verimsizliğine neden olarak şaft ve yataklarda aşırı gerilim ve aşınma ile ekipmanın zamanından önce arızalanmasına ve çalışmama sürelerine yol açar.

Topal ayak sorunu aynı zamanda, ayaklardaki montaj cıvatalarını sıkmanın yeni gerilimlere ve yanlış hizalamaya neden olduğu sinir bozucu bir duruma da yol açabilir.

Topal ayak sorunu genellikle iki çapraz montaj cıvatası arasında, dengesiz bir sandalye veya masanın çapraz yönde sallanma eğilimi göstermesine benzer şekilde görülür. İki tür topal ayak sorunu vardır:

  • Paralel topal ayak sorunu: Paralel topal ayak sorunu, montaj ayaklarından biri diğer üç ayaktan daha yükseğe oturduğunda oluşur.
  • Açılı topal ayak sorunu: Açılı topal ayak sorunu, montaj ayaklarından biri montaj yüzeyine paralel veya "normal" olmadığında oluşur.

Her iki durumda da topal ayak sorunu, makinenin montaj ayaklarındaki veya ayakların durduğu montaj dayanağındaki düzensizlikten kaynaklanır. Her iki durumda da, uygun şaft hizalamasının yapılabilmesi için topal ayak sorunu durumunun tespit edilmesi ve giderilmesi gerekir.

Fluke 830 Lazer Şaft Hizalama Aracı gibi kaliteli bir lazer hizalama aracı, genellikle belirli bir döner makinede topal ayak sorunu olup olmadığını belirleyebilir.