MENÜ

Blog

TEM

26

2019
Osiloskop nedir?

Osiloskop temel olarak bir grafik görüntüleme cihazıdır - elektriksel bir sinyalin grafiğini çizer. Çoğu uygulamada, grafik sinyallerin zaman içinde nasıl değiştiğini gösterir: dikey (Y) eksen gerilimi ve yatay (X) eksen zamanı temsil eder. Ekranın yoğunluğu veya parlaklığı bazen Z ekseni olarak da adlandırılır. DPO osiloskoplarında, Z ekseni, ekranın renk sınıflandırması ile temsil edilebilir.

Osiloskoplar iki ana kategoride sınıflandırılabilir: analog ve dijital tipler. Analog bir osiloskopun aksine, dijital bir osiloskop, ölçülen gerilimi dijital bilgiye dönüştürmek için bir analog-dijital dönüştürücü (ADC) kullanır. Bir dizi dalga biçimini örnek olarak alır ve bu örnekleri bir dalga biçimini tanımlamak için yeterli örnekleri toplayana kadar saklar. Dijital osiloskop daha sonra ekranda görüntülemek için dalga şeklini yeniden birleştirir.

Dijital osiloskoplar dijital depolama osiloskopları (DSO'lar), dijital fosfor osiloskopları (DPO'lar), karışık sinyal osiloskopları (MSO'lar) ve dijital örnekleme osiloskopları olarak sınıflandırılabilir.
Temel bir osiloskop dört farklı sistemden oluşur - dikey sistem, yatay sistem, tetikleme sistemi ve görüntüleme sistemi. Bu sistemlerin tümü osiloskop tarafından, sinyal hakkında en fazla bilgiyi sağlamak ve kullanıcının herhangi bir sayıda uygulama için bu sinyallerin bütünlüğünü, tahmin edilebilirliğini ve güvenilirliğini belirlemesine izin vermek için kullanılır.

Osiloskopları kimler kullanır?

Osiloskoplar, fizikçilerden teknisyenlere kadar herkes tarafından kullanılır. Bir otomotiv mühendisi, güncel araçlarda bağlanmış ve özerk bir deneyim yaşatan herhangi bir sayıda gömülü sistemin yanı sıra motor kontrol ünitesindeki seri verilerle sensörlerden gelen analog verileri ilişkilendirmek için bir osiloskop kullanır.

Bir tıp araştırmacısı beyin dalgalarını ölçmek için osiloskop kullanıyor. Mühendisler, mikroçiplerden kentsel elektrik şebekelerine kadar her şeyde güç kullanımını ve tüketimini izlemek için osiloskopları kullanır. İmkanlar sonsuzdur.

Osiloskoplar neyi ölçer?

Osiloskoplar aşağıdakiler dahil birçok ölçüm için kullanılır:

Gerilim Ölçümleri
Zaman ve Frekans Ölçümleri
Darbe Genişliği ve Yükselme Süresi Ölçümleri
Faz Kayması Ölçümleri

Diğer ölçüm teknikleri, elektrik bileşenlerini bir montaj hattında test etmek için osiloskopun kurulmasını, zor geçici sinyallerin yakalanmasını ve diğerlerini içerir. Kullanacağınız ölçüm teknikleri uygulamanıza bağlı olacaktır, ancak bu temel bilgiler başlamak için yeterlidir.