MENÜ

Blog

ŞU

24

2021
PoE (Power over Ethernet) Güvenli Midir?

PoE (Power over Ethernet: Ethernet Üzerinden Güç), 2003 yılında piyasaya sürülen ve bağlı cihazların 13 W’sini kullanabilecekleri  15,4 W'a kadar güç sağlayan Type 1 PoE (IEEE 802.3af) ile başlayarak birkaç yıldır piyasadadır. Bunu bağlı cihazların 25,5 W’sini kullanabilecekleri 30 W'lık güç sağlayan Type 2 PoE (bazen PoE Plus olarak anılır) izlemiştir.

Bu DC güç seviyelerinde, hiç kimse PoE'nin güvenliğini sorgulamamıştır. Ancak dört pair’li Type 3 ve Type 4 PoE 2018'de sırasıyla 60 W’luk ve 90 W’luk olarak piyasaya sürüldüğünde ve Ulusal Elektrik Kodu, 60 W remote-powering devrelerini ele alacak şekilde revize edildiğinde, çoğu kişi PoE'nin güvenli olup olmadığını merak etmeye başladı.

AC ile DC

DC gücün 70 desibel üzerinde olmasının kulaklarınız için güvenli fakat AC için güvenli olmadığı uzun süredir kabullenilmişti. AC gücün DC güçten yaklaşık 3-5 kat daha tehlikeli olduğu düşünüldüğünden bunun arkasında bazı gerçekler var - aynı voltajda AC akımında DC akımdan çok daha fazla miliamper çekmektedir. Daha iyi anlamak için ikisi arasındaki fark aşağıdaki görselde anlatılmıştır.

DC gücü tek yönde akarken AC gücü periyodik olarak ileri geri hareketini değişir. Bu nedenle AC gücünün bir frekansı vardır ve DC gücünün frekansı yoktur. ABD'de, AC gücü saniyede 60 kez (60 Hz) değişir. Avrupa'da saniyede 50 kez (50 Hz) değişmktedir. Farkı görselleştirmenin kolay bir yolu, onları grafikle görüntülemektir - AC gücü dalgaya benzer bir model oluştururken, DC gücü düz bir çizgi gibidir.

AC gücünün tehlikeli amper seviyeleri sizi şok etkisine alabildiğinde, AC gücünün değişen doğası kalbin atriyal fibrilasyona girmesine neden olur. Devamlı DC gücü akışı kalp için o kadar tehlikeli değildir, ancak yüksek seviyelerde sarsıcı kasılmaya neden olabilir ve hatta öldürebilir. Akım seviyesinin yanı sıra, vücudun direnci de nem, cilt kalınlığı, kilo, yaş ve hatta cinsiyet kadar önemli bir faktördür.

Tüm Bunlar PoE için Ne Anlama Gelmektedir?

IEEE standartlarına göre PoE, 44 ile 57V DC arasında (genelde 48V DC) kabloya enjekte edilmektedir. Genellikle, 35V AC ya da 60V DC'den daha düşük herhangi bir şey değer güvenli (SELV: Safety Extra Low Voltage) olarak kabul edilir, bu nedenle PoE özellikli switch’ler aslında SELV switch’lerdir. Bu 48V DC'nin sizi şok edemeyeceği anlamına gelmez. Kablo iletkeninin yalıtımını soymanızı ve çıplak ellerinizle (özellikle ıslakken) dokunmanızı önerilmez.

Özetle cevap EVET, PoE güvenlidir.

Tüm Bu Bilgiler Bir “Ama!” İçermektedir

PoE güvenliyse, 60 W'ın üzerindeki güç seviyeleri neden NEC'de ele alınmaktadır? PoE'nin kablo demetleri içinde ürettiği ısının neden olduğu ve zamanla ek kaybına ve kablo bozulmasına neden olabilecek, düzgün veri iletimini engelleyebilecek potansiyel tehlike hala mevcuttur. Telefonlardan ve güvenlik cihazlarından ağa bağlanan ve ağ üzerinden çalıştırılan can güvenliği sistemlerine kadar her şeyde, sinyal kaybı kesinlikle bir can güvenliği sorunu haline gelebilir. NEC'in, iletken boyutuna ve 60W veya daha yüksek PoE için sıcaklık derecesine göre bir kablo tavasında izin verilen kablo sayısını belirlemesinin veya Sınırlı Güç (LP: Limited Power) kablosunun kullanılmasını gerektirmesinin bir nedeni budur.

PoE söz konusu olduğunda güvenlik temelinde tartışmalar devam ediyor. Teorik olarak mümkün olsa da, aynı anda 60W’lık veya daha yüksek PoE sağlayan sıcak tavan alanında (40 ° C'nin üzerinde) bir noktadan diğerine dağılmadan daha küçük paketler / bireysel çalışmalar aslında birer en kötü durum senaryolarıdır.

Herhangi bir tehlike olmasa bile PoE'nin, kablo balance değeri uygunsa da iletimde hasara yol açabileceğini unutmamak önemlidir. 4 pair’li Type 3 ve Type 4 PoE'de güç, çiftlerdeki her bir iletken arasındaki akımı bölen ortak mod (common-mode) voltajı aracılığıyla verilerle dört çiftin tamamına iletilir. Bunun gerçekleşmesi için DC direncinin dengelenmesi gerekir. Çok yüksek unbalance değerleri, transformatörün doygunluğuna neden olur ve bu da Ethernet veri sinyallerinin bozulmasına neden olabilir. Tüm bu nedenlerden ötürü, DSX CableAnalyzer ™ Serisi test cihazlarını kullanarak DC unbalance değerlerini test etmenizi öneririz.