MENÜ

Blog

EKİ

17

2022
Probları Araştırmak

Diyelim ki, osiloskobunuz aralıklı olarak sorunlar oluşturuyor. Osiloskopa bir süredir sahipseniz ve ölçümler probu nasıl tuttuğunuza bağlıysa, arızanın en olası nedeni probun kendisidir. Örneğin, probu doğru tuttuğunuzda ölçüm mükemmeldir, ancak çok keskin çevirirseniz sinyali kaybedersiniz. Her iki durumda da, probun açısını değiştirdikçe sinyalin değiştiğini gördüğünüzde, tüm ölçümlerinizin doğruluğunu sorgulamaya başlarsınız.

Bu noktada yeni problar satın alma zamanı gelmiştir. Satın alma işlemi gecikme eğilimi gösterir, ancak osiloskobunuzun kalitesi yalnızca probların kalitesi kadar iyidir. Aynısı, onlarsız gelen yeni bir osiloskop için prob arıyorsanız da geçerlidir. Gerçek prob seçimi, onları ne için kullandığınıza bağlı olarak değişir, ancak kullanıcıların orijinal osiloskop üreticisi tarafından sunulan pahalı probları satın almak zorunda olmasına gerek yoktur. Yüksek kaliteli problar, Pomona gibi satıcılardan düşük maliyetle temin edilebilir. Onlar işi orijinaller kadar iyi yapabilir.

Elektronik endüstrisindeki çok sayıda uygulama (çok sayıda osiloskop türüyle birlikte), birçok prob türünü açıklamaya yardımcı olur. Pomona gibi şirketler, belirli modellere uygun problar satar, ancak doğru ölçümler için (özellikle genel olmayan osiloskoplarda), bir probun özelliklerini anlamak önemlidir. En önemlisi, giriş kapasitansı ve devre yüklemesi, bant genişliği ve frekans yanıtı ve gürültü davranışı bilgisidir. Son olarak, gerilim dışındaki parametrelerin ölçülmesi gerektiğinde, gerilim probları dışındaki problar devreye girebilir - buna bazı örnekler de verilmektedir.

İdeal prob

Probların dört temel gereksinimi vardır. Önünüzdeki devreye kolay bağlanabilmeli, sinyal kaynağına yüklenmemeli, sinyali doğru iletmeli ve gürültüden etkilenmemelidir. Pratikte, osiloskopun akımı algılayıp bir miktar çekmesi gerektiğinden, her zaman bir miktar yükleme olacaktır. Kaçak kapasitanslar ve endüktanslar nedeniyle her zaman bir miktar bozulma ve bir miktar gürültü olacaktır.

Bu etkiler, standart prob setleri kullanılarak, kablo uzunlukları kısa tutularak ve test edilen cihaza doğru boyutta problar ve doğru adaptör kullanılarak en aza indirilebilir.

İdeal olarak, bir prob sonsuz giriş direncine, sıfır giriş kapasitansına ve sonsuz gürültü reddine sahip olacaktır. Bu ideal gereksinimler ve prob maliyetleri arasındaki ödünler, üç geniş prob kategorisine yol açmıştır: genel amaçlı pasif problar, yüksek frekanslı ölçümler için aktif problar ve istenmeyen ortak mod sinyallerini ortadan kaldırmak için diferansiyel problar. Bu üç ana kategori bu makalede ele alınmaktadır.

Genel amaçlı problar

Genel amaçlı, pasif 1:1 problar (x1 probları olarak da adlandırılır, Şekil 1) her şeyden önce, test edilen bir devrenin osiloskop girişine kolay bağlanmasına yönelik temel talebi karşılamak üzere tasarlanmıştır. Başlangıçta bunlar, ergonomik olarak tasarlanmış bir devre tarayıcısı olan korumalı bir test kablosundan veya test edilen devreye bağlantı yapmak için bir dizi küçük timsah klipsinden biraz daha fazlasını içeriyordu.

Şekil 1: Pomona'nın genel amaçlı pasif probları için ana prob parametrelerini gösteren teknik prob özellikleri.

 

Bu problar (Şekil 2) osiloskobun giriş kanalının 1:1 uzantısını verir ve test edilen gerilim doğrudan osiloskopun girişine uygulanır. 1:1 probun uç kısmında, bağlı cihazın giriş direncini görüyoruz. Bu tip probun dezavantajı, prob ucunda sadece giriş direncinin görülmesi değil, buna paralel olarak kullanılan osiloskobun orijinal giriş kapasitansının yanı sıra tam kablo kapasitansını da görmemizdir.

Test frekansı artırılırsa, bu daha yüksek bir devre yüküne neden olur. Pratik tasarımlarda, 1:1 prob, çınlamayı azaltmak için yerleşik bazı seri dirence sahiptir ve bu, devrenin çıkış empedansı ile birlikte 1:1 probların kullanışlı bant genişliğini birkaç Mhz’den fazla olmayacak şekilde düşürür. 1:1 probla çalışırken, kullanıcının devresini yaklaşık 50 ila 150 pF'nin yüklediğini anlaması gerekir. Bu yük empedansı bağlandıktan sonra tüm devreler düzgün şekilde çalışmaya devam etmeyecektir.

Devre yükünün azaltılması

Büyük prob ucu kapasitansı nedeniyle devre yüklemesinin etkilerini azaltmak için, problar genellikle, prob ucunda prob kablosu kapasitansının sadece yaklaşık onda birini sunan 10:1 problar olarak yapılır. Bu amaçla, prob ucuna bir gerilim bölücü eklenir. Bu bölücü, kablo kapasitansını gerilim bölme oranıyla yaklaşık olarak aynı faktörle 'maskeler'. Bu nedenle 10:1 gerilim azalması, aynı kablo ve osiloskop girişi kullanılarak neredeyse 10 kat daha düşük prob ucu kapasitansı sağlar. Bu daha sonra çok daha geniş bir kullanışlı bant genişliğine izin verir ve çok daha düşük devre yüklemesi ile sonuçlanır. Ek bir fayda da, 10:1 probların, kullanılan bileşenlerin tam değerlerini hafifçe manipüle ederek, geniş bir bant genişliği ve düz frekans yanıtı ile sonuçlanan ayar ve düzeltmelere izin vermesidir.

Bölücü ağın etkisi ve gerçek gerilim bölümü, probun bağlı olduğu osiloskopun giriş empedansına da bağlıdır. Genel olarak, osiloskoplar 1 megohm giriş direnci gösterecek şekilde yapılmıştır ve 10 ila 25 pF'lik bir paralel kapasitans kaçınılmazdır. Problar daha sonra bu empedansla çalışacak ve 10:1 azaltma oranı sağlayacak şekilde tasarlanır.

 

Azaltma faktörleri arasında geçiş yapma

1 MHz' in altında, devre yüklemesini belirleyen probun giriş direncidir. Bunun üzerinde, giriş kapasitansı devreye girmeye başlar. Azaltma faktörleri arasında geçiş yapmak ayrıca giriş direncini ve kapasitansı ve dolayısıyla bant genişliğini ve ilgili yükselme süresini de değiştirir. 10:1 veya 100:1 prob, düz bir frekans/azaltma oranı vermek için bir osiloskobun giriş kapasitans aralığını telafi edecektir.

 

Prob reaktansı sistem bant genişliğini etkiler

Bir probun reaktansı, osşloskop/prob sisteminin bant genişliğini (maksimum –3dB frekansı) belirlemede en önemli katkı faktörüdür. Bant genişliği daha sonra gerçek sinyal genliğinden 3 dB'den daha düşük olmayan bir genlikle görüntülenebilen en yüksek frekans olarak tanımlanır. Doğrulama, yüksek frekans yanıtı ile düşük frekans yanıtı karşılaştırılarak yapılır.

Osiloskop üreticileri 'faydalı sistem bant genişliğini' belirtir. Bu, probun genel sistem bant genişliğini azaltmadan kullanılabileceği osiloskopun bant genişliğidir. 100 MHz' lik bir osiloskop ile kullanım için sunulan bir osiloskop probu, yine 100 MHz'lik bir sistem bant genişliği ile sonuçlanmalıdır. Bunu belirlemenin pek bir yolu olmadığı ve bundan yararlanmanın hiçbir yolu olmadığı için, probun yalnızca bant genişliğini nadiren bulursunuz. Problar, osiloskobun bant genişliğiyle eşleşmeli veya aşmalıdır - eğer bir prob 100 MHz'lik bir yalnızca prob bant genişliğine sahip olacaksa ve 100 MHz kapsamında kullanılacaksa, ekrandaki genlik, nominal frekansta 3 dB aşağı olacaktır. Ve bu 3 dB, yaklaşık %30'luk bir genlik azalmasına (hata) eşittir! Bu size büyük bir hata gibi geliyorsa, çoğu osiloskobun DC doğruluğunun %2 ile %3, bazen daha fazla olduğunu unutmayın. Birkaç kilohertz'in üzerindeki frekanslarda, frekans düşüşünün etkileri devreye girmeye başlar ve belirtilen bant genişliğinde genlik yanıtı 3 dB azalır. Bant genişliğinin dörtte birinde bile bu, %10 gibi kolaylıkla genlik hatalarına yol açabilir.

 

Yükselme sürelerini ölçmek

Bant genişliğine karşılık gelen bir darbe yükselme süresi vardır (anlık bir darbeye yanıt verme süresi). Kullanıcı bir sinyalin yükselme süresini ölçmek istediğinde, sinyalde bulunan en yüksek frekans bileşenleriyle başa çıkmak için yeterince geniş bir bant genişliğine sahip bir osiloskop artı prob kombinasyonu kullanması gerekir. Bu nedenle, osiloskop artı probun yükselme süresinin, incelenen sinyalinkinden önemli ölçüde daha kısa olması gerekir. Aksi takdirde, ölçüme, incelenen sinyale değil, osiloskop artı prob hakim olacaktır. Osiloskop ekranında ortaya çıkan yükselme süresinin yaklaşık %3 dahilinde olması için, osiloskop artı probların yükselme süresi, sinyal dalga formunun dörtte birinden az olmalıdır.

Darbe yükselme süresi ölçümlerinde giriş kapasitansı dirençten daha önemlidir, darbe genlik ölçümlerinde ise direnç daha önemlidir. Genel bir kural olarak, en düşük devre yükleme etkisi için en yüksek toplam giriş empedansına (en yüksek giriş direnci ve en düşük giriş kapasitansı) sahip bir prob seçin. Hızlı yükselme süresi, yüksek bant genişliği ile yakından ilişkili olduğundan, en iyi sonuçlar için en düşük kapasitansa sahip bir prob seçin. Aynı sinyali taşıyan birden fazla test noktası mevcutsa, en düşük devre empedansına sahip noktayı seçin, çünkü burada sinyal bağlanan probdan en az etkilenecektir. Pomona probları, tüm derecelendirilmiş prob bant genişliği boyunca tam, doğru bir gerilim ölçümü verecek şekilde tasarlanmıştır. Bu problar, günümüzün osiloskoplarının yüksek performans taleplerini karşılamak için düşük giriş kapasitansı ve yüksek bant genişliği gibi önemli özellikleri içerir.

Her osiloskobun kendi giriş direnci ve giriş kapasitansı vardır ve bir osiloskobun yanıtını etkilemekten kaçınmak için dikkatli prob tasarımı gereklidir. Kapasitif yüklemeyi önlemek için kablo uzunlukları kısa tutulmalıdır.

Zayıflatıcı problarla gerilim okuma

1:1 probun düşük karmaşıklığının yanı sıra, bir başka avantaj da osiloskopta görülen ölçülen gerilimin aslında prob ucundaki gerçek gerilim olmasıdır. 10:1 ve 100:1 problarda durum böyle değildir ve osiloskop ekranındaki ölçümden prob ucundaki gerçek gerilimi okumak için, kullanıcının probun zayıflamasını hesaba katması gerekir, bu nedenle herhangi bir genlik ölçüm sonucunu 10 veya 100 ile çarpın. Bazı skoplar prob zayıflama faktörünü algılayabilir ve ekranda doğru dikey (V/div) hassasiyet ayarlarını göstermek için bunu hesaba katabilir. Bazılarının bu prob tipini manuel olarak ayarlama ve osiloskopun ölçme ve/veya ölçüm sonuçlarını benimsemesini sağlama imkanı vardır.

Prob tanıma sistemi sayesinde osiloskop, örneğin 10 mV/div'lik bir zayıflatıcı ayarı ile çalışabilir ve 10:1 probun etkisini hesaba katarak toplam dikey hassasiyeti 100 mV/div olarak gösterebilir. Sonuç, genlik ölçümlerinin doğru olması ve prob ucundaki gerçek gerilimi yansıtmasıdır. Bu ayrıca prob zayıflama faktörünü kapsama iletmek için prob üzerinde bir ölçüm aktüatörü gerektirir. Ölçüm aktüatörüne sahip problar, Pomona gibi satıcılardan temin edilebilir.

Çok kanallı ölçümler

Çoğu durumda, sinyal karşılaştırmaları yapmak için bir osiloskop kullanılır; Örneğin; bir amplifikatör sisteminin, mantık sisteminin vb. çıkış sinyaline karşı giriş sinyali. Bazı uygulamalar daha da fazla sinyalin analizini gerektirir, bu nedenle dört kanallı osiloskoplar yaygın olarak kullanılır. Özellikle bu tür çok kanallı ölçümler için, her iki (veya tüm) probun aynı özelliklere sahip olduğundan emin olmak önemlidir: aynı bant genişliği ve yükselme süresi, aynı frekans özellikleri. Nanosaniye aralığında zamanlama ölçümleri yapıldığında, tüm probların aynı fiziksel kablo uzunluğuna sahip olmasını sağlamak da önemlidir. Bir sinyal, metre başına 5 ns veya daha yavaş bir hızda bir koaksiyel kablodan geçtiğinden, kablo uzunluğundaki bir fark kolayca nanosaniye aralığında zamanlama hatalarına neden olabilir. Bu nedenle, arızalı bir probu aynı tipte bir başkasıyla değiştirmek veya alternatif olarak aynı anda birden fazla probu değiştirmek en iyisidir.

Yüksek frekanslı ölçümler için aktif problar

Pasif problardaki zayıflatıcı dirençler sinyal gücü pahasına giriş empedansını arttırır. Aktif problar, giriş empedansını artırmak ve sinyal gücünü kaybetmeden giriş kapasitansını 1 pF'nin altına düşürmek için FET'ler (alan etkili transistörler) gibi cihazlar kullanır. Bu nedenle, çok yüksek empedanslı devrelerde aşırı yüklenmeyi önlemek için ve GHz aralığında aşırı yüksek frekans ölçümleri için aktif problara ihtiyaç vardır.

Yüzlerce megahertz gibi frekanslarda, pasif probların bant genişliği sınırlamaları pratik bir sınırlama oluşturur, çünkü prob ucu kapasitansı çok düşük bir empedans oluşturur ve test edilen devrenin düzgün çalışmasını bozar. Bu frekanslarda çalışan devreler genellikle iletim hattı ara bağlantıları (örneğin 50 veya 75 ohm koaksiyel 

hatlar) kullanılarak düzenlendiğinden, burada 50 ohm kablolara bağlanan 500 ohm dirençli empedanslı problar kullanılır ve 50 ohm'luk koaksiyel osiloskop girişleri, böylece 10:1 gerilim bölümü sağlar. Bu tür problara genellikle '50 ohm'luk problar' denir. 20:1 veya hatta 50:1 gerilim bölme oranları veren diğer direnç değerleri de kullanılır.

 

Topraklama bağlantıları

Temel olarak, herhangi bir gerilim probu, probun merkez ucu ile toprak kontağı arasındaki gerilimi ölçer. Çok uzun bir topraklama kablosu, bu sinyal yoluna endüktans ekleyecek ve bu da ölçülen dalga formlarında çınlamaya neden olabilir. Bazı kullanıcılar, probun referans potansiyelini bulması için güvenlik alanına güvenir. Bunu yaparak, özellikle orta ve daha yüksek frekanslarda büyük ölçüm hataları kolayca oluşturulur. Uzun kablolamadan ek zil sesi gelebilir ve genel kablolamalardan geçen diğer akımlar nedeniyle kaçak gerilimler ölçümü etkileyebilir.

Her bir prob üzerinde daima bir topraklama veya referans kontağı kullanın ve bunun mümkün olduğunca kısa olduğundan emin olun. Problarla birlikte verilen topraklama uçlarını hiçbir şekilde uzatmayın. Çoğu prob üreticisi, 1,27 cm’ den uzun olmayan ve yüksek frekans aralıklarında kritik ölçümler için tasarlanmış, yüksek frekanslı problarla özel bir yay yüklü toprak kontağı sunar.

Yüksek frekanslarda, bir kablonun dağıtılmış endüktansı ve kapasitansının da dikkate alınması gerekebilir. Toprak yolları, prob kapasitansı ile belirli frekanslarda çınlamaya neden olan seri endüktansı en aza indirmek için özellikle kısa olmalıdır. Prob üreticileri, zil frekansını osiloskop/prob bant genişliğinin üzerine çıkarmak için endüktansı seçerek bu etkileri azaltır. Büyük panoları kontrol ederken prob uçlarını uzatmak uygun olsa da, bu, girişte adım değişikliklerinde çınlamaya neden olabilir.

Problar, onları (nispeten) gürültü kaynaklarına karşı bağışık kılmak için korunmalı olmalıdır. FET probları genellikle 50 ohm'luk kabloları sürmek için 50 ohm'luk bir çıkış empedansına sahiptir, bu da izin verilen koaksiyel kablo uzunluğunu arttırır. Genellikle sadece birkaç gerilimin düşük maksimum giriş gerilimleri, hızlı yarı iletken devrelerdeki ölçümlere aktif probların uygulanmasını sınırlar.

 

Düşük gürültülü uygulamalar için diferansiyel problar

"Simetrik sinyaller" olarak da tanımlanan diferansiyel sinyaller (örneğin telefon, güç ve disk okuma devrelerinde) diferansiyel problara ihtiyaç duyar. Tüm ölçümler, iki nokta arasındaki gerilim farkını ölçmeleri anlamında diferansiyel olsa da, bir diferansiyel prob (Şekil 3), her ikisi de yer üstünde olabilecek iki sinyali ölçer. Sinyaller, düşük genlikli sinyaller için duyarlılığı artırmaya yardımcı olan bir diferansiyel yükseltici tarafından çıkarılır (özellikle gürültü ve hassasiyet eksikliğinden rahatsız olabilir). Diferansiyel yükselteç, ortak mod sinyallerine, yani aynı genliğe ve faza sahip olan ve komşu devrelerden gelen parazit ve gürültüden kaynaklananlar gibi her iki girişe uygulanan sinyallere karşı büyük ölçüde duyarsızdır.

Tek uçlu ölçümler (yani, toprağa veya ortak bir yere referanslı ölçümler), yüksek hızlı sinyallerde genlik ve zamanlama hatalarına neden olabilir. Pomona diferansiyel probu gibi diferansiyel problar, sinyalleri çarpıtmaktan kaynaklanan sinyal yolları arasındaki gecikme farklarını önlemek için eşleştirilir. Burada özellikle, iki kablo aynı olmalıdır. Toprak döngüleri de en aza indirilmeli ve kısa tutulmalıdır. Gürültü ve hat frekansından kaynaklanan bozulmayı azaltmanın en basit yolu, iki prob kablosunu birlikte bükmektir.

Diferansiyel problar ayrıca yüksek bir ortak mod gürültü reddi sağlar ve gürültülü ortamlarda gerekli olabilir. Kayan ölçümler (güç sistemlerindeki diferansiyel ölçümler için kullanılan terim, çünkü burada öldürücü güç gerilimlerinden izolasyon kritik bir parametredir) ayrıca ilgilenilen daha küçük gerilim sinyallerini algılamak için genellikle yüksek ortak mod reddi gerektirir. Sahada yapılan kayan ölçümler, ekstra güvenlik için tam izolasyona sahip olmalıdır ve bu nedenle, güvenlik tasarımlı portatif osiloskoplar kullanılarak en iyi şekilde gerçekleştirilebilir.

Problar, BNC konektörü de dahil olmak üzere tüm prob için yalıtım ile IEC1010-2-031 gibi standartlara göre tasarlanmalıdır. Pomona probları için, uç topraklama noktasını yay yüklü bir kılıf kaplar ve BNC ucunda bir kompanzasyon noktası vardır.

Genel osiloskopun kendisi toprak referanslı olduğundan ve bu güç toprak referans kontağı doğrudan sinyal ortak veya sinyal referansına – yani probların koruması ve prob ucunun yakınındaki toprak kontağı – bağlı olduğundan, güç sistemlerindeki ölçümler özel önlemler gerektirir. Özel önlemler olmadan, doğrudan şebeke gücü (ve buna bağlı herhangi bir devre) üzerinde yapılan ölçümler, şebeke güç sisteminin toprağa kısa devre yapmasına neden olabilir.

Bazı insanlar, osiloskobun güç kablosundaki topraklama kablosunu keserek bundan kaçınmaya çalışırlar, böylece osiloskobun ortak referansında ve ön panelinde bulunan öldürücü gerilimler nedeniyle ölüm veya yaralanma riski ortaya çıkar! Şebeke gücüyle ilgili bu tür ölçümler yapmanın doğru yolu, Fluke'un ScopeMeter 190 Serisi gibi herhangi bir ortak toprak kontağı olmayan, güvenlik tasarımlı bir osiloskobu kullanmaktır. Böyle bir cihaz mevcut değilse, ölümcül şebeke gerilimlerini osiloskop girişinden ve toprak temasından uzak tutmak için yalıtımlı bir diferansiyel prob kullanılabilir ve yine de gerekli ölçüm kabiliyetini sağlar.

 

İnce aralıklı IC'lere ve yüzeye montaj cihazlarına uyum sağlama

Probu bir test noktasına bağlamak kolay olmalıdır, çünkü zor bir bağlantının problanması hatalı ölçümler verebilir. İğne tipi prob uçları, bağlantı kurmak için probun test noktasına dokunulması gerektiğinde uygundur. Geri çekilebilir test kabloları, probu takılı bırakmak ve ayarlamalar yapmak için daha kolaydır. Pomona gibi üreticiler, hassas aralıklı IC'ler ve ulaşılması zor diğer test noktaları için özel ipuçları içeren problar sağlar. Birçok Pomona osiloskop probu, ana kontak pimi olarak yaylı bir pogo pimi de sunar. Bu, son kullanıcıya test noktasına daha sabit temas, prob ucunun değiştirilebilirliği ve pin ucu seçimi gibi avantajlar sunar.

Yüzey montaj devreleri de özel konektörlere ihtiyaç duyar. Örneğin, Şekil 4'te gösterilen Pomona Micro SMD Grabber test klipsleri, osiloskop probunun ucuna klipslenir (Şekil 5). Toprak ve uç uçları minimum gürültü için kısadır (Şekil 6) ve klipsler 0,3 ila 0,5 mm uç aralıklı PQFP paketleriyle kullanılabilir. İnce gövde tasarımı, sınırsız sayıda klipsin yan yana istiflenmesini sağlar. Karşılık gelen uzun uçlu problar, 0,5 mm veya daha fazla kurşun aralığıyla çalışır ve ayrıca maksimum 100 MHz'i frekansları korur.

Yüzeye monte bileşenlerin minyatürleştirilmiş kontakları için, bir probun dört temel gereksiniminden ilki (önünüzdeki devreye kolay bağlantı) özellikle çok açıktır. Diğer üç gereksinimin karşılanması (yüklemeyi önleyecek kadar yüksek giriş empedansı, doğru sinyal rölesi ve gürültü bağışıklığı) karmaşık hesaplamalar gerektirebilir. Pomona (50 yıldır elektronik problar ve konektörler üreten) gibi yüksek kaliteli ve deneyimli prob tedarikçileri, işi çok ama çok daha kolay hale getiriyor.

Diğer prob türleri

Standart osiloskop probları yalnızca gerilimi ölçerken, akım probları ise genellikle bir akım trafosu aracılığıyla akımı ölçer. Yalnızca geleneksel AC akım probları, akım akısını osiloskop girişine sunulacak bir gerilime dönüştürmek için bir transformatör kullanır. Frekans tepkileri birkaç hertz'den bir gigahertz'e kadardır. Bir Hall efekt cihazı eklemek, frekans yanıtını DC'ye kadar azaltır, ancak aynı zamanda maksimum frekansı yaklaşık 50 MHz ile sınırlar.

Akım probları, aynı anda hem gerilimi hem de akımı okumak ve her iki parametreyi aynı anda zamanın bir fonksiyonu olarak ölçmek için gerilim problarının yanında kullanılabilir. Bundan, en gelişmiş osiloskoplar, örneğin güç FET'leri veya lineer amplifikatör aşamaları tarafından işlenen anlık gücü belirlemek için gücü zamanın bir fonksiyonu olarak temsil eden güç dalga biçimlerini hesaplayabilir. Gerilim problarında olduğu gibi, akım probları devreye aşırı yüklenmemeli ve uygun bir bant genişliğine ve yükselme süresine sahip olmalıdır.

Yüksek gerilim probları daha yüksek zayıflamalar (x100 ve daha yüksek) kullanır ve daha düşük giriş kapasitansına sahiptir (tipik olarak yaklaşık 3 pF). Burada ve başka yerlerde, problar için yüksek gerilim güvenlik sınırları asla aşılmamalıdır, bu özellikle maksimum giriş gerilim için geçerlidir ve genellikle frekansla düşürülecektir. Kullanmakta olduğunuz belirli prob için izin verilen maksimum gerilimlerin frekansla nasıl azaldığının farkında olduğunuzdan emin olun. Ayrıca, hatalar prob kullanıcısı için kalıcı sonuçlar doğurabileceğinden, yüksek gerilimlerle çalışırken düşük gerilim uygulamasından daha sıkı güvenlik önlemlerinin akılda tutulması gerekir…

Uluslararası standart EN61010-2-031, prob üreticilerine, prob yapısının güvenliğini sağlayan tasarım kuralları sağlamak ve böylece bu probları uygulayan teknisyenin güvenliğini sağlamak için özel olarak yazılmıştır. Bir probu seçerken, bu standarda göre belirtildiğinden emin olun ve kendi kişisel güvenliğinizi sağlamak için prob üreticisi tarafından sağlanan talimatlara göre kullanın!

Çözüm

Temelde, yedek genel amaçlı osiloskop probları ararken doğruluk, çok yönlülük ve değer arayın. Almayı düşündüğünüz probun, aklınızdaki uygulamanın güvenlik gereksinimlerini karşıladığından emin olun ve probları belirtilen gerilimlerin ötesinde kullanmayın. 0,060 inçten (1,5 mm) daha az boşlukla yüksek yoğunluklu talaş uçlarını keşfetmek için ince uçlu problara ihtiyaç vardır. Modüler prob kolları, daha fazla test çok yönlülüğü için çeşitli yay yüklü ve sabit uçları almak için kullanışlıdır.