MENÜ

Blog

HAZ

28

2021
PT100 Sıcaklık Sensörünüzü ve Diğer Problarınızı Kurum İçinde Nasıl Kalibre Edebilirsiniz?

Konu Başlıkları

  • PT100'leri ve diğer sıcaklık problarını neden kalibre etmelisiniz?
  • Sıcaklık probları türleri
  • Sıcaklık problarını kurum içinde kalibre etmenin faydaları
  • Şirket içi kalibrasyonun zorlukları
  • PT100'ü kalibre etmenin üç yolu
  • Bir sıcaklık probunun nasıl kalibre edileceğine ilişkin temel prosedürler

PT100'leri ve diğer sıcaklık problarını neden kalibre etmelisiniz?

PT100'ler, PRT'ler ve RTD'ler gibi termometre problarının düzenli olarak kalibre edilmesi gerekir. Sıcaklık her zaman hareket halindedir, yani sıcaklığı ölçen tüm probların doğru olması için kalibre edilmesi gerekir. İşiniz belirli bir sıcaklık veya sıcaklık aralığı gerektiriyorsa, termometrelerinizi ve problarınızı kullanım süreleri boyunca kalibre etmeniz gerekir.

Sıcaklık probları türleri

Bu üç tip termometre probunun tümü sensörlerdir veya sensörün sıcaklığı değiştikçe direnci değişen sensörlerdir. Sıcaklık artarsa direnç artar.

  • PRT, Platin Dirençli Termometre anlamına gelir
  • RTD, Direnç Sıcaklık Dedektörü anlamına gelir
  • PT100 termometreler, PRT'lerin belirli bir alt kümesidir; sıfırdaki nominal direnç 100 ohm'dur

Sıcaklık problarını kurum içinde kalibre etmenin faydaları

Tasarruf Edin  Kurum içi kalibrasyon veya dahili kalibrasyon, bir şirketin cihazları üçüncü parti bir laboratuvara göndermek yerine kendi tesislerinde kalibrasyonu tamamlamak için donanıma, çalışanlara ve zamana yatırım yapmayı seçmesidir. Kurum içi kalibrasyon, yaşanan kesinti  süresi sınırlı olacağından zamandan ve paradan tasarruf sağlayabilir. Bir aleti çıkarıp göndermek yerine, kalibrasyonu tamamlayabilir ve daha hızlı yeniden kurabilirsiniz. Ayrıca 3. parti kalibrasyon faturalarını da ortadan kaldıracaksınız.

Kesinti Süresini Azaltın. Arıza süresini azaltmak, beklenmeyen kalibrasyon ihtiyaçlarını da kapsar. Ekip, desteği şirket içinde alarak, ortaya çıkan sorunlara yardımcı olmaya hazırdır - tekrar kesinti süresini minimuma indirir.

Daha Hızlı Kalibre Edin. Aynı şekilde, bir cihazın ölçümü veya okuması kapalıysa, etkilenen süreç izole edilerek hemen tespit edilebilir ve daha hızlı sabitlenebilir. Ekip içinde ölçüm ve kalibrasyon bilgisine sahip olunarak, uygun olmayan bir ölçüm değerlendirilebilir ve ele alınabilir.

Prob Hasarını Azaltın. Çalışmayı cihazın kullanıldığı yerde yaparak nakliye sırasında oluşabilecek problem riskini azaltırsınız. Enstrümanların ileri geri taşınması, titreşim, düşme veya diğer çevresel streslerin emilme riski taşır. Bu riskleri ve belirsizliği üstlenmek yerine, kurum içi kalibrasyon çalışmasının kararlılığı konusundaki güvencenizi artırırsınız. Kalibrasyonun şirket içinde yapılması ek bir güvenlik özelliği de sunar.  Cihaz  veya etrafındaki parçaların transfer edilmesi gerekmediğinden risk azaltılır veya tamamen ortadan kalkar.

Şirket içi kalibrasyonun zorlukları

Sıcaklık problarınızı kurum içinde kalibre etmenin birçok faydası olsa da, üstesinden gelinmesi gereken bazı zorluklar da vardır. Çoğu durumda, dahili kalibrasyon laboratuvarı kurulduktan sonra, sorunsuz çalışmasını sağlamak çok daha kolay ve daha yönetilebilir hale gelir.

Kendi kalibrasyon programlarını oluşturmayı düşünen şirketlerin karşılaştığı zorluklardan biri de peşin maliyettir. Bilgili kalibrasyon personeli, doğru ekipmana yatırım, bir laboratuvar tesisi kurma ve ana veya referans standartları satın almayı gerektirir. Bununla birlikte, kalibrasyon hacmine bağlı olarak, tesisinizdeki her bir varlığın kalibrasyonunu dış kaynaktan temin etmek için harcadığınız parayla karşılaştırarak ilk başlangıç maliyetini haklı çıkarmak kolay olabilir. Durumunuz için bir yatırım getirisi hesaplamak için kalibrasyon uzmanlarımızdan biriyle konuşun.

Hem işe alınacak doğru personeli bulmak hem de kalibrasyon uzmanı olmak için eğitimlere devam etmek  ek bir maliyettir. Fluke Calibration, bireyleri hızlandırmak için metroloji ve sertifikasyon eğitim kursları sunar ve sunulan kurslar, karşılaşabileceğiniz aşağıdaki gibi çok çeşitli kalibrasyon ihtiyaçlarını kapsar:

  • Elektrik kalibrasyonu
  • Kalibrasyon yazılımı
  • Sıcaklık kalibrasyonu
  • Basınç kalibrasyonu
  • Akış kalibrasyonu

Ayrıca, satın aldığınız herhangi bir ekipman için servis ve desteğin kullanılabilirliğini de göz önünde bulundurmalısınız. Fluke Kalibrasyon, çevrimiçi sohbet, e-posta, telefon ve hizmet organizasyonlarımız aracılığıyla destek sunar. Ayrıca rutin kalibrasyon ve onarım hizmetleri de sunuyoruz.

PT100'ü kalibre etmenin üç yolu

PRT'lerinizin tesisinizin neresinde olduğuna bağlı olarak, bunları kalibre etmenin birkaç farklı yolu vardır. Seçeneklerde aşağı indikçe her biri bir öncekinden daha hassas bir kalibrasyon sunar.

1. Proses kalibratörü

HART İletişimli Fluke 754 Documenting Process Calibrator gibi bir proses kalibratörü , sahada PT100'lerin kalibre edilmesinde ilk savunma hattı olabilir. Proses kalibratörü sınıfı, birkaç  çeşit ürünün   kalibrasyonu, bakımı ve sorun giderme için taşınabilir bir seçenek sunar. Sistem, yazılımla oluşturulan prosedürleri ve talimatları indirir. Ayrıca yazdırma, arşivleme ve analiz için veri yükleyebilir, hatta bir haftalık indirilmiş prosedürleri ve kalibrasyon sonuçlarını saklayabilir.

Proses kalibratörü, RTD'lerinizi kalibre etmek için harika bir ilk adımdır, ancak daha yüksek seviyeli kalibrasyon araçlarından  elde ettiğiniz hassasiyeti sunmazlar. Tipik bir proses kalibratörü, burada gösterildiği gibi genellikle 4 ila 20 mA verici sistemi olan sensör okumasını veya göstergesini kontrol etmek için yalnızca bir sensörü simüle eder. Sensörü gerçek bir sıcaklık kalibrasyonuyla kontrol etmek için bir sıcaklık kalibratörü eklemeniz gerekecektir. Fluke'un bazı proses kalibratörleri, kalibrasyonun otomatikleştirilmesine ve belgelenmesine yardımcı olmak için doğrudan bir sıcaklık kalibratörü ile çalışabilir.

2. Kuru blok kalibratörü

Sıcaklık probları için kalibrasyon hiyerarşisindeki bir sonraki adım, bir kuru blok kalibratörüdür. Bu kalibratörler, proses kalibratörleri kadar taşınabilir değildir, ancak banyo kalibratörlerinden daha kolay hareket ettirilebilirler. Hızlı, temiz ve proses üretiminde yerinde sensör kalibrasyonları için genellikle popülerdirler.

Kuru blok kalibratörler, PT100'ler de dahil olmak üzere birçok farklı sıcaklık sensörünü kalibre etmek için inanılmaz derecede kararlı bir sıcaklık kaynağı sunar. Bir kuru blok kalibratörü seçerken akılda tutulması gereken üç şey vardır:

  • Sıcaklık sensörlerinin boyutu ve türü nedir?

Tüm sıcaklık probları kuru blok kalibratörlerle iyi çalışmayabilir. Bir kuru blok belirli büyüklükte kuyular sunduğundan, tüm probların ölçüleri uymayabilir.

  • Hangi sıcaklık aralığına ihtiyaç vardır?

Farklı kuru blok kalibratörler, farklı sıcaklık aralıkları ve kalibrasyon için farklı özellikler sunar. Hangi aralığı aradığınızı ve hangi özelliklere ihtiyacınız olduğunu bilmek önemlidir, böylece ihtiyaçlarınız için doğru ekipmana sahip olursunuz.

  • Hangi kalibrasyon doğruluğu gereklidir?

Tüm sıcaklıkların tüm kalibratörler tarafından temsil edilmediği gibi, tüm doğruluk aralıkları da tüm kalibratörler tarafından garanti edilemez. Sıcaklık problarınızın ihtiyacınız olan doğrulukta ölçüm yapmasını sağlayabilecek kuru blok kalibratörü bulmak önemlidir.

3. Kalibrasyon banyoları

Çok farklı bir şekle veya boyuta sahip olan veya daha yüksek düzeyde kalibrasyon gerektiren PT100 probları için bir kalibrasyon banyosu doğru seçenek olabilir. Bu yöntem, burada listelenen seçenekler arasında en az taşınabilir olanıdır, ancak kalibrasyon yönteminde en fazla esnekliği sunar. Kalibrasyon banyosunda su, silikon yağı, etanol veya metanol gibi karıştırılan bir sıvı kullanılabilir. Bu sıvıların kullanılması, doğru sensör kalibrasyonu için son derece kararlı ve tek tip bir sıcaklık oluşturur. Fluke Calibration banyoları, aynı anda birden fazla probun aynı hassasiyetle kalibre edilebilmesi için tasarlanmıştır.

Şimdi kalibre etmenin 3 yolunu incelediğimize göre, şimdi bir sıcaklık sensörü kalibrasyon prosedürüne bakalım.

Bir sıcaklık probunun nasıl kalibre edileceğine ilişkin temel prosedürler

Kuru blok kalibratör veya kalibrasyon banyosu kullanarak bir PRT, PT100 veya RTD'yi kalibre etmek için genellikle izlemeniz gereken beş adım vardır:

1.Referans probunu ve kalibre ettiğiniz probu sıcaklık kaynağına yerleştirin. Referans probu merkezde olacak şekilde, onları bir daire içinde birbirine yakın tutmaya çalışın.

2.Kabloları probları ölçen göstergeye bağlayın. Bu kalibrasyon göstergesi  veya probla eşleştirilmiş gösterge olabilir.

3.Her test noktasında, referans prob sıcaklığını ve kalibre ettiğiniz probun sıcaklığını ve ayrıca ekipman ayarlarını ölçün ve kaydedin. Daha yüksek seviyeli PRT kalibrasyonunda, kalibrasyonun bir parçası olarak yeni ayar parametrelerinin hesaplanabilmesi için prob direncini de ölçmeniz gerekebilir.

4.Tolerans içinde olup olmadığını öğrenmek için DUT hatasını doğrulayın.

5. Gerekirse, kalibre edilen prob için yeni ayar parametrelerini hesaplamak için kalibrasyon sonuçlarını kullanın. Bu, RTD'ye ve kalibrasyona özgü bir dizi katsayı bulmak için kalibrasyon verilerini içeren bir dizi denklemi çözme işlemidir. Bunu yapabilen yazılımlara yatırım yapmak en kolay yoldur.

PT100'lerinizi kurum içinde kalibre etme hakkında daha fazla bilgi edinin

Sıcaklık problarınızı kalibre etmenin birçok farklı yolu vardır; ihtiyaçlarınız için hangi yöntemin en iyi olduğunu ve  kurumda  kalibre etmenin mantıklı olup olmadığını öğrenmek için kalibrasyon uzmanlarımız ile kalibrasyon@netes.com.tr adresine mail atarak iletişime geçebilirsiniz.