MENÜ

Blog

HAZ

04

2021
Sağlamlık neden önemli?

Kendinizi hiç yüksek iletkenlerle dolu bir karmaşanın içinde bulunup pensampermetrenin ağzını levye olarak kullanarak bu iletkenleri birbirinden ayırmaya karar verdiniz mi? Bunu yapan ilk kişi olmayabilirsiniz.

Teknisyenlerin bir rutin olarak zorlu çalışma ortamlarına göğüs gerdiğini bilen Fluke, pensampermetrelerini alışılmadık durumlarda kullanımlara dayanacak şekilde tasarlar; bir kama, geçici pense, kıracak, bir teknisyenin o anda neye ihtiyacı varsa.

Elbette üreticiler pensampermetrelerinin kapıyı sıkıştırmak için veya panel kapısı levyesi olarak kullanılmasını istemez. Yine de, çaresiz kalınan durumlar genellikle tuhaf uygulamalara yol açar, bu yüzden Fluke, ürün sağlamlığını firmanın taşıyıcı sütunu haline getirmiştir. Pensampermetre laboratuvar testlerinde Fluke ağızları 5/8 inçlik bir çubuğun oluşturduğu torka dayanması, Fluke penslerinin gerçek dünyadaki zorlu iş sahalarının üstesinden gelecek nitelikte olduğunu göstermektedir.

Fluke makine mühendisliği departman müdürü Terry Morey, "Sağlamlık ile ilgili konuşurken, bu konu birimin düştükten sonra çalışmasını beklemekten daha fazlasıdır" diye belirtiyor. "Bu, mürekkebin düğmelerde ne kadar kalacağı ile de ilgilidir. Pil yuvası kapağının ne kadar dayanacağı ile de ilgilidir. Ürün çok fazla titreşim yapıyorsa, pil bağlantısı devam eder mi? Liste bu şekilde uzadıkça uzar."

"Her bir parça, üzerine düşünmemiz gereken bir 'üründür'" diye belirtiyor Fluke yüksek makine mühendisi Brian Aikins. "Sürekli kendimize şu soruyu sorarız, 'Bu parça ürünün genel performansına nasıl etki eder?' "

"İyi yapılmış mekanik bir tasarımı müşteri için çok değerli görürüz, ama bunu gizli tutarız," diye söylüyor Morey. "Ve kendi tasarladığımız ürünün hem güvenli hem de sağlam olması için mühendisliğe uzun bir vakit harcarız."

Örneğin, 1.000 volta kadar ölçüm yapan araçlar, kullanıcının elinin ölçüm cihazının içindeki elektrikten etkilenmemesi için "yayılma ve tasfiye" özelliklerini karşılamalıdır. Birçok Fluke multimetrenin yarısı, neredeyse bir inçlik yayılma ve tasfiye ayrımı sunan kompleks kilitlemeli eklemler ile bir araya getirilir.

"Bunu başarmak için saatler boyunca çalışıyoruz," diyor Morey. "Bu doğrusal bir işlem değil, üç boyutlu."

Bu yüzden üreticinin kaliteli ürün yapma itibarı, pensampermetre değerlendirmesi yaparken hesaba katılması gereken önemli bir etkendir. Bunun yanında, şu özelliklere bakın:

Uygun CAT derecelendirmeleri: Güvenilir pensampermetreler, İsviçre merkezli Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (International Electrotechnical Commission) tarafından verilen bir kategori ve gerilim derecelendirmesi olan CAT derecesine sahiptir. IEC, elektronik ürünler için güvenlik ve kalite standartları belirler.

Elektriksel ölçüm ürünleri için bir CAT derecesi, ölçüm cihazının giriş devre sisteminin kullanıcıya zarar vermeden, her üç elektriksel ortamın birinde yaşanan geçici gerilimlere dayanacak şekilde tasarlandığını belirtir. Örneğin, 480 V ile bir elektrik panelinde ölçümler gerçekleştirmeniz gerekliyse, CAT III-600 V veya CAT III-1.000 V dereceli bir ölçüm cihazına ihtiyacınız olur. Ölçüm cihazı ile kullandığınız test probları aynı CAT derecesine veya daha üstüne sahip olmalıdır.

Bir pensampermetrenin CAT derecesi genellikle giriş jaklarının civarında bulunur. CAT dereceli olmayan pensampermetreler yüksek enerjili, üç fazlı elektriksel çalışma ortamlarında kullanılmamalıdır.

Sıklıkla ölçüm cihazı değiştirmenize yol açsa bile, test aracınızın kategorisinin kullanma amacınızla örtüştüğünden emin olun. Alternatif olarak, CAT IV dereceli bir ölçüm cihazına yatırım yapabilir ve her ölçüm için özellikle CAT seviyesini sorgulama zahmetini ortadan kaldırabilirsiniz.

Ölçüm Kategorisi Açıklama Örnekler
CAT IV Elektrik tesisatı bağlantısı ve açık alanda kullanılan her türlü iletkende üç faz Düşük gerilimli bağlantının (servis girişi kabloları) elektrik tesisatına yapıldığı yer olan "tesisat kaynağı.
Yalnızca transformatör beslemeli devre kullanımı ile sınırlı. Elektrik ölçüm cihazları, primer aşırı akım koruma ekipmanı.
>50kA kısa devre akımı. Dış giriş ve servis girişi, direkten binaya servis indirme, ölçüm cihazı ile panel arasında çalışma.
Müstakil binaya havai hat, kuyu pompasına yeraltı hattı.
CAT III Tek fazlı ticari aydınlatma dahil üç fazlı dağıtım Ana şalter veya çok fazlı motor gibi sabit tesisatlardaki ekipman.
<50kA kısa devre akımı. Endüstriyel tesislerdeki bara ve besleyiciler.
Besleyiciler ve kısa branşman devreleri, doğrudan dağıtım panellerinden beslenen cihazlar.
Daha büyük binalarda aydınlatma sistemleri.
Servis girişine kısa bağlantılı cihaz prizleri.
CAT II Tek fazlı prize bağlı yükler. Cihazlar, portatif araçlar ve diğer ev cihazları ve benzer yükler.
<10kA kısa devre akımı. Priz ve uzun branşman devreleri
CAT III kaynağına 10 metreden (30 fit) daha uzak prizler.
CAT IV kaynağına 20 metreden (60 fit) daha uzak prizler.

Ölçüm Kategorileri IAW IEC/EN 61010-031

Bağımsız doğrulama: IEC standartlar geliştirir ve bunları önerir ancak IEC bir düzenleme kurumu değildir ve standartları zorunlu kılmaz. Bu yüzden Underwriters Laboratories (UL), Canadian Standards Association (CSA Group) ve Almanya'daki TÜV Rheinland veya VDE gibi bağımsız test laboratuvarlarının sunduğu sembol ve liste numaralarına bakmak gerekir. Bu semboller yalnızca ürün, kurumun ulusal/uluslararası yönergeleri temel alan standartlarına uygun şekilde testi başarıyla tamamladıysa kullanılabilir.