MENÜ

Blog

EYL

06

2019
Sertifikasyon İçin 7 Neden

Mark Mullins, Fluke Networks

Kablo kurulumunu test etmek için doğrulama (verification), niteliklendirme (qualification) ve sertifikalandırma (certification) olmak üzere 3 tane seçenek vardır. Doğrulama, kablolamanın doğru şekilde bağlanıp bağlanmadığını, konnektörleri ve ekleri bulmanıza yardımcı olacağı için sorun giderme adına gereklidir. Niteliklendirme, test altındaki kablonuzun belirli bir uygulamayı destekleyip desteklemeyeceğini, küçük hareketler, ekler ve değişiklikler için uygun olup olmamasını belirlemenizi sağlar. (Cat 6'nın kurulu bir tabanı üzerinde 2.5 / 5GBASE-T testini düşünün).

                                  

Ancak, kablo kurulumunun endüstri standartlarını tam olarak karşılayıp karşılamadığını yalnızca sertifikasyon size söyleyecektir, önceden tanımlanmış test limitleri arasında ölçüm yapan ve sonuçları TIA, ISO ve IEEE spesifikasyonlarıyla karşılaştıran tek testtir ve bir bağlantının belirli bir kategori veya kablo sınıfı ile uyumlu olup olmadığını belirlemek için uygulamayı destekleyebilir. Sertifikasyon, çoğu kablo üreticisinin garanti için ihtiyaç duyduğu şeydir. Firma sahibi, üretici veya danışman olmak farketmeksizin bu garantinin sağlanmasının 7 neden daha vardır.

1. Kötü Malzemeleri ve Kalitesiz İşçiliği Dışarıda Tutun

Sertifikasyon testleri kablolama yüklenicisini  “Standart altı bileşenleri veya işi kabul etmemelisiniz” diyerek uyarmaktadır. Sertifikasyon bir bağlantının neden başarısız olabileceğine dair net bir bilgi sağlayacaktır. DSX Kablo Analizör serisi gibi test cihazları konnektörler, işçilik veya kablonun kendisi ile ilgili arızanın kesin nedenini bulmaktadır. Bu da yüklenicinin bu sorunları hızlı bir şekilde gidermesini ve projenizin zamanında gerçekleşmesini sağlar.

2. Gereksinimler Artmaya Devam Ediyor

Yeni teknolojiler genellikle daha fazla performans gerektirmektedir. Örneğin, 1995 yılında 100 Mb/s çalışırken, fiber ek kaybı (Insertion Loss: IL) bütçesi 11dB idi. Konnektör kalitesi önemsizdi, temizlik nadiren gerekliydi ve hatta test bir lükstü. Ancak 1998'te Gigabit Ethernet'in ortaya çıkmasıyla birlikte, kayıp bütçeleri önemli ölçüde düştü ve bugün, bazılarının 2 dB'den daha az kayıp sınırları var. Bu bilgiler ışığında sertifikasyon, kablolama kurulumunu desteklemek için tasarlanmıştır ve uygulamaların destekleneceğinden emin olmak için bir zorunluluktur.

3. Bağlantı Işıklarına Güvenilmemeli

Bağlantı noktasındaki küçük ışığın yanması veya yanıp sönmesi, networkün gerektiği gibi performans gösterdiği anlamına gelmez. Belki yavaş veya belki de yüksek bit hataları vardır veyahut belki de tamamen işe yaramıyordur. Bağlantı ışıkları size bunu söylemez, ancak sertifikasyon net bir bilgi sağlayacaktır.

4. Başka Birinin İşini Düzeltmek için Zamanınız Yok

Network kurulumunun performansına ait net bir görüntüyü sertifikalandırdığınızda, daha önce yapılmış hatalı bir işi düzeltmekten kaçınmak için ihtiyacınız olan kanıtı elde edersiniz.

5. Sertifikasyonun Maliyeti Düşüktür

Sertifikasyonun pahalı olduğuna dair efsanenin nereden geldiğinden tam olarak emin değiliz, ancak neden tüm iletişimlerinizin, data iletiminizin ve işlemlerinizin arkasındaki “temel” kadar kritik bir şeyi, çalışmasını sağlamak için küçük bir bütçe harcamadan kurulumunu yapasınız ki? Fluke Network'ün Versiv sertifikasyon test ailesini kullanan çoğu kurulumcular, sertifikasyonun toplam kurulum maliyetlerinin sadece %5'i olduğunu söylemektedirler. Sertifika testleri yapılmadı takdirde daha önceden yapılmış bir işi düzeltmek zorunda kalırsanız, bağlantı başına ortalama maliyetin ticari bir kurulum için yaklaşık 100 USD olduğunu unutmayın.

6. Birilerini Suçlamaktan Kaçının

Kurulum sırasında gerçekleştirilen networkü gösteren bir sertifikasyon raporuna sahip olmak güzel olmaz mıydı? Raporunuzda “Fluke Networks” yazıyorsa daha fazla güvenilirlik hissedersiniz. Bunun nedeni, 30'dan fazla üreticinin DSX Kablo Analizörü onaylaması ve bu nedenle test sonuçlarınızı sorgulamayacaklarıdır.

7. Gelecek İçin Hazır Olun

Kablo kurulumunun sertifikasyonu, kurulumunuzun zirveye gelen bir sonraki uygulamayı desteklemeye hazır olduğundan emin olmanın en iyi yoludur. Ayrıntılı performans özellikleri ve kablo kurulumunun belirli bir kategori veya kablo sınıfı ile uyumlu olduğuna dair kanıtlarla, bu kablo ortamını çalıştırmak için tasarlanan tüm uygulamaların bugün ve yarın destekleneceğinden emin olabilirsiniz.