MENÜ

Blog

TEM

01

2019
Single Mode Fiber Yükselişine Hazır Mısınız?

Single Mode Yükselişte

Birçok kullanıcının single mode fiber kullanmaya geçiş yapmaktadır. Bu geçişin birçok sebebi vardır; öncelikli olarak menzil ve bant genişliği, operatör ağına bağlantı ve single mode uygulamaların gelişmekte olması.

Data Center’ların 200 Gig’e doğru upgrade edilmekte ve daha fazla olarak 500 metreye kadar 100, 200 ve 400 Gig destekleyen 100GBASE-DR, 200GBASE-DR4 ve 400GBASE-DR4 kısa mesafeli single mode’lara evrilmektedir.

Çok geçmeden, sistemin upgrade edilmesi ve sistemin hangi parametreleri desteklediğini bilmek gerekecektir.

Performans Düşüncesi

Uzak mesafeli 100GBASE-LR4 single mode uygulamaları daha büyük insertion loss’a imkan sağlarken, daha düşük maliyetli transcivers / vericiler azaltılmış kayba olanak sağlamaktadır. 100 Gig ile 10 km’ye kadar destekleyen 100GBASE-LR4, 6.3 dB’ye kıyasla, 500 metreye kadar uzanan 100GBASE-DR ve kısa mesafeli 3 dB’lere bakılmaktadır. 100 Gig’lik multi mode’lar için kayıpların maliyetleri ve bağlantı sayısının kısıtlanması göz önünde bulundurulmalıdır.

Single mode için benzer durum yaşanırsa, bu daha da vahim verici olmaktadır.

Temizlikte Yeni Bakış Açısı

Single mode fiberde bazı anahtar durumlar vardır. Her şeyden önce single mode’u temiz tutmanın multi mode’a nazaran daha zor olmasının sebebi core bölgelerin çaplarının farklı oluşu ve ışık kaynağının farklı oluşudur. Toz parçasının 62.5 veya 50 nm multi mode fiber core’unda 9 nm’lik single mode’a nazaran daha az ışık engellemektedir.

APC sinngle mode konnektörlerle ilgili bilinmesi gereken çok şey vardır. Kamerayı yönlendirmek için APC temizlik probe’una uyumlu olan bir APC konnektörü seçildiğinden emin olunmalı. FI-7000 ve FI-500 FiberInspection APC probe ucuna sahiptir.

APC konnektörlerde tüm uç yüzeylerin temizleme cihazıyla temas ettiğinden emin olunmalıdır. Temizlik için 8 derecelik konnektör açısıyla hizalanmalıdır. (APC: Angled Polished Connector)

Doğru Test Yapabilme

APC konnektör ile Tier 1 single mode testi (OLTS) yapıldığında, APC adaptör kullanıldığından emin olmak gerekmektedir. CertiFiber PRO’da temas edememe (input-output uyuşmazlığı) durumu göz ardı edilmemlidir. (APC için APC) APC konnektör input’a bağlandığında herhangi bir hasar oluşmayacakken bile alınan gücün düşük olduğuna dair uyarı bildirimi gelecektir. APC sistemi test ederken bağlantı için 2 tane UPC to APC hibrit  cord ve 2 tane APC to APC cord’a ihtiyaç duyulmaktadır. Tier 2 (OTDR) testte, APC konnektör kullanırken varolan yansımalar cladding tarafından absorbe edildiğinden ve return loss çok düşük olduğundan OTDR, APC bağlantılarını yansıtıcı olmayan bir kayıp olarak gösterecektir (splice – ek gibi)

200GBAS-DR4 ve 400GBASE-DR4 yakın mesafeli single mode uygulamalar için, 50 veya 100 Gb / min’de 8 fiber (4 alıcı – 4 verici) gerektiren MPO konnektörlerle de uyumlu olunmalıdır. Tüm fiberleri aynı anda tarama imkanınına sahip olan MultiFiber PRO, çoklu fiberleri tek fiber kanallarına ayırabilen MPO – LC çıkış kablolarının zaman alıcı kullanımını önlemek tavsiye edilmektedir. MPO’larla birçok işlem yapılacaksa özel bir kamera olan FI-3000 FiberInspector PRO gerçek zamanlı kaydedici olabilmektedir. Elbette onun da APC MPO adaptör ile gelmesi gerekmektedir.

Single mode fiber test edilirken 1310 ve 1550 nm dalga boyutlarının her ikisinin de test edildiğinden emin olunmak gerekmektedir. Sadece bu dalga boyları geçerse aradaki her şey de geçecek anlamına gelmemelidir, bazı küçük kıvrımlar 1310 nm dalga boyutunda görünmemektedir.