MENÜ

Blog

MAR

04

2019
Standart Kalibrasyon Veri Formatı İçin Bir Teklif

Michael Johnston, Software CIT and Procedure Manager, Fluke Calibration

Neredeyse 30 yıldır, Fluke MET / CAL® Kalibrasyon Yönetim Yazılımı kalibrasyon sürecinin otomatikleştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.  Varlık yönetimi veritabanlarımız MET / TRACK® (artık üretilmiyor) ve daha yeni MET / TEAM® yazılımı, müşterilerin kalibrasyon & onarım geçmişini ve diğer varlık verilerini korumasına, yönetmesine ve raporlamasına yardımcı olur. Bunların hepsi, kalibrasyon verilerinin kaydedilmesi, paylaşılması ve bu prensip etrafında bina kalibrasyon yazılımı için standart bir format oluşturulmasını önerme konusunda bizi eşsiz bir konuma sokuyor.

Şu anda, kalibrasyon & varlık yönetimi yazılımı üreten her şirket, veri toplamak, depolamak ve paylaşmak için kendi sistemlerini yaratmaktadır. Standart bir çözümün benimsenmesi, kendisinin yanı sıra rakip sistem verilerini kabul etmek için birbiriyle rekabet eden sistemleri gerektirecektir. Genel olarak, müşterilerin diğer tedarikçilerle birlikte gitmelerini kolaylaştırmak için rekabetle işbirliği yapmak bir tedarikçinin çıkarına değildir.

Ancak, kullanıcının bakış açısından, standart bir veri formatı potansiyel olarak birçok fayda sağlayabilir. Bir formata sahip olmak, tek bir veritabanında çok çeşitli iş yükünü işlemek için kalibrasyon hizmetleri sunan şirketlerin mümkün olmasını sağlar. Bu onların kalibrasyon & varlık verilerini analiz etmelerini kolaylaştıracak ve böylece ekipmanla ilgili daha akıllıca kararlar vermelerini sağlayacaktır.

Standart veri formatı oluşturmayı düşünen ilk kişiler biz değiliz. 2013 yılında, Ölçüm Bilgi Altyapısı (MII) kavramı Mark Kuster tarafından tanıtıldı. Bu fikir, Kalibrasyon ve Metroloji endüstrisinde, akreditasyon kapsamları, cihaz spesifikasyonları ve kalibrasyon verileri dahil olmak üzere çeşitli veri türleri için formatları standartlaştırma çabasını temsil eder.

2012 yılında Alman Mühendisler Birliği, bir Kalibrasyon Veri Değişim Biçimi tanımlayan ve kuran VDI / VDE-2623'ü geliştirmiştir. VDI / VDE-2623, hem gerekli hem de isteğe bağlı alanlarla katı bir Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML) veri yapısı oluşturur. Bu standardın kapsadığı verilerin bir kısmı her durumda geçerli olmayabilir, ancak veri yapısını geliştirmek için daha önce yapılan çalışmayı kullanmak bu çabayı anlamlı bir şekilde ilerletmek için idealdir.

Önerilen çözümümüz

Alman Mühendisler Birliği tarafından yapılan çalışmalara dayanan dokuz kategoride tanımlanmış bir yapı oluşturmayı öneriyoruz. Kategoriler, VDI / VDE 2623'te zorunlu olan her alanın yanı sıra ISO 17025: 2017 ve ANSI Z540.3 tarafından talep edilen alanları da açıklar. Her kategori, ek alt alanlar da dahil olmak üzere, kategoride kullanılan toplam alanlarla eşleşen bir dizi beklenen alan gerektirir. Ek alt alanlar, VDI standardında listelenen isteğe bağlı verileri, ihtiyaç duyulan şirket verilerini veya ek açıklamaları ekler.  Ek olarak, kullanılan tüm alanların toplamının, Sipariş kategorisinde bulunan tüm veri paketi için listelenen beklenen alanlarla eşleşmesi gerekir. Önerilen veri kategorileri:

Sırala: Veri paketindeki toplam beklenen alanları listeler ve paket boyunca kullanılan toplam alanlarla eşleşmelidir.
Teknik Öğeler: Test edilen cihazla ilgili ayrıntıları, kullanımdaki standartları ve tüm ek referansları barındırır. Bakım veya kalibrasyon olayı için kullanılan tüm varlıkların benzersiz bir tanımlayıcıyla ilişkilendirilmesi gerekir.
Sipariş Kimliği: Bakım kalibrasyonunu nerede, ne zaman ve kimin yapacağı ile ilgili özel ayrıntıları açıklar.
Alıcı: Adres ve adlar gibi cihaz sağlayıcıyı veya mal sahibi ayrıntılarını açıklar.
Tedarikçi Verileri: Kalibrasyon laboratuvarı, firma adı ve adresleriyle ilgili tüm detayları barındırır.
Muayene Planı: Kalibrasyon veya bakım sırasında yapılacak özel prosedürü açıklar.
Muayene Planı Özellikleri: Hangi verilerin ve ne kadar veri toplanmasının beklendiğini açıklar.
Kalibrasyon Sonuçları: Bölüm başına toplanan sonuçları barındırır.
Ek Veri Alanları: Cihaz tasarımcısının, prosedür yaratıcısını, akreditasyonunu veya kanunun gerektirdiği ilave verileri içerecek şekilde tasarlanmıştır.

Her kategori bir dizi zorunlu alan içerir, ancak belirli uygulamalar için ek tarih içerecek şekilde genişletilebilir. Genişletilebilen ve diğer biçimlere dönüştürülebilen basit bir dize tabanlı veri biçimi kullanarak, bu biçimi mevcut herhangi bir yazılımın yapısına uyacak kadar esnek yapmak istiyoruz. Bu teklif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapmaktan çekinmeyin.

Bu yazı Andrew Chapman ve Michael Johnston tarafından hazırlanan bir makaleden alındı ​​ve 2018 Ölçüm Bilimi Konferansı’nda ve yine 2018 yılında gerçekleşen Ulusal Standartlar Laboratuvarları Konferansı’nda sunuldu.