MENÜ

Blog

NİS

26

2020
TEE problarını test ederken doğru çözelti kullanmanın önemi

Jerry Zion, Fluke Biomedical

Eylül 2019'da Acil Bakım Araştırma Enstitüsü (ECRI), Fluke Biomedical ULT800 TEE Dönüştürücü Kaçak Akım Test Cihazı hakkında, rutin bakım yaparken kullanıcı kılavuz ilkelerini izlemenin önemini gösteren Özel bir Tehlike Raporu yayınladı.

Bildirilen durum hakkında hatırlanması gereken bazı önemli noktalar bulunuyor:

ULT800 (ve Siemens eşdeğeri test cihazı), bir temizlik teknisyeni veya sonografi uzmanı  için, tanı ultrason sisteminden ayrı olarak, ultrason transdüserlerindeki elektriksel kaçak akımı test etmek için güvenli bir yol sağlamayı amaçlamaktadır. Bakım standartları, kullanım temizliği ve dönüştürücünün elektrik kaçak akım testini gerektirir.

Temizleme çözeltileri, uyulması gereken özel seyreltme talimatlarına sahiptir ve ULT800, çözelti uygun şekilde karıştırıldığında düzgün çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Tuzlu çözeltilerin test ortamı olarak kullanımı da uygun şekilde oluşturulmalıdır. Testi gerçekleştirmek için minimum belirtilen iletkenliği karşılamayan çözeltiler kullanılmamalıdır. Doğru kaçak akım testi için belirtilen iletkenlik aralığı ULT800'ün Kullanıcı Kılavuzunda verilmiştir.

Herhangi bir test arızası, elektrik tesisatı testinin tekrarlanabilmesi ve bir ölçüm değerinin elde edilip belgelenebilmesi için, ister kurum içinde ister dışarı kaynaklı olsun, tıbbi tesisin servis sağlayıcısına derhal bildirilmelidir.

Vaka Analizi:

ECRI enstitüsüne üye bir hastane, dönüştürücüde gözle görülür delikler ve ısırma izleri olmasına rağmen bir TEE probunun iletkenlik testini geçtiğini bildirdi. Kullanılan çözelti, enzimatik temizleyici ve steril suyun seyreltilmesiydi.


Bir TEE Sondasında Görünür Isırık İzleri

Konu:

Akım > 250 µA ise iletkenlik testini geçer. Düşük iletkenlik çözeltileri iletkenlik testi için yanlış pozitif sonuçlar verebilir. Bu vaka çalışmasında kullanılan çözelti, enzimatik temizleyici ve steril suyun seyreltilmesi, test için gereken doğru iletkenliğe sahip değildi. Doğru iletkenlik olmadan, TEE transdüserinin kaçak akım testinin başarısız olması gerekirken, testin geçtiği görülmüştür.

Hasta güvenliği açısından, yüksek akım kaçağı olan TEE dönüştürücülerin kullanılması hastanın zarar görmesine veya ölmesine neden olabilir.

Öneri:

ECRI yalnızca kullanım talimatlarında (IFU) önerilen çözümlerin kullanılmasını önerir. Bu durumda Kullanım Kılavuzu yalnızca salin veya Cidex kullanılmasını önerir. Farklı bir çözelti kullanmadan önce lütfen Fluke Biomedical'e danışın.


ULT 800 TEE Dönüştürücü Kaçak Akım Test Cihazı