MENÜ

Blog

ARA

03

2019
Tektronix Osiloskoplar’da En Popüler 6 Seri Kod Çözme Paketleri

David Pereles, Tektronix

Mühendislerin son zamanlarda osiloskopları için hangi veriyolu kod çözme paketlerini tercih ettiklerini inceledim. İnsanların hangi seri bus desteğine ihtiyaç duyacaklarını belirlemelerine yardımcı olmak için öğrendiklerimi paylaşmayı düşündüm. En popüler olanların her birinde ek olarak uygulama notlarına dair bağlantılar bulabilirsiniz. Bu yazı için, profesyonel tasarımcıların en sık kullanabileceği 350 MHz ile 2 GHz bant genişliğine sahip Tek osiloskoplarını inceledim.

Yıllar önce, osiloskoplar yalnızca birkaç protokol için destek sunuyordu. Bugün ise çok daha fazla osiloskop kod çözme seçeneği var. Örneğin, yeni Tektronix 4 Serisi MSO için liste:

Bu liste büyümeye devam ediyor, bu yüzden en son bilgileri edinmenin en iyi yolu, neyin uygun olduğunu görmek için Tek.com'daki osiloskop sayfasını kontrol etmek olacaktır.

Tek paketlerinin çoğu sadece kod çözmeyi değil aynı zamanda tetikleme ve arama yeteneği de sunar. Aşağıdaki ekran, çözülen bir SPI protokolünün, 0xE9 veri baytını tetiklediğini ve yakalanan dalga formalarında 0xE9 veri bayt oluşumlarını tespit etmeye çalıştığını gösterir.


Çözülen SPI bus dalga biçimi ve sonuç tablosu 4 Serisi MSO'da gösteriliyor. Tetikleyici veri bayt 0xE9 olarak ayarlanır, arama 0xE9 veri baytının görüldüğü yerleri not eder.

Peki, mühendisler osiloskoplarını hangi paketlerler yapılandırıyor? Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, popüler protokoller, birçok endüstride çipler arası, çevresel veya ağ arayüzlerinde kullanılanlardır. Mühendislerin osiloskopları için seçtikleri paketler mükemmel bir ipucu veriyor. Her protokol avantajlara ve sponsorlara sahiptir, ancak hepsi iyi tasarlanmış (veya çok gelişmiş) standartlara ve kanıtlanmış geçmiş performansa sahiptir. Her biri yıllardır yerini koruyor:

6.Ethernet

Bu yaygın ağ standardı, ilk Ethernet standardı piyasaya sunulduğundan bu yana yıllardır gelişen birçok değişik versiyona sahiptir. Tek masaüstü osiloskop için kod çözme seçenekleri 10BASE-T ve 100BASE-TX'i kapsar. Bu standartlar ağ uygulamaları için gömülü sistemlerde kullanılır ve bazen çok yönlülüğü, yaygın olarak kullanılabilir donanım ve yazılım yığınları ve 100 m aralığı sayesinde noktadan noktaya iletişim için kullanılır. Dahili 10/100BASE-T denetleyicilerine ve Ethernet yığınlarına sahip mikrodenetleyiciler hali hazırda bulunmaktadır. Bu uygulama notu Osiloskopunuzla Ethernet Sorunlarını Giderme, hata ayıklama için Ethernet kod çözme yönteminin nasıl kullanılacağını açıklar.

5.USB

Evrensel Seri Veriyolu (USB) oldukça yerinde bir adlandırmadır. Bilgisayar endüstrisinde RS-232'nin yerini almakla birlikte USB uygulamaları gelişmeye devam ediyor. Çoğu bilgisayar platformu USB 3.1 arabirimlerine sahipken, gömülü sistemler, maliyet değerlendirmeleri ve uygulama kolaylığı nedeniyle kısa mesafeli (<5 m) kablolu iletişim için USB 2.0 kullanmaya devam etmektedir. Birçok mikrodenetleyici, Full Speed iletişi(12 Mb/s) destekler. Bazıları ayrıca 480 Mb / sn'ye kadar veri hızlarını destekleyen High Speed iletişimi de destekler. USB 2.0 trafiğini dinleme, tetikleme ve arama hakkında daha fazla bilgi edinmek için uygulama notunu indirebilirsiniz.


4 Serisi MSO'da bir fare (Uç Nokta Tipi 0x03) ile ana bilgisayar arasında kodu çözülmüş USB 2.0 trafiği. Veri baytı 0x02 tetikleniyor.

4.CAN

Her ne kadar bu ağ yolu otomotiv endüstrisinde başlamış ve otomobillerde yaygın olarak kullanılmış olsa da, sağlam 2 telli tasarımı diğer endüstrilere girmenin yolunu buldu. Örneğin, Otomasyondaki CAN https://www.can-cia.org/ organizasyonu, otomobilin dışındaki standardı endüstriyel ve bina otomasyonu gibi diğer ağ uygulamalarına getirmek için çalışmalar yapıyor. Seri kod çözme Paketlerimiz, LIN ve yüksek veri hızı sürümü olan CAN FD dahil olmak üzere CAN ile birlikte kullanılan diğer bus çeşitlerini birleştirir. Uygulama notumuz Osiloskopla CAN, LIN ve FlexRay Otomotiv data paketlerinde Hata Ayıklama, CAN kod çözme paketlerinin masaüstü osiloskoplarındaki ölçüm yeteneklerini ve kullanımlarını kapsar.


CAN veri yolu çözme, kullanıcı tanımlı bir ID’ye tetiklenir, (0x015).

3.RS-232

Kalıcı güç hakkında konuşun! Sistemlerde kullanılan bu bus, veri terminallerini telefon sistemi modemlerine bağlamak için tasarlanmıştır ve 1960'lardan bu yana kullanılmaktadır. Sadeliği nedeniyle günümüzün çoğu mikrodenetleyicisinde bir veya daha fazla UART bulunmaktadır. . Bilgisayar donanımları için artık yaygın olarak kullanılmamasına rağmen, modüller arasında düşük veri hızında iletişimi desteklemek için gömülü sistemlerde sıklıkla kullanılır. Tek paketleri RS-422, RS-485 ve UART versiyonlarını  destekler.


RS-232 donanımlı Tektronix grafik terminali için datasheet c. 1971.

1 ve 2. I2C ve SPI

Her yerde bulunan bu çipler arası bus, gömülü sistemlerde de mevcut. Çevresel bir cihaz ile mikrodenetleyici arasında bir sinyal zincirini I2C veya SPI'ya girmeden izlemek neredeyse imkansızdır. Çoğu mikrodenetleyici ve birçok çevresel çip her iki arabirimi de içerir. Tasarımcıların en çok bunları osiloskoplara eklemesi şaşırtıcı değildir. Tek bu iki bus çeşidini birleştirerek tek bir opsiyon olarak sunar, I2C ve SPI ile ilgili sorunları osiloskop çözmek için uygulama notunu inceleyebilirsiniz.

Mühendislerin osiloskopları için satın aldıkları seri bus destek paketlerine bakarak, düzenli olarak karşılaştıkları teknolojiler hakkında iyi bir fikir edilnebilirsiniz. Kendi kapsamınıza seri bus desteği eklemeyi düşünüyorsanız, bu listeyi kesinlikle dikkate almalısınız.