MENÜ

Blog

HAZ

12

2019
Tier 1 Test Zorlukları Yeni Yüksek Yoğunluklu Fiber Konnektörlerle

Mark Mullins, Fluke Networks

Data Center’larda daha fazla yoğunluğa duyulan ihtiyaca yönelik, yakın zamanda yeni fiber konnektörler tanıtıldı. Bu konnektörlerin yeni olması nedeniyle, bazı Tier 1 test zorlukları ve önerilen geleneksel 1-Jumper referans yönteminden bir değişim sunan bu arayüzlere sahip test ekipmanları henüz tanıtılmamıştır. Bahsi geçen konnektör türlerine ve bunların nasıl test edileceğine daha yakından bakalım.

CS ve SN Konnektörleri

Yeni nesil 200 ve 400 Gigabit uygulamaları için tasarlanan CS duple fiber konnektörler, bu yılın başlarında tanıtılan LC konnektörlere kıyasla daha iyi insertion loss (IL) ve return loss (RL) performansı sunar ve bunu daha az footprint’te yapar. 1.25 mm'lik bir ferüle sahip olan CS konnektörü, LC konnektörden %40 daha küçüktür - 13.5'lik bir gövdedeki 6.25mm'de iki fiberin yer aldığı LC'ye kıyasla 7.85mm'lik bir gövdede sadece 3.8mm'de yer almaktadır. Ultra yüksek yoğunluklu patch ortamlarında kolay erişim için çeşitli uzunluklarda bulunan bir itme-çekme tırnağına sahiptir ve mandalı dikey yerleştirmek için boşluk gerektiren LC konnektörlerinden farklı olarak, yoğunluğu daha da artırmak için dikey olarak yerleştirilebilir.

Bu yeni yüksek hızlı uygulamalar, data center’larda rack’ın en üst veya orta sırasını ya da üst kısmını kullanmaktadırlar. Bu durumda, anahtardaki her single port, bir breakout kablo kullanarak birden çok server’a bağlanabilir. CS konnektörü genel olarak 100 Gig uygulamalarında (25 Gb/s hızında 4 fiber iletir ve 4 fiber alır) veya 200 Gig uygulamalarında (50 Gb/s hızında 4 fiber iletir ve 4 fiber alır) 4 CS konnektör için fanned out 8 fiber MPO ile kopma yapılandırmalarında kullanılır. Ayrıca 400 Gig uygulamalarında (50 Gb/s hızında 8 fiber iletir ve 8 fiber alır) 8 CS konnektör için fanned out 16 fiber MPO ile de kullanılabilir.

CS'nin yeterince küçük olmaması durumunda, yeni tanıtılan SN dubleks fiber konnektörü, iki fiberi 3.85 mm'lik bir gövde içinde sadece 3.1 mm mesafede dikey olarak yerleştirir. Bu, bir alıcı vericideki dört konnektörün, fan çıkışı kablolarına veya kutuya gerek kalmadan koparma uygulamalarını desteklemesini sağlar.

Test Cihazınızın LC Arayüzü Varsa

Konnektörler çok yeni olduğu için, ışık kaynağınız ve güç ölçeriniz (LSPM) veya OLTS’in bir test zorluğu sunan CS veya SN arayüz bağlantı noktalarına sahip olmayabilir.

Tek bir port kullanarak tek tek fiberleri test eden Fluke Networks SimpliFiber® Pro gibi bir LSPM kullanıyorsanız, test edilen permanent linkin her iki tarafında bir CS veya SN - LC breakout cable gerekir. Bu durumda, her bir fiberin zayıflama için test edilmesi gerekir, bu nedenle ışık kaynağı ve power meter her iki uçta bir fiberden diğerine taşınmalıdır. Launch kablosunun LSPM'DEN ayrılması gerektiği için, ikinci fibere bağlanmadan önce başka bir referans ölçümünün yapılması gerektiğini unutmamak önemlidir.

Dubleks test için tasarlanmış Fluke Networks CertiFiberPro® gibi bir OLTS kullanıyorsanız (test süresini büyük ölçüde azaltır ve dubleks sistemler için önerilen test cihazıdır), breakout kablosu üzerindeki her iki LC konnektör de OLTS'a bağlanır, böylece test cihazını hareket ettirmeye gerek kalmaz. OLTS ile, sadece iletim yönünde test etmek gerekir, bu nedenle bu durumda sadece bir test ve bir referans ölçümü gereklidir.

3-Jumper Yöntemi

1-Jumper yöntemi genellikle referansı ayarlamak için uygulanmasına rağmen, breakout kablolar LSPM veya OLTS kullanarak CS veya SN konnektörleriyle test etmek 3-jumper referans yöntemi gerektirir. Bu, önce end face bağlantılarının durumunu doğrulamak için LC launch cord’ları (TC1 ve TC2) ile bir referans ayarlayarak yapılır. İkinci adım, kabloları power meter’dan (source’dan değil) ayırmak, receive kabloları (TC3 ve TC4) eklemek, bir LC adaptörü kullanarak launch cord’ları receive kablolara (TC1’den TC4’e ve TC2’den TC3’e) bağlamaktır ve her çift için 0,25 dB'den düşük kayıpları doğrulamak adına bir ölçüm yapılmalıdır. Ardından, referansı 0 dB olarak ayarlanır.

Referans ayarlandıktan sonra, üçüncü adım 2 metrelik dubleks bir substitution kablosu yerleştirmektir. Bu değiştirme kablosu, bağlantıdan önce low loss için kontrol edilmeli, temizlenmeli ve doğrulanmalıdır – high loss’a sahip bir kablo negatif bir kayba yol açabilir (gainer vb.). Substitution kablosu bağlıyken referansı tekrar ayarlanması gerekmektedir. Son adım için, substitution kablosunu CS veya SN'den LC breakout kablosu olacak şekilde değiştirin ve CS veya SN konektörünü test edilen ve ölçülen kabloya takın. Yapılan ölçüm fiberin kaybı + CS veya SN konnektörlerinin kayıpları - referans kablolarının ve LC konektörlerinin kaybını içermektedir.