MENÜ

Blog

MAR

27

2019
Veri Merkezi Alanlarında Test Yapmak

Mark Mullins, Fluke Networks

Veri merkezinin hangi fonksiyonel alanında test yapacağınıza bağlı olarak, farklı uygulamalar, farklı kablolamalar ve farklı bağlanabilirlik durumları ile karşılaşabilirsiniz. Veri merkezinin işlevsel alanlarını ve her birinde test etmeniz gerekenlerin anlaşılması, veri merkezi testine hazırlanmanıza yardımcı olabilir.

Alanlar nelerdir?

Veri Merkezleri için ANSI / TIA-942-A Altyapı Standardı, ISO / IEC 24764 Bilgi teknolojisi - Genel Kablolama Sistemleri ve ANSI / BICSI 002-2014 Veri Merkezi Tasarım ve Uygulaması için En İyi Uygulamalar gibi endüstri standartları, cihaz yerleşimini tanımlayan veri merkezinin belirli işlevsel alanlarını ana hatlarıyla belirtir.

TIA-942-A standardında gösterildiği gibi, veri merkezinin işlevsel alanları, omurga kablolarıyla (mavi) ve yatay kablolarla (kırmızı) bağlanır ve standartlar, kablo ortamı ve her alan arasındaki mesafeler için minimum önerileri gösterir. Ama her alanın amacı tam olarak nedir?

Giriş Odası (ER) veri merkezinin içine veya dışına yerleştirilebilir ve servisin veri merkezine girdiği yerdir. Servis sağlayıcının ağına bağlantı noktaları ve kampus ortamındaki diğer binalara omurga kablolaması içerir. 

Ana Dağıtım Alanı (MDA), tesis genelinde bulunan telekomünikasyon odalarının (TR) yanı sıra LAN'a, SAN'lara ve veri merkezinin diğer alanlarına bağlanmak için çekirdek anahtarlar ve yönlendiriciler içerir.
Orta Düzey Dağıtım Alanı (IDA), öncelikle büyük veri merkezlerinde kullanılan isteğe bağlı bir alandır. ISO / IEC 24764 standardında bir ara distribütör (ID) olarak adlandırılan IDA'lar, ara çapraz bağlantıları içerebilir ve veri merkezi büyümesini veya belirli uygulamalar için segmentasyon sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Yatay Dağıtım Alanı (HDA), Cihaz Dağıtım Alanı (EDA) için dağıtım noktası görevi görür. Çoğu veri merkezi en az bir HDA içerecek olsa da, tipik olarak, EDA'daki her kabinde bulunan erişim anahtarlarının doğrudan IDA veya MDA'daki anahtarlara bağlandığı bir raf üstü (ToR) yapılandırması kullanan veri merkezlerinde elimine edilir.
Bölge Dağıtım Alanı (ZDA) da isteğe bağlıdır ve çoğu kurumsal veri merkezinde kullanılmaz. Aslında HDA ile EDA arasındaki yatay kablolama içinde bir birleşme noktası olarak hizmet verir ve aktif cihaz içermez.
Ekipman Dağıtım Alanı (EDA), HDA'lardaki erişim anahtarlarından yatay kablolar veya aynı kabinde bulunan ToR erişim anahtarlarına uçtan uca kablolama yoluyla bağlanan uç ekipmanı (örneğin sunucular) barındırır.

Neyi test edeceksiniz?

Veri merkezindeki her bir işlevsel alan, omurga veya yatay kablolama yoluyla bağlanan kendi amacına ve donanıma sahipken, çeşitli uygulamalar için çeşitli kablolama ortamlarını test etmeye hazır olmalısınız.

Örneğin, MDA’da, 40 ve 100 Gig’li uygulamaları kullanan ER’den tekli veya çok modlu fiber bağlantılar bulacaksınız. Bununla birlikte, ER'DE, binalar arasında daha uzun dış kablo tesisatı nedeniyle Fluke Networks'ün OptiFiber® Pro gibi bir optik zaman alanı Reflektometresi (OTDR) ile Tier 2 testini gerçekleştirmeniz gerekebilir. Ayrıca, 40 ve 100GBASE-SR4 gibi daha yüksek bant genişliğine sahip çoklu mod uygulamalarını desteklemek için gereken çoklu fiber MPO bağlantısını test etmeye hazır olun. Bu, Fluke Networks’ün MultiFiber Pro Optik Güç Ölçer gibi MPO test özelliklerine sahip bir test cihazının kullanılmasının zaman kazandıracağı ve doğruluğu artıracağı yerdir.

HDA ve EDA (yani, sunucuya geçiş bağlantıları) arasındaki yatay kabloya geçtiğinizde, 1000BASE-T veya 10GBASE-T gibi uygulamalar için Kategori 6 veya daha yüksek bakır bağlantılarıyla karşılaşırsınız.

Bunlar ayrıca, Kategori 8 kablolamanın yaklaşmakta olan 25GBASE-T ve 40GBASE-T switch-to-server uygulamalarını destekleyebileceği veri merkezi alanlarıdır, bu yüzden ideal olarak, bu alan için Fluke Networks’ün DSX CableAnalyzer Serisi test cihazı gibi Kategori 5e'den Kategori 8'e kadar her şeyi test edebilen bir bakır sertifika test cihazı istiyorsunuz.               

EDA, aynı kabindeki ToR anahtarları ve sunucuları arasında uçtan uca kablo kullanan bir ToR yapılandırması kullanıyorsa, bu bağlantılar için kullanılan SFP + veya SFP28 twinax doğrudan bağlantı kablolarını da (DAC'ler) bulabilirsiniz. SAN anahtarlarından depolama cihazlarına uçtan uca bağlantılar için QSFP + ve QSFP28 DAC'lerle de karşılaşabilirsiniz. SFP / QSFP modüllerinin test edilmesi gücün uygun şekilde alındığını doğrulamayı içerir.