MENÜ

Blog

OCA

03

2019
VNA Ölçümleri, Düşündüğünüz Kadar Pahalı veya Karmaşık Değil

Tektronix Uzmanları

Vektör Network Analizörleri söz konusu olduğunda iki temel kavram yanılgısı vardır. Çok pahalı ve kullanım yönünden karmaşık olmaları. Tarihsel olarak, VNA'lar son derece pahalıyken, bugün durum böyle değil. Yeni teknolojinin ortaya çıkmasıyla, VNA kullanan her RF mühendisi masaüstünde bir tane bulundurabilir. Kullanım kolaylığı açısından, çoğu ölçüm VNA'da yerleşik fabrika kalibrasyonu veya çok basit bir kullanıcı kalibrasyonu kullanılarak kolayca ve doğru şekilde yapılabilir.


İlk önce VNA'ların maliyetine değinelim. 1980'lerin ortalarından sonlarına doğru bir VNA 100 bin dolara kolayca mal olabilirdi. Çoğu elektronik cihazların eğiliminin ardından, bugün bir geleneksel masaüstü VNA'nın ortalama fiyatı 1980'lerde olduğundan çok daha düşük, ancak yine de pahalıdır. Bu, birçok şirketi eski pazarlardan eski VNA'lar almaya ve / veya paylaşılması gereken sınırlı sayıda VNA'ya sahip olmaya zorlar. İhtiyaç duyulacak test portu kabloları, adaptörler ve kalibrasyon kitinin maliyetini de unutmayalım. Bunlar, VNA’nın toplam maliyetine önemli ölçüde katkıda bulunur. Ayrıca, test portu kabloları, adaptörler ve kalibrasyon kiti yıprandığında, bunları kullanamazsınız veya alamazsınız.

Bugün ise kullanılan pazara karşı düşük maliyetli alternatifler bulunuyor. Birkaç üretici modüler veya ayrıştırılmış VNA'lar sunmaktadır. Bu ayrıştırılmış VNA'lar, VNA'nın çekirdek ölçüm motorunu veri işleme ve görüntüleme bölümünden ayırmakta; işleme ve görüntüleme için özel bir gömülü kontrol cihazı yerine düşük maliyetli bir PC'nin kullanılmasını mümkün kılmaktadır. Ayrıca, çekirdek VNA motorunu değiştirmek zorunda kalmadan, yalnızca bilgisayar sürümünü yükselterek, işleme ve ağ oluşturma becerilerindeki gelişmelerden de yararlanabilirsiniz. Ayrıştırılmış VNA çözümü, çok daha küçüktür, taşınabilir ve daha az alan gerektirir. DUT'u VNA'ya getirmenin aksine, VNA'yı DUT'a götürmenizi sağlar. Bu, özellikle büyük bir sistemdeki bileşenleri ölçmek veya bir ayar / onarım istasyonunda bir DUT ölçmek için kullanışlıdır. 

Tektronix USB tabanlı VNA'lar bu ayrıştırılmış yaklaşımı kullanır. TTR503A / TTR506A VNA'lar düşük maliyetli ve küçüktür, ancak daha pahalı masaüstü VNA'ların doğruluğu ve güvenilirliğine sahiptir. Çok uygun ve genel bir VNA ölçüm çözümü sunarlar. 


Şimdi bir vektör network analizcisini kullanarak etkinliğin gerçekliği ve karmaşıklığından bahsedelim. Birçoğunuz her gün bir VNA kullanmıyorsunuz. Tipik bir test rejiminin bir parçası olarak VNA kullanmak istememenizin birçok nedeni olabilir. Ancak, VNA ölçümleri artık sandığınız kadar karmaşık veya zor değil.

Sadece bir tasarımın işlevselliğini doğrulamak, bir sistemi zorlamak ve laboratuvar çekmecesinde bilinmeyen bir cihazın düşük geçiş filtresi veya bant geçiş filtresi olup olmadığını belirlemek istiyorsunuz. Bu tür ölçümler nihai doğruluk gerektirmez ve bu nedenle yapılması çok kolaydır. Dahili fabrika kalibrasyonu ile, yeni VNA'lar daha fazla kullanıcı kalibrasyonu olmadan kutudan doğru ölçümler yapabilir. Kalibrasyon, tarihsel olarak bir VNA üzerinde ölçüm yapmanın en zor kısımlarından biri olmuştur. TTR503A / TTR506A, test portlarında,> 122 dB geri dönüş kaybı doğruluğu ile fabrikadan kalibre edilir. Bu, çoğu uygulama için yeterince doğrudur.

Elbette, bir cihazın iletim özelliklerini ölçüyorsanız, VNA'ya en az bir test portu kablosu eklemeniz gerekir. Bu kablo, öncelikle faz olan fabrika kalibrasyonunun iletim doğruluğunu azaltacaktır. Veya cihazınıza bağlanmak için VNA test portuna adaptör eklemeniz gerekebilir. Bu adaptör fabrika kalibrasyonunun geri dönüş kaybı doğruluğunu, çoğunlukla fazı azaltır. Endişelenmenize gerek yok. Basit bir bağlantı noktası yanıtı veya iletim yanıtı, kalibrasyonu kablolar veya adaptörler için kolayca düzeltebilir.

1 portlu yanıt kalibrasyonu yapmak için, hassas açık devre standardı veya hassas kısa devre standardı kullanmak en iyisidir, ancak sadece test portunu açık bırakarak iyi sonuçlar alınabilir.

Tepki kalibrasyonu (Kısa / Açık) - Yansıma Testi
1 portlu kalibrasyon
Yansıma testi yapmak için VNA'nın test portuna  Açık veya Kısa standart bağlayın.
Kalibrasyon, ağdan yansıma izleme hatasını ortadan kaldırır.



 

Prosedür:

Kalibre etmek istediğiniz uygun standart (kısa veya açık) için;

1.Cal> Calibrate menüsünde tepki  kalibrasyonu'nu seçin.
2.Standart için uygun seçenek tuşunu seçin (kısa veya açık).
3.Standardı kalibre etmek için test portunu seçin. Bağlantı noktası için iletişim kutusu açılır.
4.Standardı kalibrasyon kitinden VNA'nın test portuna bağlayın. Doğru cinsiyeti seçtiğinizden emin olun.
5.Bağlantı noktasının iletişim kutusundaki uygun standart düğmeye tıklayın. VNA bir iz ölçümü kaydeder. Ölçüm tamamlandığında, port iletişim kutusundaki standart düğmenin yanında bir onay işareti görünür.
6.Kalibrasyon verilerini uygulamak için Uygula'yı tıklayın. VNA kalibrasyon katsayıları yaratır ve kaydeder. Hata düzeltme işlevi de etkindir.



S21 bant geçişi filtresinin büyüklüğü ve faz ölçümleri, ON (sarı) ve (1) numaralı bağlantı noktasından 2'ye kadar bir yanıt kalibrasyonu kullanarak düzeltme AÇIK (sarı) ve düzeltme KAPALI (kırmızı)

Bugün piyasadaki ortak VNA'lardan herhangi birini kullanmayı biliyorsanız, ayrıştırılmış ve ölçüm uygulaması harici bir bilgisayarda çalışıyor olsa bile, daha yeni modellere geçiş yapmanız kolay olacaktır. Tektronix VNA uygulaması aynı zamanda içeriğe duyarlı bir yardım ve bazı yaygın ölçümlere örnekler sunar. TTR503A, TTR506A ve TTR506A "Lite Edition" ın (aksesuarlar dahil) düşük toplam maliyetiyle, kaliteli performans VNA'ları hiç bu kadar uygun olmamıştı.