MENÜ

Blog

EYL

25

2020
Yeniden Onaylanmış Fiber Sertifikaları (Re-Certified) Geçerli Midir? - Bölüm 2

“Yeniden onaylanmış test raporları (re-certified) geçerli midir?” makalesinde bakır kablo test sonuçlarının yeniden sertifikalandırılmasını inceledik.

Fiber optik test sonuçları da yeniden sertifikalandırılabilir mi? genellikle fiberin ANSI/TIA-568.3-D-1 gereksinimlerine göre test edilmesini gereken, fakat ISO/IEC 14763-3:2014 sınırlarına göre test edilmesi gereken bir fiber raporu olabilir.

Özetle, Fluke Networks CertiFiber ® Pro OLTS ile bir test limiti kullanılarak elde edilen sonuçlar, yeniden sertifikalandırmak için gerekli tüm verilere sahip olmamız koşuluyla başka bir limitle yeniden sertifikalandırılabilir.

Fiber testinde, hangi standardın kullanıldığına bakılmaksızın kayıp bir kayıptır. Ölçümün OLTS ile nasıl yapıldığını biliyorsanız, ölçülen değerlerle test ayarlarını uygulayabilir ve PASS / FAIL limitlerinizle birlikte yeniden hesaplayabilirsiniz. Daha sonra bu yeni limitlerle, ilk ölçülen sonuçları karşılaştırabilir ve sonuçların hala PASS olup olmadığını veya şimdi yeni sınırlara karşı FAIL olup olmadığını değerlendirebilirsiniz.

Fluke Networks CertiFiber Pro OLTS ile testinizi kaydettiğinizde, sadece ölçüm değerleri kaydedilmez, aynı zamanda bu ölçümü yapmak için kullanılan tüm test parametreleri de kaydedilir.

Yukarıdaki Şekil 1'de, ISO/IEC 14763-3:2014 gerekliliklerine göre yapılan bir test için ölçülen sonucu görebiliriz. Ayarlar düğmesine dokunursak, teknisyen tarafından seçilen kurulumu ekranda görebiliriz.

Fiber tipini biliyoruz, referans yöntemini ve kritikliğini biliyoruz, kaç konnektör ve ekin ayarlandığını biliyoruz. Ölçümden fiberin uzunluğunu biliyoruz. Bütçelerimiz her zaman konnektör kayıpları artı ek kayıpları artı fiber kaybından hesaplanır.

Şekil 2'de yukarıdaki bütçe hesaplamalarına atıfta bulunursak, 1.79 dB'lik bir sınır değerine sahibiz. Ölçülen sonucumuz 0.33 dB idi (Şekil 1’de gösterilmiştir), bu nedenle 1.46 dB'lik bir pozitif marjımız var ve bağlantımız OLTS kullanarak ek kaybı testini geçiyor.

Teknisyenimizin test için ANSI/TIA-568.3-D-1 test sınırlarını kullanması gerekiyorsa ne olur? Neden bu sınırları sonuçlanan test sonucumuza uygulamıyoruz?

İki grafiği karşılaştırarak, ISO/IEC 14763-3:2014 test limitlerini veya ANSI/TIA-568.3-D-1 test limitlerini kullanırken sadece 0.03 dB fark olduğunu görebiliriz. 40GBASE-SR4'ÜN kurulumu tamamlanmış bir 10GBASE-SR bağlantısı üzerinde çalışacağını onaylamanız gerekiyorsa bu bilgi kullanışlıdır.  Bu durumda yeniden test gerekli değildir.

Gerekli tüm verilere sahipseniz, Fluke Networks CertiFiber OLTS ve LinkWare ® PC sonuç Yönetimi yazılımımızı kullanarak fiber optik test limitlerini diğer fiber test limitlerine yeniden onaylayabilirsiniz.

Şimdi LinkWare PC'de bu işleme bakalım.

LinkWare PC'nin menüsünden yeniden sertifikalandırmayı seçeriz ve mevcut standartlar listesinden yeni test sınırını seçeriz. İleri'yi tıkladığınızda LinkWare PC yeniden hesaplamaları yapacaktır. İşlemi tamamlamak için Finish’e dokunabilirsiniz. LinkWare, sonucun yeniden sertifikalandırılmış bir sonuç olduğunu belirtmek için kablo kimliğine eklenmiş bir(RC) ile sonuç ekranına yeniden sertifikalandırılmış sonuçları ekleyecektir.

Fluke Networks CertiFiber Pro OLTS tarafından yeniden sertifikalandırılmış bir sonuç tamamen güvenilirdir. Veriler hiçbir şekilde manipüle edilemez, sadece gerekli tüm testler için seçilen yeni limite göre değerlendirilir. Yeniden sertifikalandırılmış bir test sonucu manipüle edilemez, yeniden sertifikalandırmada kullanılan standartlar Fluke Networks mühendisleri tarafından kodlanmıştır. Fluke Networks LinkWare PC yazılımını kullanırken bir kullanıcının bu verilere erişmesi ve değiştirmesi mümkün değildir.

Fluke Networks LinkWare PC, OEM'ler ve dünya çapındaki danışmanlar tarafından güvenilmektedir. Oluşturulan dosyaların formatı .flw (Fluke LinkWare) şeklindedir, dosya formatı robusttur ve manipüle edilemez veya hacklenemez. Aslında, birisi dosyayı değiştirmeye çalışırsa, LinkWare ya dosyanın bozuk olduğunu bildirir ya da orijinal test sonucunun görülebilmesi için dosyayı orijinal, değiştirilmemiş durumuna geri döndürür.