MENÜ

Blog

MAR

18

2019
İzotermal Banyo Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Steve Potter, Global Marketing Manager, Fluke Calibration

Eğer bir izotermal banyo (sıcaklık kalibrasyon banyosu) sektöründeyseniz, birçok tedarikçinin kafa karıştırıcı veya eksik teknik özellikler sağladığını fark etmiş olabilirsiniz. Sadece banyo sıcaklık aralığı için değil, bir sıcaklık noktası için performans özelliği bulmak mümkün olabilir. Veya testlerde hangi banyo sıvısının kullanıldığını söylemezler.

İzotermal bir kalibrasyon banyosu önemli bir yatırımdır, bu yüzden en iyi kararı vermenize yardımcı olmak için yeterli bilgiyi - ve doğru bilgiyi - almanız gerekir.
İşte değerlendirilecek dört temel özellik:

Sıcaklık aralığı ve banyo sıvıları

Genellikle hiçbir banyo sıvısı, bir izotermal banyonun tüm sıcaklık aralığında iyi çalışmayacaktır. Örneğin, bir Fluke Kalibrasyon 7341 Derin Kuyu Kompakt Banyo -45°C ile 150°C aralığındadır. 0°C'nin altında etanol iyi bir sıvıdır, ancak bunun üzerindeki sıcaklıklarda silikon yağı gibi başka bir sıvıya ihtiyacınız olacaktır. Eğer banyonuzun tüm  sıcaklık aralığını kapsamanız gerekirse, banyo sıvısını değiştirmek ile birden fazla banyo kullanmak arasında tercih yapmak isteyeceksiniz .

Stabilite

Bir banyo zamanla sabit bir sıcaklıkta kaldığında, kararlı olduğunu söyleriz. Kararlılık farklı sıcaklıklarda değişir, ancak bazı tedarikçiler belirli bir ürün verir ve bunun yalnızca sıcaklık veya dar bir aralık için geçerli olduğunu belirtmezler. Bir banyonun önem verdiğiniz tüm sıcaklık aralığında stabilitesini anladığınızdan emin olun!

Ayrıca, üreticinin kararlılık spesifikasyonunu tanımlarken hangi sıvıyı kullandığını da sormanız gerekir, çünkü banyo sıvısı kararlılığı etkiler. Örneğin, 37 ° C'de bir banyo, akışkan olarak su ile daha kararlıdır. Yağ kullanırsanız, biraz daha dengesizlikle karşılaşabilirsiniz ve bu yağ 37°C'de yüksek viskoziteye sahip ise, daha da fazla bozulma bekleyebilirsiniz.

Tekdüzelik

Bir banyo, ölçümlerinizi yapacağınız test bölgesiyle aynı sıcaklıkta olmalıdır. Düzgünlük özelliği, bu hata kaynağı için en yüksek değeri tanımlar. Test ettiğiniz problar ne kadar çok olursa, test bölgesi o kadar büyük olur.

Tek biçimlilik çoğunlukla banyo sıvısının karıştırılma şekline bağlıdır. Banyo, karıştırmak için sirkülasyon pompası kullanıyor mu? Eğer öyleyse, banyoda homojenliğe müdahale eden termal akış düzenleri var mı? Hem dikey hem de yatay sıcaklık gradyanlarını kontrol edin.

Tank boyutu

Kalibre etmek için kaç tane prob ve sensöre ihtiyacınız var? İş yükünüz büyükse, büyük tank büyüklüğüne sahip bir izotermal banyoya bakmak isteyebilirsiniz. Sensörlerin uzunluğu ne olmalı? Daha uzun SPRT'ler, PRT'ler ve camdaki sıvı termometreler bol daldırma derinliğine sahip bir banyo gerektirir. Farklı şekilli sensörler ne olmalı? Örneğin, üç kıskaçlı hijyenik sensörleri kalibre ediyorsanız, onları barındıran bir banyo aramanız gerekir (6109A ve 7019A Portatif Kalibrasyon Banyoları gibi).